perjantai 16. joulukuuta 2011

Goji-puolukkaglögi ja raw-piparit


 Tämä postaus on vähän kuin tribuutti aikaisemmalle, sillä äärijouluisella ja hyväksi havaitulla glögi-piparkakku -linjalla jatketaan. Mitenhän onkin, että vasta tänä vuonna innostuin tekemään itse omat glögini, vaikka aina olen siitä pitänyt, mutta kuitenkin vältellyt noita kauppojen sokerikyllästettyjä mehuja? Ja miten onkin makuaisti muuttunut vuodessa, kun perinteinen piparkakkutaikinakaan ei aiheuttanut samanlaista nautintoa kuin aiemmin, toisin kuin tämä raakalaismainen versionsa? Yhtä kaikki, nyt on jälleen helppoja herkkuohjeita luvassa, piparitkin onnistuu kuivuritta!


Goji-puolukkaglögi kahdelle

noin 6 dl vettä
noin 1 dl gojimarjoja
kourallinen puolukoita
kanelitanko
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl neilikkaa jauheena (tai kokonaista, jos saatavilla)
1 tl jauhettua kardemummaa tai kokonaisia siemeniä
0,5 tl vaniljaa
steviaa tai hunajaa/agavea/palmusokeria maun mukaan

Keitä kaikkia aineksia kattilassa (paitsi steviaa) minimissään 15 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Siivilöi (ja lisää stevia) ja kaada kuppeihin, painele lusikalla siivilään jäänyttä sakkaa niin, että saat viimeisetkin pisarat talteen (sakan voi käyttää vaikka leivonnaisten mausteena).


Raakapiparkakut (noin 15-20 kpl)

2 dl manteleita
1 dl idätetyistä tattareista jauhettua jauhoa
  1 dl saksanpähkinöitä
1 rkl kookosöljyä + 1 rkl kaakaovoita (tai 2 rkl jompaa kumpaa)
pari tuoretta taatelia tai kuivattuja liotettuna
2 tl hunajaa/agavea
3 tl kanelia
1,5 tl neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa
0,5 tl vaniljaa
ripaus suolaa

Sulata rasvat. Jauha pähkinät, taatelit ja hunaja/agave blenderissä niin hienoksi kuin mahdollista, lisää mausteet ja blendaa huolellisesti sekaisin. Lisää sulatetut rasvat ja sekoita varovaisesti blendaten tai mielummin käsin taikinaan, etteivät rasvat pääsisi erottumaan. Painele taikina tiiviiksi palloksi ja laita hetkeksi pakastimeen, jotta se jähmettyy leivottavammaksi.
Kumoa taikina leivinpaperille pöydälle ja kauli tai painele käsin levyksi (levy saa jäädä puolenkin sentin paksuiseksi). Itse laitoin päälle halkaistun pakastepussin/kelmun ja painelin levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Piparkakkutaikinan rakenne vaatii ehkä vielä hieman tuotekehittelyä, sillä taikinasta tuli melko murenevaa. Hyvin siitä pipareita sai, kunhan tajusi homman jujun, mutta olisikohan pieni määrä esimerkiksi jauhettua psylliumia tuonut hieman sitkoa? Todella maukkaita keksejä joka tapauksessa ja paksummasta taikinalevystä tulee kasassapysyvämpiä. Taikinaa kannattaa myös painaa käsin tiiviimmäksi.


Psst! Vielä ehdit osallistua arvontaan!

4 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla on täälläkin laskeuduttu joulun odotukseen :) Goji on mainio glögimauste.

    Outi/Keittiökameleontti

    VastaaPoista
  2. Niinpä, se sopii kyllä glögiin vallan mainiosti :)

    VastaaPoista
  3. Aika ihana glögi! ja raakapiparit,vähän samantapaisia on täälläkin tullut tehtyä:)

    VastaaPoista
  4. Tuo glögi oli kyllä oikein hyvää, puhumattakaan sitten pipareista, mmm! ;)

    VastaaPoista