keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Oodeja marjoille

Kesän marjakausi on loistanut sesongillaan jo viikkoja. Näillä pohjolan aikatauluilla mansikka antoi juuri paikkansa mustikan kukoistukselle, vadelmien kypsyessä kovaa vauhtia, ja olisi vähintäänkin synti olla hyödyntämättä noita luonnon tarjoamia vitamiinipommeja. Marjat ovat toki parhaimmillaan tuoreina, sellaisenaan tai hyvän kaura-/siemenmaidon kera, mutta itsestäänselvä käyttökohde on tietysti myös puurot, jäätelöt ja smuutit, joita onkin seuraavaksi luvassa. Tämä postaus resepteineen on omistettu marjoille, rakkaudella.

Kuva täältä
 Seuraava puuro on tribuutti ensimmäiselle syömälleni tuorepuurolle. Saattaa olla, että pienenä vetelin maidossa liotettuja kaurahiutaleita keitetyn puuron sijaan useastikin, mutta tietoisesti tuorepuuroa sanan varsinaisessa merkityksessä söin ensimmäistä kertaa jokunen vuosi sitten. Olin kotikotonani, sillä parin tunnin päästä minulla oli aika hammaslääkäriin. Olin liottanut yön ajan juuri ostamiani luomutattarin jyviä, ja siitä se lähti. Heitin sekaan mitä pakkasesta löytyi, eli mansikkaa ja puolukkaa, surruuttelin ainekset äidin maailman huonoimmalla sauvasekoittimella niin hienoksi kuin sillä pystyi ja.. olin myyty. Siitä päivästä lähtien tuorepuurot ovat olleet osa ruokavaliotani, mutta vasta jokunen aika takaperin muistin tuon ensimmäisen kosketuksen, joka oli ylittänyt odotukseni maukkaudessaan. Makea mansikka taittaa puolukan kirpeyttä, joten maku on tasapainoinen. Yksinkertaista, mutta niin hyvää.

Mansikka-puolukkapuuro: 
½-1 dl tattaria/whatsoever
reilusti mansikoita
puolukoita
1-2 rkl pellavansiemenlimaa
½ banaani tai pari taatelia
1 rkl kookosöljyä
vihreää
ripaus kanelia
(lucumaa, macaa)

Huuhtele yön yli liotetut jyvät huolellisesti. Heitä kaikki ainekset blenderiin, surauta tasaiseksi.

Seuraava ohje syntyi ihan sattumalta, kun jääkaapissa odotti kookoskerman jämät käyttäjäänsä ja helteinen ilma houkutti tyynnyttämään vatsassa karjuvan leijonan jollakin hyvin viileällä. Lopputulos oli jotain jäätelöä muistuttavaa, mission completed.
Marjaviettelys:
annos chia-hyytelöä
reilusti pakastettuja mansikoita
hieman vähemmän mustikoita
½ pakastettu banaani
½ prk kookoskermaa
vihreää (hc-käyttäjä laittaa myös sellerinvarren)
1/3 sitruunan mehu
ripaus kanelia
(+acai-jauhetta, maca&lucu, spirulina, hamppuprode)

Äitini kantoi pussillisen tuoreita mustikoita jääkaappiini, kun en itse vielä metsään ollut ehtinyt. Treenin jälkeen tarkoitus oli tehdä hamppumaitoinen mustikkasmuuti, mutta viime hetkellä mieli alkoi tehdä jotain suklaista, enkä enää tiennytkään kummalle kannalle kääntyä. Kysyin epätoivoisessa päätösristeyksessä siipaltani apua, johon hän totesi, että no tee suklainen mustikkasmuuti. Tuhahdin epäluuloisena - eihän niitä nyt voi sekoittaa keskenään. No, yrittänyttä ei laiteta, sama kokeilla ja onneksi kokeilin!
Mustikkainen hamppukaakao:
satsi kaakaota
kourallinen vihreää
kourallinen mustikoita
tocoa ja lesitiiniä
jääpaloja jos haluaa kylmää
(carobia + hamppuprodea)

Laita blenderiin kaikki ainekset kaakaota ja lesitiiniä lukuunottamatta, surauta sekaisin. Lisää hieman kaakaota ja surauta tasaiseksi. Lisää sitten loputkin kaakaot sekä lesitiinit ja surauta hetken aikaa niin, että saat kuohkean pirtelön.

4 kommenttia:

 1. I will have to use a translator to understand this... but everything looks so tasty!!!

  VastaaPoista
 2. Thank you Simão! :) Everything is very tasty also! ;)

  VastaaPoista
 3. Miksi, oi miksi en ole tehnyt hamppumaitoa kaakaolla pitkään aikaan? Kiitos muistutuksesta! :)

  VastaaPoista
 4. Ole hyvä! :) Niinhän siinä tuppaa välistä käymään, että kaikkien herkullisuuksien merestä jokin jää aina pidemmäksi ajaksi unohduksiin, mutta kun sen taas muistaa maistuu se sitäkin paremmalta!

  VastaaPoista