maanantai 24. lokakuuta 2011

Munakoisovuoka

En oikein tiennyt, olisiko tämä ruoka enemmänkin kreikkalaisilta lähtöisin olevaa moussakaa vai sittenkin lasagnea, jonka pastalevyt on vain korvattu munakoisolla, joten päätin, ettei tämä yritä olla kumpaakaan, vaan aivan oma lajinsa: munakoisovuoka. Työvaiheita on ehkä paljon näköisesti, mutta loppujen lopuksi kyseessä on aika helppotekoinen, vaikka sitäkin maistuvampi uuniruoka - ilman pastaisan sukulaisensa aiheuttamaa hiilarirasvaöveriä tai gluteenia. Tämä sopii siis laktoositonta, gluteenitonta, kuin maidotontakin ruokavaliota noudattaville, kunhan valkokastikkeen suurustaa muilla kuin vehnäjauhoilla. Munakoison voi hyvin korvata kesäkurpitsalla, tai vaikkapa aivan niillä lasagnelevyillä. Sattumalta Yrttipurkissa postattiin samaa periaatetta noudattava lasagne samoihin aikoihin kuin tein omani.
Munakoisovuoka (neljälle)
1 munakoiso
suolaa

Tomaattikastike:
1,5 dl soijarouhetta (kuivana) tai pkt tofua
400 g tomaattimurskaa 
½ - 1 tomaattimurskapurkillinen vettä
1 isohko sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
loraus (luomu)soijakastiketta
mustapippuria
oreganoa
hyvää suolaa
2 rkl (kookos)öljyä

Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, ja ripottele pinnalle suolaa, jätä leikkuulaudalle siksi aikaa kun teet kastikkeet, jolloin munakoiso "itkee" vedet leikkuupinnalle. Itkettäminen vähentää munakoison kitkeryyttä. 
Silppua sipulit (ja murenna tofu). Laita uuni lämpeämään 175-asteeseen. Sulata reilu nokare öljyä pannulla, kuullota sipuleita hetki. Lisää kuivat soijarouheet tai murennettu tofu sekä paprikajauhe ja kurkuma, paista hetki. Kaada sekaan tomaattimurska ja noin puoli purkkia vettä, sekoita. Lisää mausteet ja loraus soijakastiketta, sekoita, lisää vettä jos tarvitsee ja jätä hautumaan valkokastikkeen teon ajaksi.

Bechamel-kastike
1 reilu rkl (kookos)öljyä
2 rkl jauhoja (käytin soija- ja vehnäjauhoa [luomuja])
2,5 dl kaurakermaa
1 - 2 dl vettä
suolaa, valkopippuria, ripaus muskottipähkinää ja juustokuminaa

Sulata öljy kattilassa ja vispaa jauhot sekaan, kuumenna, mutta vältä ruskistamasta niitä. Laske levyn lampöä ja lisää noin desi vettä, vispaa seos tasaiseksi ja lisää kaurakerma. Kiehauta niin, että seos sakenee. Lisää mausteet ja maista. 

Kokoaminen:
Öljyä noin 1,5-litran vetoinen uunivuoka. Huuhtele munakoisojen pinta ja purista kämmenien välissä, jotta saisit viipaleista mahdollisimman kuivia. Laita pohjalle tomaattikastiketta ja asettele päälle munakoisokerros. Laita tomaattikastiketta, sitten valkokastiketta ja asettele uusi kerros munakoisoja, tee seuraavat kerrokset samoin (ensiksi tomaattikastike, sitten valko, lopuksi munakoisot) niin, että viimeisen munakoisokerroksen jälkeen tulee vain loput valkokastikkeet.
Paista munakoisovuokaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä hyvä tovi ennen tarjoilua, parasta ehkä seuraavana päivänä.
Kuva ei anna oikeutta tällekään ruualle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti