tiistai 31. toukokuuta 2011

Puuroa ja leipää tuoreena

 Kotikotona ollessani oli ruoka-asioissa siis mentävä hieman sovellellen, sillä kaapeissa ei ollut pähkinöitä, siemeniä, foodeja (pikkuruista hätä-trail-mixiäni ja macaa lukuunottamatta, äiti kun on hurahtanut jälkimmäiseen) tai muuta, mitä yleensä olen tottunut käyttämään, blenderinkin tilalla oli vain vanha ja huono sauvasekoitin, joka meinaa jättää esimerkiksi salaatit soseuttamatta. Tuorepuuro on ruoka, johon yleensä löytyy ainekset melkein mistä tahansa, ja sitä tuleekin kotona syötyä lähes joka kerta. Se ei myöskään kustannuksiltaan päätä huimaa, kun käytetyt marjat ovat itse poimittuja ja kaurahiutaleet ei luomunakaan paljoa maksa. Kuusenkerkkä toi puuroon mukavaa kirpeyttä.
Pakuri-maca-kaakao-latte, puuro & hedelmiä
Kerrostuorepuuro:
0,75-1 dl kaurahiutaleita
2-3 dl luomusoijajuomaa tai vettä
2 rkl pellavansiemeniä
½ banaani tai pari taatelia
mansikkaa ja mustikkaa
kuusenkerkkää

Sekoita kaurahiutaleet ja pellavansiemenet nesteeseen ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Laitoin aika paljon nestettä, sillä halusin löysempää. Aamulla lisää banaani tai taatelit ja soseuta sauvasekoittimella. Ota puolet puurosta lautaselle ja lisää jäljelle jääneeseen osaan marjat sekä kuusenkerkät ja soseuta. Kaada lautasella olevan vaalean osan päälle. 
Galaksikuvioitu puuro!


Leivänsyöntini on vähentynyt roimasti viimeisen vuoden aikana, etenkin sitä mukaa kun raakaruoan määrä lisääntyi lautasellani. Ei sitä ole osannut kaivatakaan, mutta koska edelleen rakastan ihan perinteistenkin leipomusten kanssa hääräämistä, ohjautuvat kädet aina välillä jauhopusseille ja taikinakupille. Valkoista vehnäjauhoa en kuitenkaan ole vuosikausiin halunnut käyttää, ja leivässäkin pätee se periaate, mikä elämässä yleensäkin - korvaaminen paremmalla. Niinpä tämä erityisen maukas, makea leipä saa arominsa siemenistä, pähkinöistä ja taateleista.
 
Speltti-siemenleipä:  
 6 dl spelttijauhoja (mulla oli about puolet grahamia)
 5 kuivattua taatelia (osan korvasin goji-marjoilla)
  0,5 dl kaurahiutaleita
  0,5 dl pellavansiemeniä
  0,5 dl auringonkukansiemeniä
  1 dl rouhittuja pähkinöitä
  1,5 tl soodaa
  1,5 tl suolaa
  5 dl maustamatonta luomusoijajugurttia tai piimää + 1,5 dl vettä
  2 rkl inkkari- tai palmusokeria

  Päälle: kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä


Pilko taatelit. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Taikina on aika löysää.
Voitele ja jauhota leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja ripottele halutessasi siemeniä leivän pinnalle. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Nauti huumaavasta tuoksusta ja herkullisen pehmeästä leivästä.

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    En äkkiseltään löytänyt sähköpostiosoitettasi, joten naputtelen kommentin, teemalla: "Onnetar suosi sinua Amnesty-arvonnassa!" :) Otappa yhteyttä minuun sähköpostilla (daniela.eklund@gmail.com) ja kerro, mihin osoitteeseen haluat palkintosi lähetettävän.

    Naputtelen asiasta postauksen viikonlopun aikana joten kerro myös mikäli haluat, että linkitän DailyEkosta blogiisi :)

    Terkuin,
    Daniela

    VastaaPoista
  2. Wau, tämäpä mukava yllätys! :) Laitoin sähköpostia sinne päin, kiitoksia!

    VastaaPoista