keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Annie's raw donuts for Hallows eve

Olen maailman huonoin teemapäiväleipoja/-syöjä. Teen piparkakkuja pääsiäisenä, syön mämmin vappuna ja leivon joulutorttuja juhannuksena. Tämäkin ohje oli alunperin vappumunkkeja varten, mutta niinhän siinä kävi, että resepti kohtasi toteutuksen vasta puolen vuoden jälkeen, halloweenin lähestyessä.
Kummitätini perheineen asui vuosituhannen vaihteen aikoihin pari vuotta Jenkeissä. Kotiuduttuaan takaisin Suomeen he toivat mukanaan rapakontakaisen yltiökaupallisen Halloween-perinteen, jota on sen jälkeen juhlistettu lähes joka vuosi heidän luonaan lähisuvun kesken. Tänäpäivänähän tuon juhlan markkinapotentiaali on hoksattu myös suomalaisessa katukuvassa, mutta juhlapäivän alkuperäinen merkitys on ikävästi unohdettu. Euroopassa halloween on peräisin kelttiläisten kulttuurien syksyisestä maanviljelyskauden lopuksi vietetystä uuden vuoden ja sadonkorjuujuhlan vietosta, Suomessa vastaavaa juhlaa vietettiin kekrinä. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen, joka tekee juhlapäivästä pakanallisen. Myöhemmin kristinuskon levitessä kristillisiä tapoja pyrittiin sulauttamaan pakanallisiin perinteisiin kieltämisen sijasta, jolloin alkuperäinen merkitys pikkuhiljaa poljettiin kristittyjen jalkoihin. Minusta on hieman ikävää, että niinkin kiehtova juhla kuin kekri on pitkälti unohdettu - muuten kuin kouluruokaloiden teemaviikolla - ja halloweenistä siten tehty jenkkityylinen kauppiaiden materiaalijuhla. Joka tapauksessa tämän pienen alustuksen myötä jaan nyt halloweenherkkujen ohjeen: raa'at donitsit appelsiinisella kuorrutuksella. Nämä herkulliset donitsit on tuunattu hamppuprodella ja ryyditetty muutamilla supereilla, joten energiabuustit on taattu.
Raakadonitsit (kuusi munkkia)
2 dl liotettuja ja kuivattuja pähkinöitä (käytin mantelia ja cashew)
4 viikunaa tai taatelia (käytin molempia)
1 dl mulpereita (korvasin puolet gojilla)
½ dl hamppuproteiinia
2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
1 rkl lucumaa ja mesquitea
ripaus kanelia ja kardemummaa, hippunen suolaa
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kaakaovoita

Sulata rasvat. Jauha pähkinät ja kaikki loput ainekset blenderissä, lisää lopuksi rasvat ja muotoile käsin pikkumunkkeja. Laita pakastimeen jähmettymään.
Appelsiinikuorrutus
2 rkl appelsiinihunajaa* tai hunajaa + tippa appelsiiniöljyä 
1 rkl kookosöljyä ja kaakaovoita
1 tl lucumaa ja ashwagandhaa
1 rkl non-GMO lesitiiniä

*Appelsiinihunaja: Raasta kahden pestyn luomuappelsiinin kuori hienoksi ja sekoita noin desiin hunajaa, anna maustua vähintään vuorokausi.
Sulata rasvat. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi vesihauteessa. Ota donitsit pakkasesta ja levitä kuorrutetta niiden päälle, jolloin kuorrute jähmettyy nopeasti. Laita takaisin pakkaseen.
Suklaaraita
1 rkl kookosöljyä
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen kaakaojauhe. Ota donitsit jälleen pakastimesta ja pirskota teelusikan avulla raitoja/kuvioita kuorrutteen päälle. 
Säilytä donitsit pakasteessa tai jääkaapissa. Ennen tarjoilua voi pitää hetken huoneenlämmössä. 

2 kommenttia:

  1. Tää kuulosti jännittävältä reseptiltä. Tosin mitenköhän ton hunajan kanssa, voiskohan sen korvata vaikka vaahterasiirapilla tai normaalilla sokerisiirapilla..?

    VastaaPoista
  2. En usko, että korvaamisessa olisi mitään ongelmaa! Siirapit tai agave ajavat varmastikin saman asian :)

    VastaaPoista