lauantai 30. huhtikuuta 2011

Aamukahvinautiskelua vai -addiktiota?

Vasta keitetty kahvi, tuo väsymyksen tuoksuva poistaja, elämän eliksiiri, suomalaisen kansan suuri nautintoaine. Vai enemmänkin riippuvuutta aiheuttava, karvaan makuinen ruskea litku, joka vapisuttaa käsiä ja nostaa hermostuneisuutta?

kuva: yle.fi


Suhteeni tuohon ruskeaan, mielellään tummapaahtoiseen aineeseen on ristiriitainen. Viha-rakkaus -suhteeksikin sitä voisi kutsua. Kofeiinipitoisena aineksena muutama fakta aiheesta olisi paikallaan, jotka löysinkin sopivan tiivistettynä pakettina tästä blogista

- kofeiini on piristävä alkaloidi joka estää adenosiinireseptoreiden toimintaa, jotka säätelevät uni-valverytmiä ja edesauttaa nukahtamista
- kofeiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta
- kofeiini aiheuttaa stressihormonien tason nousua ja voi lisätä hermostuneisuutta, jännitystä, unettomuutta sekä sydämentykytyksiä
- kofeiini voi estää lääkkeiden ja vitamiinien imetytymistä
- yli 300mg sisältävät päiväannostuksen kofeiinia ovat haitallisia

Lisää aiheesta löytää vaikkapa Wikipediasta.

Ennen olin kovassa kofeiinikoukussa, oikea kahvinisti, mutta kun vieroitusoireet kävivät ilmeisiksi - järkyttävä päänsärky, jos joka-aamuinen kaksi kuppia jäi juomatta - oli aika saada asiaan muutosta. En halunnut olla riippuvainen mistään, joten aloin vähentää sen juomista. Ensiksi vähensin kupillisten määrää, sitten päätettiin siipan kanssa alkaa paastolle, joka sai koitua kofeiinikoukun kohtaloksi. Ja niin koituikin - ennen paastoa jätin hyvissä ajoin kahvin kokonaan pois, ja viiden päivän paaston jälkeen en toviin halunnut edes kokeilla sen juomista. 

Tarkoitukseni ei ollut lopettaa kahvin juontia kokonaisuudessaan, sillä pidän kuitenkin edelleen sen mausta, siis tarkoitan nyt laadukkaan, tummapaahtoisen, luomutuotetun kahvin makua. Pointti oli päästä riippuvuudesta ja osata taas nauttia siitä kupillisesta, sen tuoksusta ja mistä tahansa aistittavasta ominaisuudesta. Jossain määrin tämä onnistuikin, mutta kun toleranssi oli nollattu alkoi myös huomata, että melkoinen myrkkyhän tässä lopulta kyseessä onkin. Jo yhden kupillisen jälkeen voi huomata pientä hermostuneisuutta, hikoilu lisääntyy, sisäinen duracell-pupu vääntää virtakytkimen täysille ja siinä sitä ollaan. Levottomuus, korkealentoinen ajatuksenjuoksu, sykkeen nousu ja käsien tärinä on heti havaittavissa. Mutta hedonistiksi kai sitä on tunnustauduttava; toisina aamuina tuota höyryävän kupillisen kutsua ei voi vastustaa, mutta sen jälkeen onkin hyvä hypätä Vibrameihin ja kuluttaa tuo doping lenkkipolulle euforian vallatessa mieltä. Pari viikkoa sitten päätin ennen luentoa juoda ainejärjestön huoneella kupillisen tuoretta kahvia, ja mitä kävikään? Pari tuntia luentosalissa istuessa meni hyperaktiivisuutta purkaessa muun muassa ylilyövällä keskusteluaktiivisuudella, jokaiseen irtoavaan paperiin piirtämisellä ja tuolillani kiemurtelemalla. 

No, kahvi kuuluu siis enää vain satunnaisille hedonistiaamuille, mutta kun kuppi huutaa hyvää kuumaa juotavaa on erehdyttävän autenttinen korvike pakurikääpä, tuo koivujamme kuolemaan asti lahottava epäilyttävä musta möhkäle. Palanen kääpää kattilaan veden kanssa pöhisemään, ehkä kanelia tai muita mausteita sekaan, ja yksinkertainen huijauskahvi on valmis. Tänään valmistin samalta pohjalta Puhdistamon esitteestä varastettua maca-juomaa pienin muutoksin, joka nyt ei ehkä ihan lemppareiksi yltänyt, mutta ajoi asiansa.

Maca-Latte:
reilu 2 dl jäähtynyttä, vahvaa kahvia (tai kuten minulla pakuria)
2,5 dl kaurajuomaa
1 rkl macaa
1 rkl lucumaa
1 rkl tocotrienolsia
1 tl hunajaa (johon oli sekoitettu aitovaniljaa)
1 tl kookosöljyä

Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella, laita joko pakkaseen 10 minuutin ajaksi tai juo haaleana.

3 kommenttia:

 1. http://www.mtv3.fi/helmi/seksi/artikkeli.shtml/2011/04/1069853

  :)

  VastaaPoista
 2. Aaro: Harmi, ettei tällaiset kymmenen markan luonnetestit ota huomioon vaihtoehtojen väleihin putoajia. Jos kaikki vaihtoehdoista kelpaa, tarkoittaako se, että olen ailahteleva tuuliviiri, persoonallisuushäiriöinen ja identiteettikriisinen uneksija? Ottaa tästäkin nyt selvää..

  :)

  VastaaPoista
 3. Itselläni pitkäaikainen suuri jopa 2L päivässä kahvinjuonti johti burnoutiin, ahdistukseen ja masennukseen. Tai ainakin ne helpottuivat huomattavasti kun opettelin kahvista pois. Nykyään yritän pysytellä korkeintaan yhdessä kupillisessa päivässä, ja joskus menee kuukausiakin ilman.

  Vaikka en pidäkään linkkien lisäämisestä blogien kommentteihin, niin nyt teen niin kun en hoksannut mistään sulle emailia (suosittelen lisäämään sivupalkkiin). Eikä nämä ole varsinaisesti suunnattu sinulle, vaan muillekin blogisi lukijoille. Seuraavat sivut opettivat minut pois kahvin liikakäytöstä (kannattaa silti lukea kriittisesti, kaikki tuskin on totta):
  http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0405.htm
  http://cannabis.net/weblife.html
  http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo70047&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero
  http://www.alivefoods.com/coffee.html
  http://www.amazon.com/Caffeine-Blues-Hidden-Dangers-Americas/dp/0446673919
  http://www.relfe.com/caffeine.html
  http://stresshelp.tripod.com/id7.html
  http://everything2.com/title/caffeine
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/wear/6944026.stm
  http://www.energyfiend.com/death-by-caffeine
  (tästä viimeisimmästä löytyy esim. Battery-energiajuoma)

  Antti

  VastaaPoista