maanantai 25. heinäkuuta 2011

Perheen raakaruokkimista

Kokkailu on aina potentiaalisesti nautinnollisempaa, mikäli ruokaa tekee muillekin kuin itselleen. Silloin työskentelyssä on haasteensa, sillä ruuan tulee vakuuttaa myös muut syöjät - itselle tehdessä kun saattaa helposti mennä sieltä, missä aita viistää maata. Äitini joutuu aina silloin tällöin reseptikokeilujeni koekaniiniksi kaikkiruokaisuutensa ja ennakkoluulottomuutensa vuoksi, ja olimme sopineet, että hän kesälomansa aikana tulisi jälleen luokseni syömään raakaruokaa. Annoin hänen päättää muutamasta vaihtoehdosta mieluisimman, joksi päätyi harkinnan jälkeen täytetyt paprikat. Tein saman tien sapuskaa hieman suuremmallekin köörille, pienisisko ja siippa kun olivat myös ruokaa vailla, yllätyksekseni pöytään asettui lopulta kaksi isoveljeänikin, joiden vierailuun en ollut varautunut, mutta onneksi ruokaa riitti. 

Onnettoman pientä keittiönpöytää koeteltiin
Tarjolla oli lopulta niiden pääruokapaprikoiden lisäksi kukkakaalisalaattia, jolla yritin jäljitellä suomalaisen grilliruuan kyljestä tuttua peruna"salaattia", tavallista kurkku-tomaatti-salaattia sekä jälkiruokana suklaa-minttu-jäätelöä tykillä taikapakurikahvilla, johon tuli pakuriteetä kanelitangon ja lakritsinjuuren kera haudutettuna, ilmaisnäytepussi coco cepsiä, 2 tl luomupikakahvia, hieman kaakaovoita sekä reilu loraus kaurajuomaa, lopuksi seosta surruutetaan sauvasekoittimella.


Kukkakaalisalaatti:
noin ½ kukkakaali
½ kurkku
omena
1 rkl sitruunamehua

"majoneesi":
noin 1 dl parapähkinöitä liotettuna
1 pieni valkosipulinkynsi
vettä
juustokuminaa, musta- ja valkopippuria
suolaa

Pilko kukkakaali pienenpieneksi muruksi ja omena sekä kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita sitruunamehu omenan joukkoon tummumisen estämiseksi. 
Blendaa (hyvällä sauvasekoittimella) pähkinät veden kanssa sopivan paksuksi, kermamaiseksi kastikkeeksi. Lisää valkosipuli ja mausteet, soseuta ja sekoita kasvisten joukkoon. Anna maustua jääkaapissa parisen tuntia. 

Täytetyt paprikat: (6 puolikasta)
3 isohkoa paprikaa

reilu dl linssin ituja
1½ dl silputtuja sieniä
kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja
pala sipulia
pieni kesäkurpitsa
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa, musta- ja valkopippuria, kurkumaa
2-3 rkl Fiesta Molea
2 rkl cashew-tahnaa (allaolevasta satsista)

3 dl cashew pähkinöitä liotettuna
1 rkl sitruunamehua
vettä
suolaa, juustokuminaa

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Soseuta cashew-pähkinät veden kanssa paksuksi tahnaksi, ota pari rkl erilleen täytettä varten, lisää loppuun tahnaan sitruunamehu, suola, reilusti juustokuminaa ja vettä niin, että saat paksua kermaa. 
Rouhaise kesäkurpitsa, sipuli, aurinkokuivatut tomaatit, hunaja ja cashew-tahna blenderissä karkeaksi, älä soseuta. Sekoita sienisilppuun, lisää loput ainekset, viimeisenä idut varovaisesti käännellen (jos haluaa pitää ne suunnilleen kokonaisina). 
Kokoa paprikat laittamalla täytettä puolikkaan sisään ja levittämällä cashew-kuorrutetta päälle. 

Suklaa- ja minttujäde: 
suklaa:
1 avokado
1 banaani
½ - 1 dl kaakaojauhetta
2 rkl kookosöljyä
1 rkl lucumaa, lesitiiniä, tocoa
½ tl vaniljaa
ripaus kanelia ja suolaa
(kourallinen gojeja+vettä niin että peittyy)

minttu:
1 avokado
1 banaani
2 rkl kookosöljyä
1 rkl lucumaa, macaa, lesitiiniä ja tocoa
½ tl spirulinaa
(vettä jos tarvii)

Blendaa kaikki ainekset keskenään (molemmat satsit tietysti erikseen). Laita kulhoon ja pakastimeen pariksi tunniksi. Sekoittele välillä, että herkku kohmettuu tasaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti