keskiviikko 24. elokuuta 2011

Synttärihumua

Karnevaalinauhaa vai omenia kuivumassa?
Niinhän siinä menneenä tiistaina pääsi käymään, että sain jälleen yhden ikävuoden lisää, joten eihän siinä auttanut kuin keittiöterapia. Aamupäivän blenderipärinän päätteeksi lasiin päätyi vesimelonismuuti, pakastimeen huikea kakku ja jääkaappiin suuri kulhollinen raakasuklaata ja suklaamassaan dipattuja kuivattuja omenoita sekä taateleita. Ei muuta, kuin herkut pöytään ja perhe koolle siis!

Minulla ei valitettavasti enää ole hajuakaan siitä, mistä inspiraatio tähän juomaan syntyi, mutta jos joku näytön sillä puolen tunnistaa aineskombon omaksi ideakseen, olkoon kiitos ja kunnia osoitettu sinulle.

Vesimelonismoothie
1 dl cashew-pähkinöitä
1/4 vesimelonia
muutama oksa minttua
sitruunaviipaleen mehu
½ tl vaniljaa
ripaus kanelia
tocoa ja lesitiiniä

Liota pähkinöitä yön yli, kaada vesi pois ja jauha mahdollisimman pienen vesimäärän kanssa soseeksi. Blendaa kaikki samettiseksi, raikkaaksi juomaksi!

Juhlapöydän kuninkaallisen virassa nähtiin kakku, jonka reseptiä olen monet kerrat ihaillut Keittiökameleontista. Kyseessä ei ole siis täysin raaka herkku, sillä täyte tehdään kaurajugurtista, mutta juuri sen ansiosta tämä leivos on ihanan keveä ja raikas - jo pelkkää täytettä voisi lusikoida suoraan suuhun. Hieman muuttelin ohjetta ja toisekseen tein kakusta vielä kohtalaisen jättimäisen yksilön, mutta siitäkin huolimatta tuo pöytäkruunu koki loppunsa vuorokauden jälkeen. Vain tahrat leivinpaperilla jäivät. 

Appelsiini-goji -kakku
pohja:
 5 dl pähkinöitä (käytin mantelia ja hasselia)
5 taatelia ja 4 viikunaa
1 rkl kaakaota (ja carobia)
ripaus suolaa

täyte: 
1 dl sulaa kaakaovoita
4 rkl kookosöljyä
2 prk Yosa maustamatonta
1 dl goji-marjoja
2 appelsiinin raastettu kuori (luomu!)
1 tl vaniljaa, lucumaa, lesitiiniä ja psylliumijauhetta

kastike:
1 applesiini
½ dl goji-marjoja
2 rkl puolukkaa
1 rkl hunajaa

Liota pähkinöitä ja kuivahedelmiä erillisissä astioissa yön yli. Kaada pähkinöiden vesi pois, säästä hedelmien liotusvesi. Jauha erissä vuorotellen pähkinöitä ja hedelmiä, laita taikina kulhoon ja sekoita joukkoon käsin kaakao (ja carob). Mikäli taikina on liian kuivaa käsiteltäväksi, lisää varovasti liotusvettä niin, että saat sopivan rakenteen. Painele halkaisijaltaan 26 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Soseuta kastikkeen appelsiini ja liota ½ dl gojeja soseessa mielellään tunti.

Jauha täytteen gojimarjat ja raasta appelsiineista kuori. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Laita sitten gojijauhe, appelsiininkuoriraaste ja 1 prk Yosaa blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin kastikkeen teon ajaksi.

Soseuta lionneet gojit yhdessä appelsiinin kanssa ja lisää loput aineet. Soseuta tasaiseksi. Tiputtele lusikalla kakun täytteen päälle tippoja ja vedä puutikulla marmoroinnit (mielummin kauniimmin kuin itse onnistuin) tai koristele muulla tavoin. Laita koko komeus jääkaappiin yön ajaksi tai pakastimeen useaksi tunniksi, jotta täyte hyytyy.


Suklaahommat ovat meillä aina siipan reseptiikkaa - tämä kun pyöräyttää ne jo vanhan tekijän taidolla ja tuntemuksella - joten niistä en osaa sanoa muuta, kuin että koostuvat ainakin kaakaovoista, kookosöljystä, kaakaomassasta, lucumasta, vaniljasta ja hunajasta, todennäköisesti myös kaakaojauheesta ja carobista. Ekstroina synttärisatsiin tuli ashwagandhaa ja macaa, muusta en tiedä! Piristeet ja aivobuusterit siis yhdessä paketissa.

Isoveljeni olivat myöskin ahkeroineet keittiössään, ja toivat pöytään  vegaanisen uunitetun omena-manteli -kaakun - mikä kaunis ajatus! Syötävä ei siis missään tapauksessa loppunut kesken, vaikka hyvään tahtiin hupenikin :) 

Koko kahvipöytä

6 kommenttia:

  1. Mahtavia reseptejä jälleen!Kyllä varmaan kelpasi herkutella!

    Ps. Minulla on sinulle pieni ylläri blogissani. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvää synttäriä :)! Ja ihana kakku muuten.

    VastaaPoista
  3. All of a sudden I feel hungry :droolling:

    VastaaPoista
  4. Samannäköstä omenan kuivatusta minullakin, sulla vain parempi kuva. ;) Mistähän tähän blogiin löysin? Pitää paremmalla ajalla tutustua enemmän. Lukemistoon lisään kuitenkin heti!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Jaana, mukava, että pidit :)

    VastaaPoista