tiistai 29. marraskuuta 2011

Nostalgiaruokaa chiakiisselillä


Epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta uunipuuro oli lapsena suosikkejani. No, ylipäätään kaikki puurot on jokaisessa elämänvaiheessa uponnut hyvällä ruokahalulla ja taisinpa lukion kakkos-kolmosvuonna lähes elää jokapäiväisellä kaurapuurolla, kun koulun ja kuntosaliohjaustyön lomassa ei aikaa aina riittänyt suuremmille kokkauksille. Koulu, kaurapuuro ja kuntosali - silloisen elämäni kolme kovaa k:ta. Nyttemmin puuroa tulee syötyä harvemmin, ja silloinkin yleensä raakana, mutta hiljalleen uunissa hautunut täyteläinen pata on kyllä edelleen nautinnollinen asia.

Tämä on taas näitä multivarioitavia ruokia, joista varmasti jokaiselle löytyy sietokykynsä mukainen variaatio - jos nyt puuroja ylipäätään sietää. Nesteenä voi käyttää vaikka kookoskerman ja veden sekoitusta, viljana riisiä, tattaria, kauraa, mitätahansa. Kaveriksi puurolle tein helpoista helpoimman chiakiisselin, johon kukainenkin valitsee lempimarjansa ja makeuttajansa.

Uunipuuro  
neljälle

2 dl luomuohrasuurimoita (käytin puolet tattaria)
1 litra luomu(soija)maitoa (tai muuta kasvimaitoa/4 dl kookosmaitoa + 6 dl vettä)
½ tl suolaa

Vuokaan loraus öljyä

Liota suurimoita mielellään pari tuntia, huuhtele ne sitten hyvin. Laita uuni lämpeämään 200-asteeseen. Voitele uunivuoka ja lado sinne kaikki ainekset sekaisin. Uunita alatasolla noin tunti, tai kunnes puuro näyttää valmiilta (kannattaa sekoittaa puolivälissä uunitusta).

 Chia-marjakiisseli yhdelle (raw)
1-1½ dl marjoja (minulla mustikkaa ja mansikkaa)
2 rkl chian siemeniä
½ banaani/ pari taatelia /hunajaa /agavea

Soseuta kaikki ainekset keskenään ja siirrä hyytymään jääkaappiin. Ennen tarjoilua tarkista koostumus (jos liian laihaa, lisää siemeniä), maista vielä makeus ja soseuta kertaalleen, jotta siementen rakenne rikkoutuu.

2 kommenttia:

  1. Puurot on oikeasti hyviä ja uunipuurot parhaita. Kiva basic-resepti.

    Outi/Keittiökameleontti

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Lisäksi nostalgiapisteet tuo uunipuuroihin erityisrakkautta, sillä väistämättä tulee mieleen lapsuus ja vasta uunista otettu puuro :)

    VastaaPoista