sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Sushia perinteisesti ja raakana

Tämä postaus pitää sisällään erittäin voimakkaan merelliselle tuoksuvia asioita. Tuo haju jakaa mielipiteitä - toisille se on lemu, löyhkä; toisille mielikuva tyyneyden ja myrskyn voimakkaasta tyyssijasta, jota vasten itse koetaan pienenä ja avuttomana; kolmansille raikas tuulahdus; neljänsille kuva limaisesta, kämmenessä sätkivästä kalasta. 

Norilevyjen tai -arkkien merellinen tuoksu ei ehkä ole niitä kaikkein houkuttavimpia nenääni, mutta se ei kuitenkaan häiritse niin paljoa, ettenkö käyttäisi sitä ruuassa ja vieläpä oikein mielelläni. En tiedä, onko kuumennettujen arkkien haju yhtä voimakas, mutta luomut, paahtamattomat levälevyt saavat kyllä koko huoneiston muistuttamaan kalastussatamaa. Mikäpä siinä, voin ainakin kuvitella olevani jälleen Pohjois-Norjan uskomattomilla vuonoja reunustavilla teillä, joista näki seinäjyrkän pudotuksen kohti karua aaltoja paiskovaa merta, puhumattakaan pakokauhua luovasta meren alta kulkevasta alikulkuväylästä Vardøn saarelle.

Joka tapauksessa noriarkit ovat päätyneet pöytäämme joko makkaramaisempana kääreenä tai oivana sunnuntairuokana sushina, niin raakana kuin perinteisempänäkin versiona. Kumpainenkin viritelmä toimii, enkä todella osaa kallistaa vaakakuppia toisen voitoksi. Jos jotain on hyvä huomioida, niin yksi asia: Varaudu tekemään aina suurempi satsi kuin olit ajatellut. Ja varaa myös aikaa, sillä nämä vaativat pientä sorminäppäryyttäkin! 

Täytteitähän voi varioida oikeastaan mielen mukaan loputtomiin, mutta mikäli sieviä paloja haluaa, kannattaa laittaa sisään jotain suhteellisen kasassa pysyvää, tiivistäkin, sekä teroittaa veitsi. Omieni ulkonäkö kärsi nimenomaan siksi, ettei koko kämpästä löydy oikeasti terävää veitseä. Raa'at sushit saivat sisälleen avokadososetta, ituja ja kasviksia sekä siipalle graavattua lohta, perinteisemmät pelkän riisin sijaan riisi-quinoaa-tattari -seoksen, tofua, kasviksia ja sitä lohta.

Kuvassa perinteisemmät sushit
Susheja varten tarvitset ensinnäkin luomuja paahtamattomia noriarkkeja (määrää on vaikea arvioida etukäteen, mutta näihin satseihin meni 5-7) sekä tarjolle myös luomusoijakastiketta ja wasabia, mikäli niitä haluaa käyttää.

Perinteisempi täyte:
3 dl riisiä tai kuten minulla 1½ dl riisiä, 1 dl quinoaa ja ½ dl tattaria
6 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
luomutofua (marinoitu tai kylmäsavu) ja/tai graavilohta
kurkkua, porkkanaa, aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä)

Viipaloi kuivat aurinkokuivatut tomaatit pieniksi ja liota useampi tunti. Huuhtele riisi-quinoaa-tattari -seos ja keitä kypsäksi vedessä noin 20 minuuttia. Mikäli nestettä jää paljon, keitä ilman kantta niin, että se haihtuu ja saat puuromaisen seoksen. Nosta levyltä ja jäähdytä hieman. Lisää sekaan omenaviinietikka.
Tee tofusta ja kasviksista ohuita tikkuja.
Aseta norilevy pöydälle kiiltävä puoli pöytää vasten. Kostuta siitä puolet (esim aurinkotomaattien liotusvedellä), ja laita kostealle osalle puuroa sekä haluamasi muut täytteet. Kostuta loppuosa ja rullaa varovasti kiinteäksi pötköksi. Tee samoin loputkin arkit ja leikkaa paloiksi ennen tarjoamista.Raakatäyte:
noin 1 dl quinoaa, idätä vuorokausi
1 tl omenaviinietikkaa
avokado
suolaa, loraus sitruunamehua
kurkkua, aurinkokuivattua tomaattia, porkkanaa tms

 Huuhtele idut, kaada sekaan omenaviinietikka, sekoita. Muussaa avokado haarukalla, lisää suola ja sitruunamehu, sekoita. Kokoa täytteet samalla tavoin kuin perinteisemmätkin sushit, kostutetulle arkille, kääri rullaksi ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi ennen tarjoilua.


4 kommenttia:

 1. Hei miekin tein tässä yksi päivä sushia, josta en ole vielä ehtinyt postata, mutta varmasti pian tulee miunkin blogiin.
  Sushi on taivaallista miun mielestä, ihan huippuruokaa! Ja sen tekeminenkin on hauskaa :)
  Käytin itse riisin tilalla kukkakaalia ja tein avocadotahna/quinoa täytettä.
  Ituja en ole koskaan itse kokeillut mutta näyttää herkulliselta!

  VastaaPoista
 2. Hei Inna! Sushi on kyllä mahtiruokaa niin makunsa kuin ravinteikkuutensakin puolesta, ja rullien näpertäminen on mukavaa puuhaa :) Täytteitä voi varioida ihan loputtomiin. Kukkakaali toimi varmasti hyvin!

  VastaaPoista
 3. Heippa Anni! Teen tänä syksynä Ylkkäriin juttusarjaa yliopistolaisten blogeista. Olisi tosi kiva tehdä juttu sinunkin blogistasi - jos haluaisit ja kerkeäisit antaa pikaisen haastattelun aiheesta, laita vaikka sähköpostia osoitteeseen veera.adolfsen (at) gmail.com, niin voidaan sopia ajasta. :) Olisin lähestynyt sua sähköpostitse, mutta en pikaisella etsimisellä löytänyt osoitetta mistään.

  parhain terkuin, Veera

  VastaaPoista
 4. Ooh, tämäpä mukava yllätys! Otin sähköpostitse yhteyttä :)

  VastaaPoista