lauantai 24. syyskuuta 2011

Keittoja kylmäntorjuntaan

Syyssateet ja puiden oksia riehtova tuuli tuovat mukanaan kaipauksen höyryävän keittolautasen sekä lämmittävien mausteiden ääreen. Kylmiin, tai halutessa huoneenlämpöisiin, raakakeittoihin saa juurikin mausteiden avulla luotua sopivaa lämmön tunnetta, mutta ei ole syytä unohtaa kuumennettuja klassikkojakaan - erilaiset sosekeitot ovat kuuluneet keittiööni aina. Intialaiset maut toimivat viileässä syyssäässä kuin häkä, Jaakko Halmetojaa lainatakseni:

Vilukissojen kannattaa nauttia lämmittävää chiliä, inkivääriä, cayennepippuria, vihreää teetä ja macaa. Lämmittäviä kasveja ja yrttejä voi lisätä ruokiin ja juomiin tulielementin lisäämiseksi.
Tässä vaiheessa koen aiheelliseksi jakaa erään hiteimmistä sosekeitto-ohjeista, jossa mausteita ei säästellä sekä hieman miedomman mutta simppelin täyteläisen raakakeiton, johon toki käy samat mausteet, mutta josta itse pidän ihan sellaisenaan.

Bataatti-linssikeitto (noin 3:lle henkilölle)
1 keskikokoinen/pienehkö bataatti
1 dl linssejä (vihreitä tai punaisia)
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
1 prk (70 g) tomaattipyrettä
1 tl paprikajauhetta, kurkumaa, juustokuminaa, garam masalaa 
½ tl kuivattua chiliä rouheena
sormenpäänkokoinen pala tuoretta inkivääriä (jos haluaa, jauhettu käy myös)
roheesti musta- ja valkopippuria
suolaa
1 dl kookoskermaa
1 reilu rkl kookosöljyä tai muuta rasvaa

Kuori ja pilko sipulit sekä bataatti, kuori ja raasta inkivääripala. (Keitä vedenkeittimessä reilu ½ litraa vettä.) Huuhtele linssit lävikössä. Sulata kookosöljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetken aikaa inkiväärin, kurkuman, chilin ja paprikajauheen kanssa. Lisää bataattipalat ja jatka kuullottamista, mutta varo polttamasta mausteita pohjaan. Lisää tomaattipyre ja linssit, sekoita, lisää sitten hieman vettä niin, että vihannekset ovat enimmäkseen vedessä, mutteivat täysin huku (on parempi lisätä vettä pikkuhiljaa ja vasta soseutettaessa). Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes bataatti on pehmennyt.
Soseuta keitto ja lisää loput mausteet sekä kookoskerma ja vettä niin, että saat sopivan paksuista keittoa. Maista, lisää tarvittaessa mausteita. Kuumenna vielä, mikäli keitto pääsi jäähtymään ja tarjoa hyvän leivän kera.

Raw tomato soup (yhdelle)
2 tuoretta tomaattia
½-1 avokado
2 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyä)
pari oksaa tuoretta basilikaa ja oreganoa
ripaus suolaa, musta- ja valkopippuria sekä kurkumaa
kourallinen liotettuja cashew-pähkinöitä

Liota pähkinöitä ja aurinkotomaatteja eri astioissa pari tuntia. Kaada pähkinöiden vesi pois, blendaa kaikki ainekset tasaiseksi. Syö kera linssinitujen.

Tämä vilukissa on parina päivänä hakenut erityistä lämpöä myös teekupista, joten pakurit kattilaan ja variaatiot kehiin. Asianmukaisiksi teemausteiksi päätyi tänään seuraavat: kanelitanko, tuore inkivääri raastettuna, jauhettu neilikka sekä kuivattu chilirouhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti