keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Hifimpi kaakao ja suklaakakkua

Paastopostauksessani mainitsin hamppumaidon, jota onkin viime aikoina kulunut enemmän kuin vuoden aikana yhteensä. Koska olen laiska, lainaan suoraan Juttaa hampun hyödyistä (vain ravintokäytössä siis): "Hampunsiemen on mainio välttämättömien rasvahappojen lähde, koska sen omega-6 ja omega-3 rasvahappojen suhde on keholle optimaalinen. Hampunsiemen on myös proteiininlähteenä loistava ja siksi sillä onkin raakaruokailijan ruokavaliossa ja sydämessä hyvin vakiintunut asema. Se sisältää kehollemme kaikki tarpeelliset kahdeksan aminohappoa sekä kaikille solukalvoille olennaista lesitiiniä. Verrattuna eläinperäisiin proteiininlähteisiin, hampunsiemen on proteiininlähteenä valmis paketti, josta elinvoimaa ei ole heikennetty kuumennusprosessilla."

Kuva täältä
 
Hamppumaitoa tehdessäni olen aina siilannut karkeaksi jäävät kuoret pois, ilmeisesti valmiiksi kuorittuja siemeniä käytettäessä siivilöimisen voi jättää välistä. Juoma toimii aivan sellaisenaankin lehmämaidon sijaan, mutta erityisen hyvin pirtelöiden pohjana. Kaikenlaiset marjat, hedelmät tai lämmittävät mausteet kuten kaneli ja kardemumma ovat osoittautuneet loistaviksi kokeiluiksi, mutta eräänä treeniperjantaina blenderiin päätyi varsin hifejä aineksia, joilla ei voi epäonnistua. 


Blissfulhempcocoastuff:
1 dl kuorimattomia hampunsiemeniä (+ 1 rkl seesaminsiemeniä)
vettä

½ (jäinen) banaani tai pari taatelia
ripaus kanelia
ripaus aitovaniljaa

Tee hamppumaito blendaamalla siemeniä ja vettä niin, että saat vaaleaa maitoa. Siivilöi kuoret pois, lisää valmiiseen juomaan loput ainekset ja blendaa kaikki sekaisin kermaiseksi kaakaoksi.

Jyväskylässä ollessa välillä oli pakko ruokailla jotain muutakin kuin Shasan smuuteja, joten siipan toiveesta leivoin suklaakakun piristämään viimeiseen tenttirutistukseen valmistautumista. Sovelsin Kamomillan Konditorian ohjetta, ja ainakin paremmalle puoliskolle maistui apinan raivolla. Kakku oli ensimmäisenä iltana aika hapero, johtuen varmaan käyttämistäni spelttijauhoista, mutta oli seuraavaan päivään mennessä tiivistynyt jääkaapissa niin, ettei enää murentunut käsiin. 


Suklaakakku:
1 dl luomukaakaojauhetta
2 dl intiaanisokeria
1 tl vaniljajauhetta
4 dl luomuspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
3 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
2 tl omenaviinietikkaa tai muuta etikkaa
100 g öljyä tai rasvaa sulatettuna (esim kookosöljyä)
100 g tummaa luomusuklaata pieneksi pilkottuna
Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka  ja laita uuni kuumenemaan 190 ° C:en.
Siivilöi kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
Mittaa niiden joukkoon kauramaito, omenaviinietikka ja rasvasula. Sekoita tasaiseksi. Lisää suklaapalat ja sekoita.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa n. 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ennen vuoasta irrottamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti