lauantai 1. lokakuuta 2011

Mustikkapiirakkaa kahdella tavalla

Raaka mustikkapiiras
Mustikkaa kuluu tässä taloudessa aivan laittomia määriä, mutta mikäpä siinä mässätessä, kun ilmaiseksi metsästä löytää. Talven varalle kahdesta (pienestä) pakastimesta toinen on tupaten täynnä pelkkää mustikkaa ja kotikotona sitä on sitten moninkertaisesti enemmän, joten hädän tullessa vain äidin pakastinarkkua koluamaan. Mustikkaa voi syödä paljaaltaan kourakaupalla, mutta se myös maustaa smoothiet, puurot kuin leivoksetkin ja sivutuotteena värjää suupielet ja hampaat violetinsinertäviksi (ilmoitusluontoinen asia, näitähän te ette varmaan tienneet). Syyskuun kuluessa leivoin mustikkapiirakkaa kahteen otteeseen, mutta toisistaan hyvinkin poikkeavilla tavoilla - toisen uunitettuna, toisen raakana. Herkullisia olivat molemmat, lisäksi äärimmäisen helppotekoisia. 

Raakaversioon käytin pähkinöiden lisäksi idätettyä ruista, joka tietysti vaatii sitten hieman lisävaiheita, mutta helppoja sellaisia. Tässäpä ohje idätykseen: Desi rukiinjyviä liotetaan ensiksi vuorokauden ajan vedessä, jonka jälkeen jyvät huuhdellaan huolellisesti ja laitetaan siivilässä pimeään paikkaan, kuten tiskikaappiin. Siivilää ei peitetä, eikä jyviä huuhdella idätyksen aikana, sillä ne homehtuvat herkästi, mutta kannattaa sekoitella niitä välillä, että pohjalla olevat kosteammat jyvät tulevat pinnalle. Idätysaika on 1-2 vuorokautta tai kunnes jyvissä näkyy pieni itu, itse idätin vuorokauden. Rukiin voi toki korvata pähkinöilläkin, jolloin idätysvaihe luonnollisesti jää pois.
Rukiinen ja Raaka mustikkapiiras
Pohja:
1 dl kuivia rukiin jyviä (=> noin 1,5 dl idätettynä)
3 dl manteleita
4 taatelia ja 2 viikunaa
1 rkl carob-jauhetta (ei pakollinen)
ripaus kardemummaa
hippunen suolaa

Täyte:
4 dl cashew pähkinöitä
4 dl mustikoita
½ kookosöljyä ja 2 rkl kaakaovoita
1 rkl tocoa ja lucumaa
½ tl aitovaniljaa
ripaus kanelia
ripaus suolaa
1 tl psylliumia (ei pakollinen) 
(hunajaa)

Idätä ruis kuten edellä ohjeistin. Liota pohjan ja täytteen pähkinöitä erillisissä astioissa yön yli. Liota kuivahedelmiä vähintään nelisen tuntia. Valuta pähkinät ja kuivahedelmät, mutta ota hedelmien liotusvesi talteen.  Jauha pohjaa varten rukiin idut, mantelit ja kuivahedelmät, siirrä taikina erilliseen astiaan ja sekoita käsin nyppien loput ainekset, tarvittaessa kuivahedelmien liotusvettä. Taikinan tulisi olla helposti muovailtavaa, muttei liian kosteaa. Levitä taikina halkaisijaltaan 26 cm:n irtopohjavuoan pohjalle, jolle on pingotettu leivinpaperi. 
Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa. Jauha täytettä varten liotetut cashew-pähkinät paksuksi tahnaksi. Blendaa tahnaan mustikat, lisää sitten loput aineet ja blendaa tasaiseksi. Maista täytettä ja lisää makeutta jos haluat. Levitä täyte pohjan päälle. 
Säilytä valmis piirakka mieluiten pakastimessa, mikäli sitä ei syödä heti.

Uunitettu mustikkapiirakka on ehkä helpoimpia perinteisiä leivoksia ja muistankin pienempänä tehneeni samalla ohjeella piirakkaa useita kertoja, kaiken lisäksi se on vegaaninen, sopii siis maito- ja muna-allergisillekin. Täytteeksi kelpaa toki mitkä marjat tai hedelmät tahansa, mutta kotonani tätä äidin reseptikansiosta löytyvää pohjaa käytetään aina ja vain mustikkatäytteellä, for the reason unknown. Kämpillä leipoessani hieman muuttelin alkuperäistä ohjetta ja lisäsin täytteeseen yhden pikarillisen soijajugurttia, kerta sellaisia oli eräältä iltamyöhäiseltä reissulta jääkaappiin tarttunut, mutta se ei ole lainkaan välttämätön tai edes tarpeen lopputuloksen kannalta.
Mustikkapiirakka (maidoton, munaton)
Pohja:
3 dl luomujauhoja (käytin speltti)
1 dl (intiaani- tai palmu)sokeria
100 g kookosöljyä tai muuta rasvaa sulana
1 tl leivinjauhetta
(½ muussattu banaani/ ½ dl vettä/ 1 omena soseena, jos taikina vaikuttaa kuivalta)

Täyte:
½ l mustikoita
2 rkl (intiaani- tai palmu)sokeria tai xylitolia (= koivusokeri)
1 rkl carob-jauhetta tai perunajauhoa
½ tl aitovaniljaa

Sulata rasva tai käytä juoksevaa öljyä. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, sihtaa puolet leivontakuppiin ja lisää puolet rasvasta samalla sähkövatkaimella sekoittaen. Sihtaa loput kuivat aineet, sekoita, lisää loput rasvat ja sekoita. Mikäli taikina on rakeisen kuivaa, lisää jotain sulussa olevista kiinteyttämään. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Mikäli käytät jäisiä mustikoita, sulata niitä hetki vaikkapa vesihauteessa. Lisää kaikki täytteen ainekset ja sekoita tasaisesti mustikoihin. Levitä pohjan päälle. 
Paista piirasta 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15-25 min, tai kunnes pohja on kypsä.
Kuvan laatu ei edusta, krhm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti