maanantai 11. heinäkuuta 2011

Klorofyllikoukussa ja kauden ruokia helteellä

Olen totaalisen koukuttunut klorofylliin - tutummin sanoen lehtivihreään. Tuo kasvien vereksi kutsuttu orgaaninen yhdiste omaa samankaltaisen kemiallisen rakenteen kuin hemoglobiini, ja kun vihreyden makuun on kerran päässyt ei siitä auta pyristellä irti. Eikä kykenekään: se koukuttaa. Lehtivihreä elävöittää kehoa edistämällä solujen aineenvaihduntaa sekä uusien solujen rakentumista, puhdistaa ja sitä on iät ajat käytetty tulehdusten hoitoon, kerrotaanpa viherryksen myös nuorentavan. Listan klorofyllin hyödyistä löytää täältä. Jokapäiväiset lehtivihreäni saan smuuteista, salaateista sekä raakakeitoista, lisäksi nappailen chlorellapuristeita (lähes) joka aamu sekä spirulinaa heittelen sinne tänne edellämainittuihin aterioihin. Asiaa on sivuttu myös Keittiökameleontissa sekä Quinoaa-blogissa (kera ihanien smuutiohjeiden!). Pirteämmän, elävämmän yleisilmeen hommaamiseksi ei siis kannatakaan turvautua siihen myrkyillä terästettyyn ryppyvoiteeseen - helpommalla pääsee puputtamalla pupunruokaa, jonka ei suinkaan tarvitse olla tylsää ja mautonta (kts. esimerkiksi aiemmat linkit!).

Erilaiset hedelmäiset, makeat vihersmuutit ovat varmastikin helpoin tapa lisätä lehtivihreän osuutta ravinnossaan jos salaatit sellaisenaan ei iske. Makeita smuuteja on postattu aiemmissa teksteissäni useastikin, mutta aina silloin tällöin keho kaipaa kuitenkin hedelmätöntä, sokeritonta eliksiiriä, joten Cocovi-barin HULK (anteeksi sinä jolta kuvan lähteettä pöllin, en löytänyt alkuperäistä osoitetta kun kuva oli tallennettu kirjanmerkkeihini) ja Syömisen iloa -blogin ohje näyttivät neuvoa.

Mitkä värit! <3
Vihreä voimasmoothie:
kourallinen pinaattia tai nokkosta
sellerinvarsi
~20 cm pätkä kurkkua
½ sitruunan mehu (tai vähemmän)
½-1 avokadoa
ripaus suolaa
1 rkl non-GMO lesitiiniä
(itsellä lisäksi hamppuprode, spiru, ohranoras)

Blendaa ja lisää vettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Nauti!
Tänään herkuttelin kuitenkin hedelmäisemmällä aamiaisella, sillä mansikoiden aikahan on nyt parhaimmillaan. Tuoreet mansikat oli kuitenkin ehtinyt jääkaapista jo parempiin suihin, mutta pakastetuista saa mukavan viilentävän, jäätelömaisen rakenteen. Pehmeä aamupuuro syntyy chiahyytelön, lucuman sekä mansikan lempeydestä ja, kuten aina raakapuurot, sai tämäkin lehtivihershotin sekaansa. Keho, mieli ja koko olemus kiittää!

Ruusuinen mansikkaunelma:
annos chiahyytelöä
reilusti mansikoita
nokkosenlehtiä
kourallinen ruusun terälehtiä
jäinen banaani tai pari taatelia
kourallinen gojimarjoja
1 rkl lucumaa
kanelia ripaus
(lesitiiniä & tocoa)

Ainekset vain blenderiin ja soseeksi! 

Näin helteellä raakaruoka on loistavaa ravintoa, kun ajatuskin keittiössä (tai grillin ääressä) kärryyttelystä hiostaa. Etenkin keitot kelpaavat kuumuuden keskellä, itsellä ainakin soseet maistuvat paljon paremmin kuin kiinteät ruuat. Helppous ja nopeus samassa paketissa. 

Vasenta koristaa marinoidut herkkusienet, oikeaa sipulinvarsisalaatti siemenillä
Kukkakaalikeitto (yhdelle):
2,5 dl kukkakaalta pilkottuna
½ dl cashew-pähkinöitä
½ dl kookoshiutaleita
1/4 avokado
1/3 sitruunan mehu
1 pienen pieni valkosipulin kynsi
½ tl juustokuminaa 
erilaisia vihreitä, tässä oman pihan lehtisalaattia
suolaa, valko- ja mustapippuria
vettä 
Blendaa, lisää vettä maun mukaan ja maistele mausteet sopiviksi.

5 kommenttia:

  1. Taas sulla on aivan ihania ruokakuvia. En kestä! :D

    VastaaPoista
  2. Mainioita reseptejä! Tekee mieli testailla... Vihersmoothiet ja chiasiemenet ovat meidänkin keittiössä ihan ykkösjuttuja!Keittoja aionkin lisäillä entisestään, tuo kukkakaalikeitto houkuttelee maistelemaan.

    Heletteellä hellattoman kokkauksen edut tosiaankin korostuu! :)

    VastaaPoista
  3. Inensibility: Kiitti! Esteettisyys on puoli ruokaa ;D

    Mustikkatyttö: Kiva kun tykkäät :) Jep, ne on kyllä parhautta ja sekaan voi heittää periaatteessa mitä tahansa vain keksii tai takapihaltaan löytää!

    Niinpä, blenderin ääressä "kokkailu" (= käynnistysnapin painaminen) on sattuneesta syystä paljon miellyttävämpää kuin hellan äärellä hämmentäminen.

    VastaaPoista
  4. Aivan helmi blogi sulla Anni! Nyt vasta törmäsin vaikka oot kirjoitellut jo pidempään. Siistiä kun joku jaksaa säätää näitä reseptejä nettiin, joita aina ollaan kyselemässä. Musta on tullut liian taiteellinen kokkailun suhteen saamaan enää yhtään reseptiä paperille, niin on hyvä kun joku valokuvaustaitoinen valokuvauksellinen ihminen hoitaa tätä puolta. Cool Stuff!!

    VastaaPoista
  5. Kiitti! Kokkailu on kyllä yksi monipuolisimmista taiteen lajeista - ja palkitsevimmista. Itsekin luotan aina summittaiseen mittaan, mutta omasta kokemuksesta tiedän, miten tärkeitä valmiit ohjeet voivat olla, joten ilahduttaa ajatuskin siitä jos joku kokee kirjoitteluni hyödylliseksi.

    VastaaPoista