torstai 11. elokuuta 2011

Ruokaa rakkaalle

Galaksimatkaajan gojikierteet
Elokuu on siitäkin jännä kuukausi, että monet, kovin monet toverini viettävät sen aikana vanhenemisjuhliaan, ja niin teen muuten minäkin. Siippani kuului tähän ikääntyvien kaartiin menneenä maanantaina, joten hellin häntä hieman raaemmilla ruuilla. Eipä siinä, eihän vastaavaan hellimiseen välttämättä synttäreitä taustalle tarvitsisikaan, mutta pääasia nyt lieneekin se, että hyvin kulkeutui sapuskat kädestä suun kautta vatsaan, ja se on muuten kunnia - siippani kun kuuluu ruuan suhteen hieman tarkkaavaisempaan (lue: nirsompaan) ryhmään ;)  Jos tie sydämeen käy vatsan kautta, kannattaa ehdottomasti kokeilla raakaherkkuja.

Aamu aloitettiin siis lempeästi pähkinäisellä jugurtilla, jonka ihanuuden olin aivan unohtanut. Ohjeessa mukailin tätä aiemmin tekemääni versiota, mutta kertaan ainekset vielä tähän, sillä muutoksia tuli ja lopputulos oli (tälläkin kertaa) pettämätön. Päivänsankarin kommentit sisälsivät ylistyksen lisäksi julkaisemiskelvottomia sanoja. Sauvasekoittimen kestävään kuppiin heitetään siis: noin desi liotettuja cashew-pähkinöitä, 3 liotettua taatelia vesineen, pala banaania, 1 tl lucumaa, ½ tl aitovaniljaa, ripaus kanelia ja taateleiden liotusvettä sopivasti samalla, kun soseutetaan.

Uunitetun täytekakun sijaan kahvipöytää koristi minttuinen suklaakakku, johon yritin saada hieman pätkismäistä tuntua, jolloin kaakaovoi toi täytteeseen juuri sopivan jämäkkyyden jäähtyessään. Alunperin tarkoitus oli tehdä halkaisijaltaan 20 cm:n kakku, mutta kun pohjataikinaa näyttikin riittävän löin sen 26 cm:n irtopohjavuokaan. Arviointikykyni petti kuitenkin täytteen teossa, joten tästä tuli vähän tuollainen lätty, mutta muuntelin täytteen ohjetta hieman isommaksi, jospa seuraavalla kerralla itsekin saisin muhkeamman lopputuloksen.

Pätkiskakku:
pohja:
4 dl pähkinöitä (käytin hasselia ja mantelia)
3 viikunaa
4 taatelia
ripaus suolaa

täyte:
2 avokadoa
2 banaania
n. ½ dl sulatettua kaakaovoita
3 rkl sulaa kookosöljyä
1 iso rkl kaakaojauhetta
(½-1 rkl carobia)
1 rkl lucumaa (lesitiiniä, tocoa ja macaa)
ripaus kanelia ja suolaa
kuivahedelmien liotusvettä

Liota pähkinöitä ja kuivahedelmiä erillisissä astioissa yön yli tai vähintään muutama tunti. Kaada pähkinöiden vesi pois, mutta säästä hedelmien vesi. Tee pohjataikina vähän kerrallaan laittamalla vuorotellen pähkinöitä ja hedelmiä. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun 26 cm:n irtopohjavuokaan. 

Laita täytteen ainekset blenderiin (tocoa ja lesitiiniä lukuunottamatta) ja surauta soseeksi. Lisää vettä niin, että saat helposti levitettävän tahnan, itse laitoin ehkä desin tai puoli (lisää myös toco ja lesitiini). Surauta sekaisin ja levitä pohjan päälle, koristele. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään, siirrä sitten jääkaappiin pariksi tunniksi.

Kun uhria a.k.a siippaa on ruokittu onnistuneesti vuoden aikana silloin tällöin raakaleivoksilla on aika kypsä sille, että uskaltaisi tarjota jo jotain ehkä hieman erilaisempaa kunnollista ruokaa, joten kipaisin kaupungilta hieman aineksia ja tekaisin raakaruokatapahtumasta tuttuja wursteja. Kävi kaupaksi, vaikka innostuinkin heittämään sekaan hieman liikaa kelp-levää, jonka äärimmäisen esiintunkeva levän maku ei välttämättä miellytä kaikkia, onneksi mausteinen soossi kuitenkin hillitsi tuota merellistä makua.
Nori-Wurstit:
5 arkkia norilevyjä (raakoja, esim. Urtekram)
0,75 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1,5 dl liotettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 dl kuorittuja hampun siemeniä
ripaus chiliä 
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
½ tl curryä (maun mukaan)
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
tomaattien liotusvettä

Kaada pähkinöiden ja tomaattien liotusvesi pois, säästä jälkimmäinen. Laita ainekset blenderiin ja soseuta, lisää vettä pikkuhiljaa kunnes saat sopivan koostumuksen, maistele mausteet kohdilleen. Kostuta nori-levy hyvin, laita täytettä sille ja rullaa wurstiksi. Itselläni täyte riitti viiteen rullaan.

2 kommenttia: