lauantai 30. heinäkuuta 2011

Pakuripadan porinaa

Pakurikääpä on ollut monien huulilla kuluneen vuoden aikana niin mediassa kuin kotikeittiössäkin. Tuo koivuja lahottava sieni on monipuolinen terveystuote, jota löytää lehtimetsistä ympäri Suomea ja tätä nykyä myös eko- sekä luontaistuotekaupoistakin. Jaakko Halmetoja onkin koonnut muhkean tietopaketin kyseisestä kääpämöykystä, joten en tässä enää lähde toistelemaan samoja asioita. 


Kuulemani mukaan on henkilöitä, joiden makunystyrät eivät anna respektiä pakurin omaperäiselle aromille. Totuttelua se ehkä vaatii, mikäli kovin vahvoilla keitoksilla on liikkeelle lähdetty, mutta helpoin tapa päästä mukaan tuon käävän kulinaarisiin ominaisuuksiin on - kuten lähes kaikessa ruuanlaitossa - maustaminen. Aamukahvin seassa eroa ei juurikaan huomaa, vaikka puolet puruista korvaisikin pakurijauheella. Lisäksi pakuritee käy smoothiepohjana mainiosti, ja vaikkapa David Wolfen tituleeraama pähkinäinen pakuri-latte on vienyt siippani täysin mukanaan jokapäiväisenä juomana. Täältä löytyi sattumoisin myös mielenkiintoisia käyttövinkkejä. Itse juon pakurini yleensä melko simppelinä, joko ilman mausteita, kahvilla terästettynä tai chai-tyyppisenä lämmittävänä teenä, mutta yksi aines on ehdoton. Soija- tai kaurajuoma. Omaan makuuni pakurin aromia on pehmennettävä latte-tyyppiseksi. Lisäksi kattilassa porisee seassa yleensä jonkinlaisia tinktuuroita. Seuraavassa suosittu chai-pakuri, sekä aivan uusi kokeilu, minttuinen kaakao. 

Chai Latte pakurista
4 dl vettä
pala pakuria tai 2 rkl pakurijauhetta
kanelitanko tai noin 1 tl jauhettuna
2 kokonaista neilikkaa
ripaus kardemummaa (voit käyttää myös kokonaisia siemeniä)
pala tuoretta tai ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
2,5 dl luomusoija- tai kaurajuomaa
1 rkl kookosöljyä
(hunajaa, agavea, sokeria)
Keitä pakuria ja mausteita 5-15 minuuttia tai anna hautua pidempään. Siivilöi tee, makeuta jos haluat, lisää soija-/kaurajuoma, kuumenna halutessasi ja surauta sauvasekoittimella, jolloin pinnalle muodostuu vaahto.

Minttuinen pakurikaakao
 kupillinen vettä
pala pakuria tai 1 rkl jauhettuna
kupillinen luomusoija- tai kaurajuomaa
1-2 rkl kaakaota
kanelitanko
pari tippaa minttuöljyä
1 tl kookosöljyä ja kaakaovoita
maun mukaan makeutusta, hunajaa, sokeria, agavea tms
(extrana siveydenpuun marjoja (näistä juttua myöhemmin), tinktuuraa)

Keitä pakuria ja kanelitankoa (sekä extroja) vedessä sen aikaa kun jaksat odotella. Siivilöi tee, lisää soija- tai kaurajuoma, kaakao, öljyt, makeutus ja minttuöljy. Kuumenna ja surauta sauvasekoittimella hyvin. Tarjoa tahiniin dipattujen hedelmien kera ;)

2 kommenttia:

  1. Moi! Oon itse viehättynyt pakurikäävästä aivan täysin. Tein vähän aikaa itsekin pakuripostauksen, kun löysin mökkimetsästä mukavan kokoisen pakurin.
    Noita kahvi/kaakaojuttuja en ole koskaan kokeillut, mutta esim toi Chai Latte kuulostaa aivan älyttömän hyvältä. Ehdottomasti menee kokeiluun! Kiitos ohjeesta:)

    kirsikanmarjoja.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Pakuri on kyllä uskomaton aines! Siitä saa niin monenlaisia juomia aikaiseksi, mielikuvitus vain rajana :)

    En olekaan ikinä blogiisi törmännyt, korjaan asian hetimmiten!

    VastaaPoista