sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Purppurakakkua

Herkku ja Koukku -blogissa kohistiin joitain viikkoja sitten varsin mielenkiintoisesta kakusta, jonka kaksi pääainesta vaikutti niin oivalliselta yhdistelmältä, että eihän sitä voinut jättää testaamatta. Kommenttiosiossa mainitsinkin salakavalan juoneni sisällyttää punajuurta suklaaholistisiippani ruokavalioon - hukuttamalla juures tietysti syntisen addiktoivan kaakaon joukkoon kakun muodossa. Ryhdyin toimeen hieman epäröiden, sillä H&K -blogin kirjoittajat raportoivat samasta kakusta täysin erilaisin lopputuloksin, joista toinen oli täydellinen fiasko, joten tsäänssini onnistua oli 50/50, eikä asiaa helpottanut sekään, ettei luonteeni millään suostu noudattamaan reseptejä tarkasti. Tavallisen kakun sijaan puolitin ohjeen ja soveltelin vähän muutenkin, mutta arvatkaas mitä! Lopputulos oli herkkua. Oikeasti. Jopa siippani mielestä
Kakun kannattaa antaa muhia jääkaapissa seuraavaan päivään ja ottaa huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen tarjoilua, sillä lämmetessään se pehmenee ihanan mutakakkumaiseksi. Sen lisäksi, että se maistuu punajuurikammoisellekin, on kakku myös gluteeniton, maidoton, munaton, olikohan vielä joku -ton? Koristeluun käytin kaakaojauhetta ja vaahdotettua Kara-kookoskermaa (varmaan muukin kookoskerma käy, kunhan se on oikein rasvaista, vaihtoehtoisesti erilaiset kasvisvispitkin sopii), mutta kuten Herkkukoukussakin, voi koristeluun käyttää myös tomusokeria, rouhittua suklaata, tai mitä nyt vain keksii.
Punajuuri-suklaakakku (halkaisijaltaan 20 cm:n vuokaan)
1 pienehkö luomupunajuuri tai puolet isosta
175g tummaa luomusuklaata (+ 1 rkl kookosöljyä)
200g pehmeää tofua (luomu)
0,75 dl (intiaani-)sokeria
½ tl aitovaniljaa
½ tl kanelia ja kardemummaa jauhettuna
1 rkl maissitärkkelystä
Pinnalle:
kookoskermaa ja kaakaojauhetta
tai mitä haluat

Keitä punajuuri vedessä kuorineen kypsäksi, noin 30-40 min ja anna jäähtyä. Laita uuni lämpeämään 175-asteeseen ja pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä paperi+vuoan reunat. Kuori punajuuri ja soseuta yhdessä tofun kanssa sileäksi (mikä ihanan kirkas väri!!). Sulata suklaa (ja öljy) vesihauteessa. Sekoita tofu-punajuuriseokseen kuivat aineet, lisää lopuksi sula suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja uunita 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. 
Kuorrutusta varten kookoskerman on oltavaa jääkaappikylmää eli HUOM! Laita kerma hyvissä ajoin jääkaappiin, mielellään ainakin yön yli! Vatkaa kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Itse laitan sen vielä hetkeksi jääkaappiin, jonka jälkeen vatkaan uudelleen, jolloin vaahdosta tulee vielä hieman kovempaa. Levitä yön yli jääkaapissa olleen kakun pinnalle ripottele paperisapluunan avulla kaakaojauheella pinnalle kuvioita, tai koristele haluamallasi tavalla.

4 kommenttia:

  1. Kiitos :) Ja kiitti erityisesti hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa mahtavalta! Täytyy muistaa tämä, kun seuraavan kerran tekee mieli leipoa. Hienot koristelutkin teit. En ole kovinkaan suuri punajuuren ystävä nykyään, joten sikälikin hyvä ohje, jos vaikka suklaakakun myötä maistuisi. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos annika :) Raportoihan, mikäli innostut kokeilemaan tätä siitäkin huolimatta, ettet enää tuon juureksen kanssa niin kaveeraakaan!

    VastaaPoista