sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kun activia ei auta...

... on otettava järeämmät aseet käyttöön. Sitä ennen on hyvä viettää hetki miettien, miksiköhän otsikossa mainittu tuote ei ehkä auta. Varoitus, alla oleva teksti sisältää saarnaa, agroa ja rönsyileviä "musta tuntuu"-mietteitä - vain resepteistä kiinnostunut rullatkoon postauksen loppuun.

En onneksi telkkaria omista enkä sen äärellä muuallakaan aikaa tuhlaa, mutta jokainen, joka joskus on katsonut mainostaukojen tarjontaa tietää, millaisia tuotteita meille tyrkytetään. Ruudussa vilisee "terveystuote"-nimekkeellä varustettuja litkuja, joiden vakuutellan tekevän hyvää ruuansulatukselle, hyvinvoinnille, vastustuskyvylle ja mille vielä, kilotkin karisevat samalla, kun kalorimäärää kutistetaan korvaamalla sokeri aspartaamilla ja oikea, käsittelemätön, rasvainen maito rasvattomalla valkoisella vedellä (jota myös rasvattomaksi maidoksi kutsutaan).
Alex ei suosittele
Väittäisin, että kukaan terveydestään - muuten kuin pintapuolisesti - kiinnostunut ei niele tuota maitoteollisuuden ja tehotuotantokoneiston propagandaa, jonka pyrkimys ei tosiasiassa ole huolehtia väestön hyvinvoinnista, vaan - kuinkas  muuten - kuin tehdä rahaa lammasmaisen hyväuskoisilla suomalaisilla. Suomessa syödään maailman käsitellyintä ruokaa, eikä uskoakseni ole sattumaa, että suomalaiset ovat myös hyvin sairas ja koko ajan lihova kansa. Ruokateollisuus on harpannut luonnollisuudesta kohti käsiteltyä, viimeisen päälle puhdistettua ja hygienisoitua kliinistä liukuhihnaa, jossa niin vastustuskyvylle kuin terveydellekin välttämättömät osatekijät jäävät saamatta, sillä meille uskotellaan, että ne voi saada pilleri- tai jugurttipurkista. 

Suolisto on monella tapaa ihmisen hyvinvoinnin keskus. Stressi, sopimaton ruokavalio ja kehnonlaiset elämäntavat jättävät jälkensä suoliston nukkapintaan, joka sitten oireilee kipuiluna, yli- tai alipainona tai monin erilaisin vaivoin. Kehoaan tulisi ruokkia laadukkailla, puhtailla, vähän käsitellyillä aineksilla ja vatsa kiittää myös entsyymeistä, laadukkaista maitohappobakteereista. Nämä alussa parjaamani terveysjugurtit sisältävät kyllä hapatteita ja maitohappoja, mutta eivät silti läpäise seulaani, miksikö? Ensinnäkin nämä jugurtit on kyllästetty joko sokerilla tai makeutusaineilla, joista edellämainittu kuolettaa maitohappobakteerit, jolloin vaikutus on pyöreä nolla (0), jälkimmäisiin en edes puutu. Toisekseen pohja, jolle jugurtti tehdään - moneen kertaan seulottu, keitetty, tapettu maito, joka tulee liukuhihnalaitoksessa "eläneestä" lehmästä, joka ei todennäköisesti koskaan ole nähnyt auringonvaloa kuin hyvällä tuurilla ikkunan läpi, eikä koskaan syönyt tuoretta ruohoa - ei todellakaan ole paras mahdollinen. Epäterve eläin ei tuota ravinteikasta maitoa ja rehun sisältämät hormonit kulkevat suoraan eläimestä juomalasiin. Lisäksi maidon käsittely, kuumentaminen ja seulominen tappaa ne kaikki jäljellä olevat hyvät, esimerkiksi B-ryhmän vitamiinit ovat erittäin herkkiä kuumalle. Että hienoa tämä meidän terveyskasvatus

Tiesittekö, että Suomessa juodaan maailmassa eniten maitoa ja täällä on myös eniten laktoosi-intolerantikkoja?
Kuva täältä

Täällä myös käsitellään maitoa eniten, jolloin se ei ole edes luonnollisessa muodossaan. Sanokaa minun sanoneen, epäterveyden ja käsittelyn välillä on yhteys. Laktoosivammainen ystäväni ei saa oireita oikeasta, käsittelemättömästä lehmänmaidosta. 

Summa summarum, ihminen on ainoa eläin maailmassa, joka juo maitoa vielä täysikasvuisenakin, ja vieläpä toisen eläimen maitoa. Eikö se kuitenkin kuuluisi sille vasikalle? Tämän tuotantokoneiston vasikka ei koskaan saa emonsa maitoa, vaan maidonkorviketta. WTF?

Palatakseni asiaan, mainostan vain lyhyesti vatsalle hyvää tekeviä asioita, joita kukanenkin voi lisätä ruokavalioonsa: laadukkaat (ja maistuvat) probiootit, joita saa myös hapankaalista, hapatetuista ruuista kuten itse tehdyistä jugurteista, luumu, viikuna, laadukkaat rasvat, tuoreet kasvikset, lehtivihreä, liotetut siemenet, puolukka jii än ee. Vältä valkoista sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, kaupan hyllyn "terveys"tuotteita, prosessoitua maitoa + kaikkea muuta tehtaasta tulevaa. Korvaa activiat ja ruuansulatusjugurtit vaikkapa alla olevilla vatsaa hellivillä ehdotuksilla tai kehittele itse parempi. Hakkaa maun, laadun ja vaikutusten osalta kaupan maito-sokeri -seokset 100-0.

 Luumuinen chiapuuro
chia-hyytelöä, johon liotettu 1 rkl pellavansiemeniä ja luomuleseitä
2-3 kuivattua luumua
2-3 tuoretta luumua
kourallinen aroniaa & mustikkaa
kourallinen nokkosta tai vastaavaa 
½-1 sellerinvarsi jos tykkää
1 rkl kookosöljyä
ripaus kanelia
luomupäärynä jos kaipaa makeutta 
Blendaa kaikki ainekset keskenään. Halutessasi purista sekaan kapseli maitohappobakteeria tai sopiva annos vastaavaa jauhetta.

Vatsan ystävä -jugurtti
½ dl cashew-pähkinöitä ja manteleita
2-3 kuivattua luumua
2-3 tuoretta luumua
½ tl aitovaniljaa
(macaa, lucumaa, hunajaa/taatelia jos kaipaa lisämakeutta)
vettä

Liota pähkinöitä ja kuivattuja luumuja yön yli eri astioissa. Kaada aamulla pähkinöiden liotusvesi pois, ja soseuta sauvasekoittimella pienen vesimäärän kanssa kermaiseksi. Lisää liotetut luumut vesineen sekä loput ainekset ja soseuta tasaiseksi. Lisää vettä hiljalleen niin, että saat sopivan koostumuksen sekä makeutta, jos haluat. Nauti.
Jugurtin voi tarjota myös marjaisan kastikkeen kanssa, ota silloin noin 1/4 valmiista jugurtista eri astiaan, johon lisäät reilusti mustikoita ja ripauksen kanelia, jonka jälkeen ainekset soseutetaan tasaiseksi ja kaadetaan muun jugurtin sekaan.
Pähkinäjugurtti mustikkakastikkeella

1 kommentti:

  1. Juu, maito ei nyt ole lainkaan välttämätöntä ihmiselle, saati sitten kovin luonnottomaksi käsiteltynä litkuna.

    Hyviä ohjeita sinulla taas! Luumu ja chia ovat niin hyväksi vatsalle! :)

    VastaaPoista