maanantai 31. lokakuuta 2011

Haarukassa: Kasvisruokala ETRA

Oulun kasvisruokatarjonta ravintoloissa on sieltä itsestään. Toki useimmista paikoista saa pyytämällä kasvisruokaa, mutta täysin vegaaniset annokset ovat aina hieman kiven alla - ainakin jos haluaa syödä muutakin kuin höttöhiilaria. Onneksi kaupungissa on kuitenkin yksi pelkästään kasvisruokaa tarjoava paikka, Etra, jossa tuleekin sitten lounastettua useamman kerran vuodessa, vaikka hyvin harvoin syönkään ulkona. Viime kerta oli syyslomalla.
Kasvisruokala Etra sijaitsee Karjasillalla adventtikirkon yhteydessä, pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Ruokala on osa ETRA Ry:tä, joka nettisivuillaan sanoo seuraavaa: Yhdistyksen tarkoituksena on raittiuden ja terveellisten elämäntapojen tuntemisen ja noudattamisen edistäminen kristillisellä pohjalla. Nimensä mukaisesti kyseessä on ruokala, siltä se näyttääkin - kouluruokalalta linjastoineen ja pöytärivineen. Vaatimattomasta, eleettömästä sisustuksestaan huolimatta paikka on kohtalaisen viihtyisä, joskin ruuhka-aikaan paikkoja on hieman ahtaanlaisesti. 

Etra tarjoaa siis kasvisruokaa lounasaikaan, ma-pe klo 11-17. Ruokalinjastolta on valittavissa keitto- ja pääruokalounasta siten, että Buffet-annokseen kuuluu molemmat lämpimät ruoat, salaatit, leivät levitteineen, ruokajuoma ja yrttitee kustantaen 8 euroa, kun taas annoslounas pitää sisällään toisen lämpimän ruuan (keiton tai pääruuan) muuten samanlaisin lisukkein, kustantaen 7 euroa. Vaihtoehtoisesti voi valita pelkän salaattilounaan (ison lautasen salaattia) lisukkeineen 7:llä eurolla. Opiskelija saa lounaasta euron alennuksen. Ruokalista on nähtävissä netistä, jolloin on helppo tarkastaa onko tarjolla itseään miellyttävää vaihtoehtoa.
Etran vahvuus on ehdottomasti siinä, että reseptiikassa on ymmärretty myös kasvissyöjän kaipaavan täyttävää, makroravinteikasta ruokaa. Jopa keitoissa on yleensä jotain proteiinipitoista, mikä on jo ennenkuulumatonta (vrt. koulun keitot tai ruuat ylipäätään). Salaattipöytä on runsas: perus salaatti + tomaatti + kurkku -setin lisäksi tarjolla on monipuolisesti aina papuja/ituja tai siemeniä, hapankaalta <3, erilaisia marinoituja kasviksia ja jotain hedelmää (joka valitettavasti edustaa säilykeosastoa). Salaattikastikkeet on talon omatekemiä. Myös leivät on aina tuoreita ja itse tehtyjä, tarjolla on aina kahta erilaista vaaleaa leipää (jotka eivät sisällä kuitenkaan valkoista vehnäjauhoa) sekä hiivatonta täysruisvuokaleipää. Levitteenä on vegaanille sopivaa itse tehtyä soijapapulevitettä, sekä ei-vegaania maustamatonta ja valkosipulilevitettä, johon on käytetty aitoa voita ja jotain kasviöljyä pohjana.
Minulla on yleensä aina tapana valita keittolounas, kun taas siippa suosii pääruokavaihtoehtoa. Molemmilla lisukkeineen saa kyllä mahan täyteen varmasti ja nälkä pysyy poissa iltaan saakka. Lomaviikolla käydessämme tarjolla oli tomaattisosekeittoa tai kasvispihvejä muhennetuilla perunoilla, ja molemmat olivat hyviä. Keitto sai ruokaisuutta quinoasta, pihvit linsseistä ja tattarista. Keitto oli tehty valmiiseen tomaattimurskaan, mikä tietty vie hieman pisteitä, mutta kai sen ymmärtää kun kyse ei ole viiden tähden ravintolasta. Maukasta se oli silti. Ruoat ovat yleensä vienosti etnisiä, esimerkiksi intiavaikutteisia, mutta ne on kuitenkin maustettu hyvin maltillisesti, jolloin herkinkään ei vieroksu makuja. Pöydissä on aina tarjolla Herbamare luomuyrttisuolaseosta, jos lisää makua kaipaa. Ruokajuomana on aina vettä ja omenamehua. Alemmassa kuvassa on aiemmin kesällä syödyt lounaat kun äiti halusi viedä meidät syömään, jolloin tarjolla oli lanttusosekeittoa (joka oli ihanaa!) ja hirssikasvislaatikkoa.
Minun sekä siipan lautaset
Siipan sekä minun lautaset
Laatuteehen friikahtaneena holistina jälkkäritee lämmittää aina mieltä - perus riisto-Liptonin sijaan tarjolla on aina joko Clipperin tai YogiTean luomuyrttiteetä ja heille, jotka juovat teensä makeana on valkoisen palasokerin sijaan intiaanisokeria (itse en siedä sokeriteetä). Tee on ihanaa, muuta en osaa sanoa. Ja koska itse tehty leipä on aina hyvää, haen yleensä vielä teen seuralaiseksi ylimääräisen leipäviipaleen, mitä ei ikinä kotioloissa tapahtuisi.
Kaiken kaikkiaan siis Kasvisruokala Etra on miellyttävä ja asiaansa perehtynyt paikka. Samassa tilassahan on muuten pieni myymäläkin, jonka valikoima on tosin supistunut viime vuosina, mutta yhä sieltä saa lukuisia erilaisia Clipperin ja YogiTean teelajeja, papuja, Green&Black´s suklaita, pähkinöitä, keksejä, joitain superfoodeja ja niin edelleen - luomuna enimmäkseen. Raittius alkaa ravinnosta, kuuluu heidän iskulauseensa ja pitänee kai paikkansa aika monilta osin. Ehkä ainoa ylimääräinen motkotuksen aihe liittyy siihen kristilliseen pohjaan, mikä hieman varjostaa paikkaa näin käsi sydämellä vannoutuneelle pakanalle, mutta niin kauan kun saa sulkea sen kristillisen perustan mielestään eikä kukaan sitä tuo eteen syödessä paikan päällä, olen tyytyväinen asiakas varmasti jatkossakin. Lisää luomukasvisruokapaikkoja Ouluun odotellessa!

2 kommenttia:

  1. Ikinä en ole saanut Etrassa käytyä, vaikka vuosikausia olen Oulussa tai suhtkoht seudulla asustellut. Tuo kristillisyys on minua hieman karkottavasti arveluttanut, pakana kun minäkin olen. Mukavasti raportoit paikasta, jospa vielä joskus kokeilen itsekin :)

    VastaaPoista
  2. Hei Paula! Se uskonnollisuus arveluttaa oikeastaan ihan turhaan - paikan päällä sitä ei välttämättä edes huomaa kunhan pääsee ensiksi sisään ovista ja tuulikaapista, jossa kristillisiä lehtiä onkin roppakaupalla :D Maittavaa kasvisruokaa sieltä kuitenkin saa, eikä hintakaan ole paha.

    VastaaPoista