sunnuntai 14. elokuuta 2011

Uunipäivän satoa

Olen niitä ihmisiä, jotka uskovat pohjattomasti suurten muutosten koostuvan lukemattomista pienistä teoista -  yleensäkin kaiken suuren pohjaavan pienen pieniin osasiin, jotka yhdessä saavat aikaan merkittävän kokonaisuuden. Joetkin saavat alkunsa pienistä puroista, jotka kuljettavat veden lopulta valtaviin meriin. Tähän uskomukseen perustuu myöskin energianatsiuteni - minimoimalla kulutustani pyrin painamaan mahdollisimman vähän kerskakulutuksen kaupungeissa - ja mielestäni sähköuunin lämmittäminen vain yhtä tekelettä varten on harmillisen energiaatuhlaava teko. Joten kun meillä lämmitetään uunia (mitä raakapainotteisen ruokavalioni vuoksi ei kovinkaan usein tarvitse tehdä) pyrin valmistamaan sitten syötävää enemmänkin. Jääkaapissa odotti sieniä, tofua ja soijajugurttia juurikin sopivasti piirasta varten, ja kysäistessäni armaalta siipaltani, haluaisiko hän jotain makeaa leivosta, tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä - eikä lainkaan yllättäen: mutakakkua. Vaikka uunitetut makeat leivonnaiset ovat alkaneet kalveta suussani raakaleivosten lyömättömyydelle, tuli tästä mutakakusta kuitenkin erittäin hyvä. Aiemmin olen ollut pettynyt vegaanisten mutakakkujen epämutaisuuteen, mutta tässä ei sitä ongelmaa ollut. Syntisen hyvää - ja tahmeaa.

Syksyinen tofu-sienipiiras:
2½ dl luomuspeltti- ja grahamjauhoja
1 dl luomukaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl öljyä (käytin sulaa kookosöljyä)
1 dl vettä

noin 200 grammaa tuoreita sieniä tai vastaava määrä asianmukaisesti käsiteltyjä
sipuli
½ pkt tofua (käytin marinoitua, luomu)
3 dl maustamatonta luomusoijajugea
½ tl currya
suolaa, mustapippuria

Tee pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään, lisää öljy, sekoita, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinapalloksi. Anna hetki levähtää, painele öljyttyyn piirasvuokaan (noin 25 cm) tai kauli ensiksi leivinpaperilla parin millin paksuiseksi ja asettele vuokaan. 
Viipaloi asianmukaisesti käsitellyt sienet. Viipaloi tai halutessasi silppua sipuli. Siirrä sienet ja sipulit kulhoon, lisää curry ja ripaus suolaa, sekoita niin, että mausteet leviävät kaikkialle. Murenna tofu haarukalla ja sekoita soijajugurtin sekaan. Rouhi sekaan reilusti mustapippuria ja makusi mukaan suolaa. Asettele sieni-sipuli -seos piiraspohjan päälle ja kaada tofu-juge -seos päälle tasaisesti. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. 

Paras mutakakku (maidoton, munaton)
175g rasvaa (mitä haluaa käyttää, kookosöljy sopii hyvin)
2 tl vaaleaa siirappia tai hunajaa
2½ dl intiaani- tai palmusokeria
1 dl kaakaojauhetta
2½ dl erikoishienoja luomuspelttijauhoja
1 1/4 dl vegekermaa (käytin vettä)
noin ½ dl rouhittua kaakaomassaa tai erittäin tummaa suklaata
1 tl leivinjauhetta
½ tl aitovaniljaa
ripaus suolaa

Sulata rasva kattilassa, siirrä pois hellalta ja lisää siirappi/hunaja. Lisää sokeri, suola sekä vanilja, sekoita. Lisää haaleaan, lämpimään seokseen vuorotellen kaakao, jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu, neste ja viimeiseksi rouhittu kaakaomassa, sekoita kunnes taikina on tasaista. Levitä taikina halkaisijaltaan 20-senttisen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi ja paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 15-20 minuuttia. Kakun on tarkoitus jäädä sisältä kosteaksi (ja mitä kosteampi sen parempi ;). Anna jäähtyä ja tarjoa vaniljalla maustetun vegekermavaahdon kera, on äärimmäisen hyvää myös jääkaappikylmänä seuraavana päivänä.

4 kommenttia:

  1. mutakakku kokeiltu, aivan mahtava resepti! kiitos!

    VastaaPoista
  2. Pakko tulla kommentoimaan, vaikka resepti onkin yli kolme vuotta sitten tänne laitettu.

    Oon tehnyt tätä, ja tällä tulee ylivoimaisesti PARAS mutakakku mitä voi tehdä. Etenkin, kun sen antaa odottaa seuraavaan päivään (lue: syö suoraan uunista otettuna puolet *röyh* ja seuraavana päivänä loput). :D

    Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa kuulla, että reseptistä on tykätty! :)

      Poista