lauantai 26. marraskuuta 2011

Kasvimaitojen lyhyt oppimäärä

Eläinkunnantuotteita ruokavaliostaan karsivalla saattaa käväistä sormi suussa siinä, kun pitää keksiä mitä juoda ruokajuomana jos pelkkä vesi ei maistu. Nyttemminhän kaupoissa on hyllyriveittäin erilaisia kasvimaitoja ihan luomunakin, joten ainakin tarjontaa piisaa - hinta vain on vähintään tuplat perus eläinmaidon hinnasta. Kannattavampaa on tehdä maitonsa itse, sillä vaikeaa se ei ainakaan ole. 

Lempimaitojani on kaura- sekä mantelimaito, mutta tekeminen onnistuu kyllä lähes mistä vain pähkinästä tai siemenestä. Siemenmaidot ovat helppo tapa napata hurja määrä ravinteita sekä lisätä esimerkiksi smoothieiden ruokaisuutta ja ne soveltuvat juotavaksi sellaisenaan tai vaikkapa kaakaona. Yleensä siivilöin pähkinämaidot, mutta liotettu cashew lähes "sulaa" veteen, joten siivilöintiä ei välttämättä tarvitse tehdä. Myöskään kaura ei tarvitse siivilöintiä. Vaihtelua kaivatessa juomia voi maustaa vaniljalla tai muilla mausteilla ja nesteenä toimii myös vaikkapa pakuritee! Tarvitset vain blenderin, siivilän ja hyvän (lasi)pullon. Paria päivää pidempään kotitekoisia maitoja ei kannata säilyttää. Säilytys tapahtuu jääkaapissa. Herkkusuun mantelimaito (n. litra)

 2 dl manteleita (+vettä liotukseen)
8 dl - 1 litra vettä (tai esim. pakuriteetä)
ripaus suolaa
ripaus aitovaniljaa
(hunajaa/agavea)

Liota manteleita yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi kukille/pois ja huuhtele mantelit. Soseuta ne sitten sauvasekoittimella sileäksi vähässä vedessä, heitä blenderiin ja seuraksi loput vedet ja blendaa maidoksi. Kaada siivilän läpi astiaan, siirrä maito jälleen blenderiin, heitä haluamasi makeutus ja mausteet sekaan, pyöräytä vielä. Kaada valmis maito pulloon, säilytä jääkaapissa.
Kauramaito (litra, ei raaka)

1 dl luomukaurasuurimoita tai -jyviä (vettä liotukseen)
5 dl vettä (tai esim. pakuria)
ripaus suolaa
n. 5 dl vettä
(aitovaniljaa)
(hunajaa/agavea/tms)

Liota kauran jyviä runsaassa vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele jyvät siivilässä huolellisesti. Keitä puuroksi noin 40 minuuttia, lisää suolaripaus ja jäähdytä hieman. 
Blendaa puuroa hetki, lisää vettä niin, että saat sopivan paksuuden, lisää myös mausteet ja makeutus. Kaada valmis maito pulloon ja säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti