torstai 6. lokakuuta 2011

Palleroita, pyöryköitä

Viime viikonloppuna päätin vihdoin tehdä raakapyöryköitä, joita viimeisen parin kuukauden ajan olen ollut aikeissa tehdä. On vain ollut niin paljon muitakin kiehtovia kokeiluja, että kaikkea ei vain ehdi kerralla, ellei halua valmistaa saman tien seitsemän ruokalajin päivällistä. Pyörykät onnistuivat aivan nappiin - ja vieläpä äärimmäisen yksinkertaisilla aineksilla! Lopputulos oli epäilyttävän lihaisa, mutta maku erinomainen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin tarjonnut seurana kesäkurpitsapastaa ja tomaattikastiketta, mutta lopulta päädyinkin kokeilemaan Keittiökameleontin raakaketsuppia hieman varioituna, jota tulen varmasti tekemään jatkossakin.
Lihaisat pyörykät sin carne (noin 6 pyörykkää)
1 dl saksanpähkinöitä
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä (tai 1 dl jompia kumpia)
4 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyssä)
2 rkl sitruunamehua
1 taateli
muutama basilikanlehti tai ½ tl kuivattuna
musta- ja valkopippuria

Liota pähkinöitä ja siemeniä 4-8 tuntia ja anna kuivua mielellään 12 tuntia vaikkapa leivinpaperin päällä. Liota aurinkotomaatteja ja taatelia muutama tunti. Blendaa pähkinät ja aurinkotomaatit ja siirrä massa kulhoon, lisää mausteet, silputtu basilika ja sitruunamehu, sekoita käsin. Pyörittele (kostutetuin) käsin palloiksi.

Raakaketsuppi (noin 2 dl)
4 aurinkokuivattua tomaattia (kuivattuja, ei öljyyn säilöttyjä)
1 kivetöntä taatelia liotettuna
1 kyspsää tomaatti
1 rkl omenaviinietikkaa
1/8 tl kanelia
½ tl kurkumaa
1/4 tl jauhettua korianteria
roheesti jauhettua valkosipulia (tai pieni pala kynttä)
mustapippuria
hiukan laadukasta suolaa (tarvittaessa)
1 rkl laadukasta kylmäpuristettua öljyä
 
Liota aurinkotomaatteja ja taatelia useampi tunti. Pilko tomaatti ja soseuta kaikki ainekset tasaiseksi. 

Jokainen pähkinä- ja siemenmaitojen blendaaja tietää, että maitojen tekemisestä jää aika reippaita määriä ylimääräistä kuitua, jota ei (minä ainakaan) viitsisi aina suoraan kompostiinkaan heittää. Jäänteet voi hyvin käyttää erilaisissa raaka- kuin perusleivonnassa, ruuanlaitossa tai vaikka myslin seassa. Lauantaisen mantelimaitosatsin ylimääräinen massa päätyi tällä kertaa teeman mukaisesti pieniksi palloiksi - tosin makeiksi sellaisiksi! Makeisiin palleroihin lisäilin aika suurinpiirteisesti aineksia mitä nyt vain sattui kaapissa olemaan ja tuloksena sain mukavan pehmeitä, mutta kasassa pysyviä nameja, yritän saada mittoja edes hieman sinne päin.
Pikkupallerot (noin 10 kpl)
½ dl mantelimaidon tekemisestä jäänyttä massaa
½ dl kookosjauhoja
3 tl juoksevaa hunajaa
1½ tl carob-jauhetta tai kaakaota
1 tl lucumaa
1 tl psylliumia
2 liotettua taatelia
½ tl vaniljaa
reilusti kanelia, neilikkaa, kaardemummaa
pieni ripaus suolaa
(taatelien liotusvettä)

pinnalle kaakaojauhetta, kookoshiutaleita tms..

Pilko taatelit käsin pienen pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää vettä niin, että saat muovailtavan rakenteen ja pyöritä palleroiksi. Kieritä pallot kaakaojauheessa tai missä ikinä haluatkaan. Anna vetäytyä hetki viileässä ja säilytä jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Ihan varmaan menee testaamisen puolelle...sen verran mahtireseptejä taas teikäläisellä tarjolla! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kaunis! :) Nuo suolaiset pähkinäpyörykät oli kyllä mielettömän hyviä, kannattaa testata!

    VastaaPoista
  3. Innostuin selailemaan blogiasi ja sultakin löytyy aika monenlaista täältä! Taidan jäädä lukijaksi :)

    VastaaPoista
  4. Mukavaa, että löysit jotain itseäsi kiinnostavaa :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos jännästä reseptistä! Ketsuppi oli aivan mahottoman hyvää! Pallerotkin maistu hyvältä, mutta niiden koostumus oli lihaisan sijaan vähän liian taikinainen minun makuun. Ei sillä että niiden lihaisillta pitäisi tuntua, mutta ehkä tuossa olis auttanut jokin ilmavuutta tuova juttu tai se, että olisin mörssäillyt vähän vähemmän, jolloin olis jäänyt siemensattumia. Onko sulla jääny pyörykkäresepti käyttöön vai ootko muunnellu sitä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Palleroiden koostumus riippuu sadasta ja yhdestä asiasta, esimerkiksi pähkinöiden ja siementen kosteudesta tai kuivuudesta sekä just siitä sattumien määrästä. Jätän taikinan usein aika rouheaksi, sillä ne sattumat ovat mielestäni hyvä juttu :) Voisihan pyöryköitä myös kuivatella jonkin aikaa kuivurissa, jos haluaa. Käytössä resepti on edelleen, mutta kyllä se elää jatkuvasti. Aina vähän fiilispohjalta mennään :)

      Poista