perjantai 24. kesäkuuta 2011

Juhannusruusujen tuoksua

Keittiökameleontti innosti minut kokeilemaan ruusujen käyttöä ruokien seassa kaikkien villiyrttikeräilyjen lomassa, ja ääk, olen ihastunut tuohon kauniin punaiseen, tuoksuvaan terälehteen, joka antaa vienon hennon aromin niin smuutille kuin salaatillekin. Samaisesta blogista inspiroituneena kokeilin houkuttelevaa ohjetta nyt, kun äidin kasvimaa puskee raparperia ja yliopiston puutarhan (oh wait?!) ruusupuskat kukkaa. Mikä ihanan täyteläinen, kesäinen smuuti ohjeesta syntyikään, uusi lisäys lempparilistaan.


Ruususen villimpi unelma:
1 kypsä luomupäärynä
2/3 dl manteleita (+seesaminsiemeniä), liota yön yli
1/2 - 1 raparperinvartta
nokkosenlehtiä
4 taatelia liotettuna 1,5 dl vettä (laitoin 2 taatelia ja kourallisen gojeja)
kymmenisen punaisen ruusun terälehdet
kourallinen jääpaloja
1 rkl kookosöljyä
(1 rkl soijalesitiiniä, macaa, lucumaa)
Liota manteleita (+siemeniä) ja taateleita (+gojeja) eri astioissa yön yli. Aamulla huuhtele mantelit, mutta käytä taatelit liotusvesineen. Kuori rapsut ja lado ainekset blenderiin, surauta sileäksi, lisää halutessasi lopuksi soijalesitiini ja surauta vielä kerran silkkiseksi smoothieksi. Nauti!


Juhannusherkutteluja jatkettiin ruusu-raparperilinjalla, kun bongasin Herkku ja Koukku -blogista juurikin aiheeseen sopivan raparperikakun ohjeen. Tein kakun halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuokaan, mutta ohjeen ainekset olisi voinut hyvinkin tuplata, sillä taikinasta tuli melkoisen ohuehko torttu. Lisäsin pohjaan seesaminsiemeniä, sillä rapsu sitoo kalsiumia ja täytteeseen ruusunlehtiä levittämään taianomaista hurmaavuuttansa, mutta ilmankin kakku on erittäin herkullista.


Ruusuinen raparperikakku:
Pohja:
3 kourallista manteleita + pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä
3 rkl kaakaonibsejä
2-3 rkl kylmää vettä
3-4 rkl carobjauhetta
(1-2 rkl hunajaa/agavesiirappia, itse en kokenut tarpeelliseksi)
hyvälaatuista suolaa

Täyte:
½ banaani
3 raparperin vartta
1 rkl kanelia
½ tl vaniljajauhetta
2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
kourallinen cashew-pähkinöitä
kourallinen ruusun terälehtiä
2 rkl kaakaovoita
2 rkl kookosöljyä
2 rkl lucuma-jauhetta
kourallinen mulperinmarjoja
hyvälaatuista suolaa

Liota manteleita ja seesaminsiemeniä yön yli, kippaa aamulla vesi pois ja huuhtele ne.
Pilko raparperit pieniksi. Sekoita niihin hunaja/agave, vanilja ja kaneli ja anna seistä huoneenlämmössä parisen tuntia.
Sulata vesihauteessa pieneksi pilkottu/raastettu kaakaovoi ja kookosöljy. Siivilöi marinoiduista raparpereista irronnut neste pois. Blendaa tehosekoittimessa sekaisin kaikki täytteen ainekset suolaa ja hunajaa lukuunottamatta (voit jauhaa pähkinät etukäteen tarvittaessa). Maista seosta, lisää hippunen suolaa maun terästämiseksi, lisää agavesiirappia/hunajaa, jos haluat lisämakeutusta.
Valmista pohja jauhamalla mantelit ja nibsit jauheeksi. Lisää hiukkanen kylmää vettä ja nypi tahnaksi. Lisää carobjauhetta sitomaan taikinan kosteutta - tavoitteena on murumainen taikina. Lisää myös hiukkanen suolaa.
Taputtele pohja leivinpaperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (onnistuu helpoiten kostutetuilla sormilla) ja kaada täyte päälle. Anna jäähtyä pakastimessa vähintään pari tuntia tai mieluiten yön yli. Ota sulamaan ennen tarjoilua, koristele halutessasi.

Ihanaa, taianomaista keskikesän juhlaa! Jakakaa rakkautta (vaikkapa ylläolevien herkkujen kera), unohtamatta juhannusyön taikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti