maanantai 4. heinäkuuta 2011

Supersoppaa, saalista ja sieniä

Suhtautumiseni superfoodeihin on alusta alkaen ollut hieman ristiriitainen. Tottuneena ajatusmalliin, että hyvin koostettu ruokavalio ei lisäravinteita kaipaa, olin vähintäänkin ymmälläni ja epäileväinen, kun puoltoista vuotta sitten siippani alkoi kasvavan kiinnostuksen luotsaamana haalia kaappeihin mitä eksoottisimpia jauheita. Kun ne näyttivät sitten pesiytyneen pysyvästi keittiöön aloin toki pikkuhiljaa kokeilla niitä itsekin, sillä epäilyä alkoi korvata ajatus, että ei kai laadukas ruoka laadukkaasta lisäravinteesta pahene. Toisaalta omassa terveydentilassanikin oli heikkouksia, jotka vain lisäsivät mielenkiintoa näitä luonnon ihmeaineita kohtaan. 

Kuva somewhere @ da Internez
Mikä tilanne on nyt? Tietyt foodit ovat ottaneet pysyäkseen kaapissa jokapäiväisessä käytössä, mutta suurempi muutos lienee olleen yleisesti ruokavaliossa: se on muuttunut koko ajan laadukkaammaksi, puhtaammaksi, tuoreemmaksi ja luonnollisemmaksi. Tietous ihmeaineista on levinnyt enemmänkin perheeseeni - äidillä maca on päivittäisessä käytössä (ja on ollut huomaavinaan helpotusta mm. verenpaineessa), eikä ole kauaakaan kun diilasin veljelleni Puhdistamon MSM:ää ja Cocovin spirulinaa. Vaikka tuore ruoka nyt varmastikin hakkaa kuivatut, jauhetut, prosessoidut superruoat, tuovat ne kuitenkin omat lisänsä ja ennen kaikkea monipuolisuutta ravintoon. Kun tilanne nyt on tämä, että purkit ja purnukat koristavat keittiökaappeja, latasin viikonloppuna blenderiin sellaiset satsit superia, että teräsmieskin kalpenisi kateudesta. Kyseessä on vähän kuin superjauheiden pyttipannu, oikea hyperseos "kaikkea mitä kaapista löytyy"-periaatteella, ja arvatkaas mitä? Kyllä pärisi!


Heitin blenderiin ainakin seuraavia aineksia:
sellerinvarsi, villivihreää, pala hunajamelonia, mustikkaa, mustaherukkaa, sitruunamehua, hampunsiemeniä, pakastettu banaaninpuolikas, kanelia, kookos- ja pellavansiemenöljyä, spirulinaa, macaa, lucumaa, mesquitea, ohranorasta, tocoa, non-GMO soijalesitiiniä, brahmia, ashwagandhaa, brazilian gingsengiä ja hamppuproteiinia. Kaikki luomuna mikä luomuna lähtee, villinäkin osa. Hunajameloni oli saalistettu (kts. alempi teksti).

 
 Tässä yksi päivä Roskisten Ahti suosi iltahämärän metsästäjä-keräilijää melkoisella saaliilla hedelmiä, jotka täyttävät nyt keittiötasoja kumpuna, joka ei ota madaltuakseen muuten kuin hc-hedelmähirmun käsittelyssä. Toisin sanoen niin makeat smuutit, raakajäätelöt ja hedelmäsalaatit ovat nyt kovassa huudossa, ja pyöräytinpä siipalle tänään piirakankin. Muinoin yläasteen köksän tunneilla tehdyn omenapiirakan resepti on eräs maukkaimmista uunitetuista versioista, joten sovelsin sen vegaaniseksi ja pieneen, halkaisijaltaan 20 cm:n kokoiseen vuokaan sopivaksi. 

Omenapiirakka:
2 dl luomuspelttijauhoja (korvasin ½ dl luomuruisjauhoilla)
1 dl intiaani- tai palmusokeria
100g kookosöljyä tai muuta rasvaa
½ tl aitovaniljaa tai 1tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ dl vettä

1-2 omenaa
kanelia (+mantelirouhetta &/ kookoshiutaleita)

Pingota leivinpaperi pienen irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoka. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Poista (kuorituista, jos ei luomuja) omenoista siemenkota ja viipaloi lohkoiksi. 
Nypi kulhossa jauhot, sokeri ja rasva muruksi ja ota kolmasosa eri astiaan pintaa varten. Sekoita kulhoon jääneeseen seokseen vanilja, leivinjauhe ja vesi. Levitä taikina vuokaan, asettele omenat päälle, heitä päälle kanelia ja halutessasi mantelirouhetta ja/tai kookoshiutaleita. Ripottele lopuksi pinnalle loput muruseokset. 
Paista uunin keskitasolla noin 15-25 minuuttia. Nauti huumaavasta tuoksusta!


Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tarvitaan hieman suolapalaakin, joka kuuluu kaikella kunnioituksella kaikessa yksinkertaisuudessaan "for dummies"-osioon. Kyseessä on enemmänkin lisuke, mutta toimii loistavasti vaikkapa marinoidun/kylmäsavustetun luomutofun kaverina salaatin seassa. Herkkusienet, areena on teidän:

Marinoidut herkkusienet (yhdelle):
2-3 suurehkoa herkkusientä
oliiviöljyä
½-1 tl omenaviinietikkaa
suolaa ja pippuria

Puhdista ja viipaloi sienet. Heitä kaikki ainekset kulhoon, lorauta reilusti oliiviöljyä ja sekoita niin, että marinadia on kaikkialla. Vie jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi-kolmeksi tunniksi. Valuta sienistä irronnut neste ennen käyttöä ja lado vaikkapa salaattikeon päälle tai muuksi lisukkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti