sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Sisäinen solarium, se kantaa valoa

Loistava päivä takana, en voi muuta sanoa. Paljain jaloin kävelyä lämpimällä asfaltilla ja kostealla, viileällä metsäpolulla. Rimpuilua ala-asteen telineissä. Uimista hyisessä järvessä. Herkullista ruokaa ja läjäpäin raakasuklaata niin appelsiinisena kuin jouluisenakin. Pääskysetkin ovat saapuneet. Perfecto.Välistä tietysti sitä lukemistakin, mutta kun puitteet on kunnossa niin senkin tekee fiiliksellä.

Keittiörintaman herkullinen tuotos on sukua uunitetulle kaimalleen, täytetylle paprikalle. Läheistä sukua onkin, mutta tämä täytetty paprika ei vaan ole kärvistellyt tulikuumalla pellillä, sen sijaan vain pienen hetken lautasella, kunnes se kauhottiin monsterihampaiden jauhettavaksi. Kumpi lienee parempi, tulla syödyksi elävältä vai ensiksi elävältä paistettuna, sen päättäköön kukin itse, lopputulos on joka tapauksessa sama. Kitaan mars. 
Takaisin aiheeseen mars. Tilasin luomupiiriltä muun muassa kasan linssejä ja quinoaa, jotta pääsisin kunnolla alkuun idätyshommissa. Aiemmin olen idättänyt vain rukiin jyviä ja niitäkin vain kerran pari, mutta tästä lähin kunnostaudun ituhippinä rankemmalla kädellä. Mieluusti sen teenkin, sillä kun aamulla huomasin linsseihini kasvaneen pienen hännän, koin välittömästi suuren onnistumisen riemun. Ehkä olen hieman höperö, mutta siinä itse kasvatetussa idussa on vain jotain jännää, ainakin tällaiselle viherpeukalolle, joka kuolettaa kaktuksenkin. Seuraavaksi höpinät sikseen ja reseptiä kehiin, aasinsilta olkoon siinä, että linssin idut saivat kunnian täyttää sitä karmean kohtalon kokenutta paprikaa, joka osoittautui kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin herkulliseksi ja melkoisen täyttäväksi, sillä tuo puolikas lisukkeineen teki jo tiukkaa. 
Täytetyt paprikat pähkinäkastikkeella:
½ luomupaprika
kourallinen ituja
kourallinen silputtuja sieniä
2-3 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
hieman silputtua sipulia
suolaa, musta- ja valkopippuria
aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä

kastike:
½ dl cashew-(ja macadamia)pähkinöitä
suolaa
vettä

Laita pähkinät likoamaan hetki ennen kuin alat valmistaa paprikan täytettä. Sekoita kulhossa idut, sienet, silputut tomaatit, sipuli, mausteet sekä öljy. Kippaa täyte paprikan sisään. Valuta pähkinät, lisää haluamasi määrä suolaa ja blendaa sopivan vesimäärän kera kastikkeeksi, kaada paprikan päälle. Helppoa ja herkullista :)

Seuraava ohje on tribuutti Virpin säteilysmuutille, jonka pienten muutosten vuoksi ristin varsin inspiroivan taiteilijan mukaan, sillä jos se sisäinen solarium on päässyt sammumaan, auttaa tämä smuuti sen sytyttämisessä kaikella lämmöllään ja valollaan.
Sisäinen solarium:
appelsiini
1-2 sellerinvartta (+muuta vihreää)
1 porkkana
½ sitruunan mehu
(1 päärynä, jos haluaa makeampaa)
1 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl hampun- ja (liotettuja) pellavansiemeniä (ts. pellavansiemenlimaa)
sormenpään kokoinen pätkä inkivääriä
1 rkl kookosöljyä
tujaus kanelia
(macaa ja lucumaa ja lesitiiniä)

Kuori aplari ja porkkana. Blendaa ja syö. Fiilistele sisäisen solariumin kantamaa valoa. 
Note to self.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti