torstai 7. heinäkuuta 2011

Raaka herkkusienipiiras ilman kuivuria

Makeiden raakaleivosten herkullisuus on jo pitkään saanut miettimään suolaisten leivosten toimivuutta. Erilaisten suolaisten piiraiden tekeminen on kauan ollut mielessä, mutta kokeiluasteelle pääseminen on aina tökännyt siihen, että ohjeissa käytetään aina kuivuria tai vaihtoehtoisesti kuivatetaan uunissa, mitä en energiatehokkuusnatsin nimissä halua tehdä. Jokunen päivä sitten päätin kuitenkin soveltaa ohjeen, joka ei kuivattelua vaatisi ja päätin lähteä vähän kuin soitellen sotaan - ilman aiempaa kokemusta pelkän intuition johdattelemana. Tuloksena oli erittäin täyttävä ja nälkää pitävä, mutta ennen kaikkea oikein maistuva herkkusienipiiras. Ilman kuivuriakin siis pärjää, mutta blenderi on tässäkin tapauksessa oleellisessa asemassa. 

Herkkusienipiiras:
Pohja:
1,5 dl idätettyä ruista (1 dl kuivia jyviä)
1 dl cashew-pähkinää
½ dl pellavansiemeniä
2 rkl hampunsiemeniä
valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
(1-3 rkl vettä)
suolaa

Täyte:
4-5 suurehkoa herkkusientä
nokkosenlehtiä ja rucolaa tai pinaattia
½ sitruunan mehu
2 tl omenaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
pieni kesäkurpitsa
pala sipulia

Kuorrutus: 
3 dl cashew-pähkinöitä liotettuna
vettä
loraus sitruunamehua
1 tl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
suolaa, pippuria, juustokuminaa

Aloita täytteen tekeminen viipaloimalla sienet ja silppuamalla nokkoset ja rucola. Sekoita niihin kulhossa sitruunamehu, viinietikka, öljy, suola ja pippuri, jätä "kypsymään" pariksi tunniksi.
Valmista pohja jauhamalla idut, pähkinät ja pellavansiemenet hienoksi blenderissä. Lisää loput aineet ja vettä niin, että taikinasta tulee leivottavaa, itujen kosteus vaikuttaa siihen tarvitseeko vettä lisätä. Blendaa tasaiseksi ja levitä halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle (johon on pingotettu leivinpaperi) ja reunoille. Jätä odottamaan täytteen ja kuorrutteen valmistumista. 

Blendaa kuorrutteen cashew-pähkinät sileäksi veden avulla niin, että saat paksun, kermaisen tahnan. Lisää loput aineet ja siirrä kulhoon. Blendaa sitten kesäkurpitsa, sipuli ja pari ruokalusikallista kuorrutetta karkeaksi, valuta kypsyneet sienet ja sekoita kesäkurpitsamössö sieniin. Levitä täyte pohjan päälle ja lopuksi kuorrute. Koristele jos haluat. Maistuu heti, mutta on vielä parempaa seuraavana päivänä tai parin tunnin päästä. Säilytä jääkaapissa. 

2 kommenttia:

  1. Mmmm... Sekä kuulostaa että näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Oli kyllä tosi hyvää, vaikka itse sanonkin. Maistui toki myös äidilleni erittäin hyvin, hän kun toimii aina kokkailujeni ennakkoluulottomana makutuomarina :D

    VastaaPoista