maanantai 8. elokuuta 2011

Hittismuuti x 2 + pihvejä + ensimmäinen blogihaaste = wall of text


Elokuu hiipi luokse vaivihkaa, tuoden tänne pohjolaan jo viileän tuulen henkäyksen. Onneksi loppukesä on vielä erilaisten luonnon antimien parasta satokautta, joten luonnollisesti vadelmat, viinimarjat ja mustikat täyttävät pakastinta ja sienikausikin on käsillä.

Blenderin pauhatessa päivittäin keittiössä, on tuttujen makujen välillä kehkeytynyt uusiakin, erittäin päräyttäviä klassikon aineksia, joita en voi olla jakamatta. Ensimmäinen ei liity pätkääkään tähän Suomen satokauteen, mutta c'mon, mangoa nyt voisi syödä vaikka päivittäin makunsa puolesta (jos se olisi lähituote). Sentään hampunsiemenet olivat kotimaisia!


Hamppuinen mangounelma
reilusti pakastettua mangoa
½ pakastettu banaani
vihreää
1/4 tl aitovaniljajauhetta
(riisiprodea, maca&lucu, toco, lesitiini)

Tee hamppumaito. Laita vihreät, hedelmät ja vanilja blenderiin (foodeista muut paitsi toco ja lesitiini), kaada päälle hieman hamppumaitoa ja blendaa kaikki sileäksi. Lisää loput maidot (ja foodit) ja surauta sekaisin, nauti!

Alkukesästä Jyväskylässä pyöriessäni vierailin tiuhaan myös Shasalla. Jo aiemmin hehkutin tuolloin juomaani mustaherukkaista smoothieta, ja valehtelematta olen edelleen sitä mieltä, että se liittyi saman tien makunystyröitäni eniten kutkuttaviin smuutijuomiin, niiden kymmenen muun äärimmäisen hyvän klassikon seuraan, mutta mitä muutakaan voi olettaa kun INCI koostuu tuosta eräästä lempimarjastani yhdistettynä kermaiseen cashew-pähkinään? Tekisin todellakin vääryyttä, mikäli en jakaisi tätä laittoman hyvää ohjetta nyt, kun anoppilakanditaatin mustaherukkapensaat kantavat oksat vääränä marjaa. Osan marjoista voi korvata mustikallakin.



SIMPAUTTAJA

1 dl mustaherukoita
1 dl cashew-pähkinöitä
1 pakastettu banaani (laitoin ½)
1 rkl goji-marjoja
1 tl mesquitea

Liota gojeja vedessä hetken aikaa ja heitä kaikki blenderiin (gojit vesineen). Perfecto viilentävä, mutta erittäin ruokaisa kesäherkku!

Jotta kellekään ei nyt jäisi käsitystä, että syön vain ja ainoastaan erilaisia variaatioita smuuteista ja hamppumaidosta, voisi postata välillä jotain muutakin. Tein ensimmäistä kertaa raakapihvejä, ja olin kokeiluuni varsin tyytyväinen. Ohje on kokeiluannos, ja siitä tulee noin kaksi isompaa pihviä, mikään ei tietenkään estä pyörittelemästä palleroiksi, joita massasta tulisi luonnollisesti enemmän.

Bataatti-porkkana -pihvit 
pala (noin 1/5 keski-isosta) bataatista
1 pieni porkkana
1-2 rkl pähkinämaidon tekemisestä jäänyttä massaa
2 aurinkokuivattua tomaattia
kourallinen varsisellerinlehtiä (jos tykkää)
loraus (macadamia)öljyä
suolaa, mustapippuria, jauhettua valkosipulia (tuorekin käy), reilusti juustokuminaa, kurkumaa..

Kuori bataatti ja pilko porkkanan kera blenderiin. Heitä muut ainekset sekaan, surauta massaksi, maista ja mausta. Mikäli blenderin tehot ei riitä, lisää hieman vettä, mutta mahdollisimman vähän. Ota massasta haluamasi kokoisia nokareita, purista enimmät nesteet pois ja lastaa vaikkapa leivinpaperille. Kuivatin näitä 40-asteisessa uunissa salaatin teon ajan, eli vain hetken aikaa, ei siis ole lainkaan välttämätöntä. Söin pihvit idätetyn quinoan ja tofusalaatin kera.

Ihastuttava blogitoverini, kaimani, hiusvärikaksoseni Anni heitti minua blogihaasteella, joten teenpä sen tähän loppuun, kun se ei kovin monimutkaiselta ja pitkältä vaikuttanut - kolmeen kysymykseen vastaaminen ei ehkä ole liikaa pyydetty, sen sijaan eteenpäin heittämisen jätän välistä. Tehkää toki, mikäli mielitte, pakkotoimiin en ryhdy.

Kuva täältä

1. Lempiväri? Ehm, noin suurinpiirtein kaikki ajateltavissa olevat värit? Olen värifriikki, mutta eniten silmiäni hivelevät maanläheiset värit sekä kirkkaat, räiskyvät lämpimät sävyt. Vihreä kaikkine eri sekoituksineen, ruskea, oranssi, punainen, niistä on väripalettini tehty. En pidä kylmästä, joten viileät värit tai sävyt jäävät vastakohtiensa varjoon. Myöskään pastellisävyt eivät nappaa, eivät sitten ollenkaan.

2. Paikka, jossa haluaisit käydä? Niin että mikä niistä? Koko maailma, taivas rajana? Kuten haasteen heittäjä totesi, olisi Nuuskamuikkusen elämässä jotain tavoiteltavaa. Erakkoluonteeni saattaisi saada rauhansa tien päällä - nähtiinhän se jo heinäkuun hitchhicking-roadtripillä - jolloin kotiin palaaminenkin tuntuu jälleen megalomaanisesti ihanammalta. Egypti, Kreikka, Uusi-Seelanti, here I come. Lontoon haluan myös nähdä, ja Saksaan, Alpeille sekä Venetsiaan on vielä päästävä. Tässäpä näitä aluksi, vain päällimmäisenä mieleen tulleet.

3. Lempiruoka? Oh my oh my, jos ruuasta on kyse niin tämä pikku possu on kuulolla. Olen äärimmäisen kaikkiruokainen, mitä nyt eläinkunta saa jäädä lautaseltani pois. Tämä on kyllä niitä ikuisuuskysymyksiä, joihin on mahdotonta saada täydellistä vastausta - kaikenlisäksi ruokamieltymykseni muuttuvat koko ajan. Yksinkertaisimmillaan popsin avokadoa tai pähkinöitä hyvän suolan kera hullunkiilto silmissä, mutta sanotaan nyt, että aivan tavallinen kotiruoka, siipan tekemä intialainen ruoka, sosekeitot, tofu- ja tomaattiruoat, tuore kotitekoinen leipä ja raakawurstit.

"Tämän halusitko minulle opettaa/ tämänkö tahdoin nähdä
kun kävelimme pimeässä peläten ja viluissamme
aina rantaan asti.
Taivaalla ei kuuta näy/ onhan silti tähdet
on vielä kesä mutta kohta on syksy."
CMX - Elokuun Kruunu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti