perjantai 2. joulukuuta 2011

Kauan eläköön kulutusjuhla

Juhlapyhiin kuuluvaa rauhoittumista ja leppoisaa yhdessäoloa varjostaa nykyisin kiire, suorittaminen ja kilpailu siitä, kuka osaa tai kenellä on varaa ostaa parhaimmat lahjat. Joka ikisessä kaupassa soi lähinnä levottomat uusintaversioiden uusintaversiot vanhoista joululauluista, lapset kinuavat, vanhemmat tiuskivat, jonkun ostoskärrytkin tökkii voimalla selkään kassajonossa. Ilmassa velloo paine, epämukavuus ja stressi, kun kukin rynnii kulmat kurtussa ostoslistansa kartoittamassa kauppakeskuslabyrintissa. 

Kuva täältä
Entä jos pyrittäisiinkin aivan toisenlaiseen lähestymistapaan - ei otettaisikaan hirveää taakkaa olalle siivouksesta, ruuista tai lahjoista, vaan annettaisiin niiden hoitua itsestään? Miksi pitäisi puunata ja työstää yksin veren maku suussa, kun kaiken voi tehdä porukalla, perheen kesken, samalla viettäen yhteistä aikaa? Miksi pitäisi keksimällä keksiä tekotarpeellisia lahjoja? Eikö kuitenkin olisi tärkeämpää vain olla läsnä - hommata (tai tehdä itse!) niitä lahjoja vasta jos jokin on oikeasti tarpeellinen tai tuntuu juuri sopivalta? Jouluruoatkin hoituu yhdessä tehden, eikö usein lapsetkin pidä piparkakkujen painelusta (ja taikinan syömisestä), taikinakulhon hämmentelystä, jauhojen lisäämisestä?


Anna lahjaksi aikaa, jotain itsetehtyä (tästä myöhemmin lisää), jotain mieltä lämmittävää, jotain tarpeellista, jotain eettistä tai vaikka materiatonta. Älä osta pakosta, älä suorita. Tehdään juhlapyhistä rauhallisia, mukavia, kiireettömiä ja kanelintuoksuisia. Eikä unohdeta niitäkään, jotka eivät välttämättä itse elämästään päätä. Peace.

1 kommentti:

  1. Niinpä, ollaan vaan rauhassa ja läsnä!

    VastaaPoista