perjantai 10. kesäkuuta 2011

Herkkua on siinä monenlaista

Tämän tekstin sisältö ei nyt liity millään tapaa parin viime päiväni ruokailuihin, sillä yhä mennään paastoten. Jossain mieleni jemmassa on kuitenkin vallan ihania ja kesäisiä herkkureseptejä, jotka ansaitsevat tulla julkaistuiksi nyt, kun helle Suomea hellittelee. Ihan sivuhuomautuksena ensimmäisen virkkeen viimeiseen lauseeseen: paasto on mennyt pääasiassa hyvin, tietysti väsymys iskee jos antaa sille luvan, toisinsanoen on tekemättä mitään, mutta muuten olo on ollut varsin (yllättävän) hyvä. 

Joka tapauksessa reseptilaarin avaa ihana, erittäin ruokaisa smuuti, jota tulee tehtyä aina, jos vain papaijaa on saatavilla. Papaijan voi toki korvata vaikkapa jollain melonilla, tai vaikka päärynällä, ei tämä niin tarkkaa ole!
Kaunistava smuuti:
½ papaija
kourallinen goji-marjoja
½ sitruunan mehu
sellerinvarsi + vihreää
sormenpään kokoinen pala inkivääriä
2-3 rkl hampunsiemeniä
ripaus kanelia
reilu rkl kookosöljyä
(korvaamalla inkiväärin parilla kourallisella mustikkaa sekä lisäämällä spirulinaa  ja ohranorasta saa aivan erilaisen, mutta herrrkullisen smuutin siitäkin!)

Edellisessä postauksessa mainitsin varsin hyväksi havaitun hummusohjeen, joka on aika perusohje, mutta luokkaa "tässä ei voi epäonnistua". Hummus ja porkkanatikut ovat mielestäni lyömätön yhdistelmä, mutta ruokaisuutta lisäämään tuhosin jääkaapissa lymynneen munakoisonkin marinoimalla sitä yksinkertaisessa oliiviöljy-soijakastike-suola-yrtti -marinadissa. Toisin kuin itse kuvauskerralla tein, suosittelen kuorimaan munakoison ennen marinoimista.

Takuuvarma hummus:
2-3 dl keitettyjä kikherneitä
valkosipulin kynsi
reilu loraus oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä
hieman vettä
reilu tl juustokuminaa
paprikajauhetta, musta- ja valkopippuria
suolaa
(pari aurinkokuivattua tomaattia)

Seuraava kakku toimitti virkaa viime vuoden synttäreilläni kahvipöydän kuningattarena (vaikka kuva ei annakaan oikeutta), ja voin vannoa, että meni kuin kuumille kiville. Erittäin tuhti herkku on kyseessä, mutta sitäkin maistuvampi. Kakku on simppeli tehdä, ja vaikka ainesosalista onkin kohtalaisen pitkä,  palkitsee se tekijänsä. Kyseinen pohja on mielestäni paras makean raakapiiraan pohja, mitä olen tehnyt tai päässyt maistamaan, ja toimii täytteelle kuin täytteelle. Sen suuremmitta esittelyittä, bravuurini, olkaa hyvä. 

Raaka suklaamoussekakku (for dummies):
pohja:
200g manteleita
100g hasselpähkinöitä (tai missä suhteessa vain, yhteensä 300g pähkinöitä)
100g kuivattuja taateleita
100g kuivattuja viikunoita (tai 200g vain jompia kumpia)
2-3 rkl kuivahedelmien liotusvettä

täyte:
2 suurta tai 3 pientä, kypsää avokadoa
5 taatelia
3-4 rkl (raaka)kaakaojauhetta
n. ½ dl kookoskermaa
2-3 rkl hedelmien liotusvettä
pienen pieni ripaus laadukasta suolaa
(½ banaani)

koristelu:
n. 1½ dl kookoskermaa (jääkaappikylmää)
marjoja/hedelmiä
Liota pähkinöitä yön yli. Laita kuivahedelmät toiseen astiaan likoamaan paria tuntia ennen leipomaan ryhtymistä. Valuta pähkinät ja hedelmät (hedelmien liotusvesi talteen). Jauha tehosekoittimessa ensiksi pähkinät karkeaksi, lisää sitten hedelmät ja jauha niin, että saat rouheisen massan. Lisää hedelmien liotusvettä niin, että massasta tulee käsiteltävää. Pingota halkaisijaltaan 26cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele pohjataikina tasaiseksi. Laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Ota avokadoista hedelmäliha, laita (blenderin) kippoon kaikki täytteen ainekset ja blendaa (tai soseuta sauvasekoittimella) tasaiseksi mousseksi. Maista, ja lisää taateleita/agavea/intiaanisokeria, jos kaipaat lisää makeutta. Levitä mousse pohjan päälle. Laita jääkaappiin. Vaahdota viileä kookoskerma, ja laita sekin hetkeksi jääkaappiin niin, että vaahdosta tulee kestävämpää. Pursota kerma kakun päälle haluamallasi tavalla ja koristele marjoilla ja hedelmillä. Laita kakku vielä jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.

HC-luokan dyykkarina keittiö pursuaa aina silloin tällöin banaaneja. Jo vuosia sitten keksin, että niitähän voi kuorittuina heittää pakastimeen ja tehdä sitten herkullista jäätelöä, joka muistuttaa niin rakenteeltaan kuin maultaankin erehdyttävän paljon kaupan eläinjäätelöä. Näin kesähelteellä (ja koska vain muulloinkin) tämä herkku on nopea pyöräyttää, eikä välttämättä tarvitse muita härpäkkeitä kuin sitä banaania, tähän versioon löin kuitenkin hieman ekstraa.

Vanilja-minttujäätelö:
1½ - 2 pakastettua banaania
1 tl lucumaa
½ tl aitovaniljajauhetta

1 tippa piparminttuöljyä tai 1 tl piparminttuaromia
(teelusikan kärjellinen spirulinaa)

Blendaa (onnistuu sauvasekoittimellakin) banaani, lucuma ja vaniljajauhe tasaiseksi ja ota jäätelöstä puolet lautaselle (ja laita pakkaseen). Lisää jäljelle jääneeseen osaan spirulina (väriä antamaan, ei pakollinen) ja piparminttuöljy, blendaa sekaisin, ja lyö vaniljaversion viereen. Kaakaorouhe toimii pisteenä i:n päällä.

2 kommenttia:

  1. Namm! Oon tehnyt samantyyppistä kakkua ja on kyllä hyvää! Erityisesti tuo avokado-suklaamousse.. <3

    Kiva uudehko blogi löytyi täältä! Onnea paaston loppurutistukseen! Oma paastoni pari vuotta sitten päättyi 6 päivän jälkeen pullalla herkutteluun.. auts.

    VastaaPoista
  2. Jep, tuo mousse itsessään on jo niin hyvää, että sitä voi syödä ihan sellaisenaankin! <3

    Kiitos tsemppauksesta! Lopetin paaston neljän päivän jälkeen sunnuntaina, kun en kehdannut sukujuhlissa olla syömättä, sillä ihan varta vasten minulle oli tehty vegaanista syötävää.

    VastaaPoista