keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Haasteellinen juureshaaste

Havainnollistavaa aineistoa
Yllätyksekseni minua nakattiin Uuden Mustan marraskuisella juureshaasteella, jonka etenemistä olen seuraillut alusta alkaen monista blogeista. Jutun idea on siis keksiä tai lainata ja valmistaa jotain uutta, jotain eksoottista, viikottain vaihtuvasta suomalaisesta juureksesta, sillä ovathan ne kauppojen monikulttuuristen hedelmä-vihannes -osastojen keskellä perhanan ekologista sekä vuodenaikaan nähden ajankohtaista purtavaa. Tähän mennessä on koluttu läpi punajuuri sekä lanttu, tällä viikolla estradille astui palsternakka - jonka kohdalle oma nakkini napsahti. 

Niin minun tuuriani: Palsternakka, tuo juureksista minulle tuntemattomin! Pikakelasin läpi aivosolujeni muistellen syömiäni palsternakkaruokia ja mieleen tuli ehkä kaksi hämäränpeittoista muistikuvaa. Mielikuvitus raksutti tyhjää ja yrittäessäni visioida näkökentän täytti iso, musta aukko, jota reunusti palsternakan väriset kysymysmerkit. Se siitä haasteesta, ajattelin, mutta pidin vielä jalkaa oven raossa, sillä yksi kortti oli käyttämättä - ja sillä ongelma ratkesikin. Googlata ikä kaikki! Hienoisen salapoliisityön jälkeen ideoita alkoi sadella ja törmäsinpä aina varmaan Keittiökameleonttiinkin, jonka huikean mielenkiintoinen ohje päätyi soveltavaan keittiööni varioitavaksi. Lainaaminenhan oli sallittua, etenkin hädän ollessa palsternakankalpea. Lopputulos oli mahtava, jopa juhlallinen! Palsternakkakakun ohje on vain vegaaninen sovellus porkkanakakusta, ja toimii näinkin erittäin hyvin! Olisin halunnut kokeilla suunnittelemaani raakakakkua, mutta pähkinöiden ollessa yhä posteljoonin kuljetettavana teillä tietämättömillä se jää myöhemmälle.

Suklainen palsternakkasosekeitto kahdelle
noin 50g pinjansiemeniä
pienehkö sipuli
pieni hapahko omena
2 valkosipulin kynttä
2 (luomu)palsternakkaa (n. 300g)
1/2 tl inkivääriä, kanelia ja korianteria
mustapippuria
hyvää suolaa
1 rkl kookosöljyä
noin 1 dl vegeruokakermaa
n. 30-40g tummaa (vähintään 80%) suklaata tai kaakaomassaa

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla hetki, varo polttamasta, siirrä sitten sivuun. Kuori ja kuutioi palsternakat ja sipulit, kuutioi omena. Sulata kookosöljy kattilassa ja lisää mausteet sekä omenat, freesaa hetki. Lisää sipulit, kuullota pari minuuttia, lisää sitten palsternakat sekä pinjansiemenet ja sekoita. Lisää vettä niin, etteivät kasvikset aivan peity. Keitä hiljalleen noin 40-60 minuuttia.
Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta sauvasekoittimella samettiseksi. Lisää kerma ja sekoita, maista ja lisää mausteita jos tarvii. Ota noin puolet toiseen kattilaan ja raasta suklaa joukkoon, kuumenna varovaisesti niin, että suklaa sulaa ja sekoita tasaiseksi. Kaada lautaselle molempia keittoja yhtä aikaa, jolloin saat kaksivärisen keiton. Sekoita hieman lusikan varrella, jolloin pinnalle tulee kuvioita :)
Päivät lyhenee, kuvat huononee.

Palsternakkakakku

pohja (uunipellillinen):

2 isohkoa (yhteensä noin 300g) palsternakkaa (luomu)
3 ½ dl spelttijauhoja (luomu)
2 dl ruisjauhoja (luomu)
  1,75 dl (intiaani- tai palmu)sokeria (luomu)
1 tl inkivääriä
1 tl soodaa
½ tl suolaa
reilu 1 dl sulatettua kookosöljyä tai muuta juoksevaa öljyä
2 dl maustamatonta luomusoijajugurttia
1 ½ dl omenasosetta

Kuori ja raasta palsternakat hienoksi raasteeksi ja siirrä suureen leivontakulhoon. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen. Lisää palsternakkakulhoon kuivat aineet ja sekoita. Yhdistä nestemäiset aineet keskenään ja sekoita hyvin, mutta varovasti kuiviin. Paista uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia. Jäähdytä hyvin liinan alla.

Kuorrute (ja täyte):
1 litra kaurajuomaa
1 dl (intiaani- tai palmu)sokeria
1 tl inkivääriä
½ tl aitovaniljaa
½ tl suolaa
1 reilu dl maissitärkkelystä

Mittaa kaikki ainekset, maissijauho siivilöiden, kattilaan samalla vispaten. Kuumenna kiehuvaksi ja laske lämpöä, keitä muutama minuutti koko ajan vispilöiden. Jäähdytä hyvin.

Kokoa kakku levittämällä täytettä jäähtyneelle pohjalle ja laita useammaksi tunniksi jääkaappiin, jolloin kuorrutus hieman jähmettyy. Mikäli haluat, voit ensiksi leikata pohjan kahtia, levittää kuorrutetta vain toiselle puolelle, siirtää sen jääkaappiin jähmettymään ja siirtää sitten kuorrutteettoman osan kuorrutetun päälle, ja kuorruttaa lopulta pinnan. Tällöin saat kakun piiraan sijaan.

Alun haparoinnin jälkeen taisin saada palsternakasta uuden ystävän, jota tulee näkymään tästä lähin keittiössämme useammin kuin kerran vuosikymmenessä. Haasteen innoittamana ideoita ilmaantui lopulta oikein virtaamalla - tästä tulette kuulemaan ihan piakkoin lisää ainakin yhden simppelin sovelluksen tiimoilta!

5 kommenttia:

  1. Ooo, näyttää ja kuulostaa erinomaiselta! En kyllä itse olisi keksinyt kumpaakaan :D Mullekin palsternakka on ollut ja on edelleen ihan totaalisen vieras juures, mutta ehkäpä siihen näiden haastereseptien myötä tulee tartuttua edes joskus.

    VastaaPoista
  2. Selvisit haasteesta mahtavasti! Jänniä reseptejä, varsinkin tuo keitto on aika yllättävä veto :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Tiia ja Paula! Loppujen lopuksi olikin ainoastaan hyvä, että tulin haastetuksi itselleni vieraamman juureksen kohdalla, sillä ainakin huomasi, että siitähän voisi saadakin vaikka mitä uutta.

    VastaaPoista
  4. Tää kakku näyttää niin ihanalta ja kostealta! Toimisikohan joulupöydässä jos lisäilisi vähän piparkakkumaustetta ja taateleita joukkoon`? :)

    VastaaPoista
  5. Aivan varmasti toimisi! Kiitos inspiroinnista, en tullut ajatelleeksikaan tuollaista versiota :)

    VastaaPoista