lauantai 10. joulukuuta 2011

Koirakemut

 On kissan ristiäisiä ja koiran synttäreitä. Rakas rescuehurttani vietti tänään kaksivuotispäiväänsä ja samalla kodinsaamisen vuosipäiväänsä. Vuosi on lyhyt aika, mutta tuntuu kuin Aik olisi ollut täällä aina. Poika on oppinut hurjasti, eikä karusta lapsuudesta ole jäljellä enää merkkiäkään (paitsi pieni halkeama oikeassa korvalehdessä). Paras lahja, mitä lemmikille voi antaa on liikunta, ulkoilu ja hyvä ruoka. Aktiviteetteja tälle päivää on kertynyt ja Aikista taisi olla huikeinta, kun isoveli toi kissansa kylään. Kissaparka, eihän se sängyn alta uskaltanut pois. 

Karvaista perheenjäsentä juhlitaan tietysti niin kuin ketä tahansa perheessä, joten kutsuin laumani kahvipöydän ääreen. Pääsin hyvällä syyllä testaamaan tätä Outin äärimmäisen mielenkiintoista mysteerikakkua, ja raadille maistui hyvin - vain alle varttikakku jäi jäljelle. Lisäksi tarjosin vihannestikkuja ja hummus-/paputahnaa. Alla ohjeet tarjoiluihin, kakkuun siten, miten itse sen tein (saattaa vaikuttaa työläältä, muttei todellakaan ole!).

Mysteerikakku  
(20cm:n irtopohjavuokaan)
pohja: 
2 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä (pähkinät liotettuna)
½ dl rusinoita (liota 2 h)
1/8 tl suolaa
1 rkl carob-jauhetta (kaakaokin käy)

täyte: 
450 g luomulanttua höyrytettynä
0,75 dl kookosöljyä + 0,25 dl kaakaovoita (tai vain 1 dl jompaa kumpaa)
5 tuoretta taatelia (tai kuivattuja liotettuna)
½ rkl psylliumia jauheena
1½ tl kanelia
1 tl inkivääriä jauheena, aitovaniljaa ja neilikkaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
2 rkl palmusokeria
(1 rkl lesitiiniä)

Jauha liotetut pähkinät, blendaa sekaan rusinat sekä loput ainekset. Painele irtopohjavuoan pohjalle, jolle leivinpaperi on pingotettu. 
Höyrytä lanttu kypsäksi. Lisää sekaan öljyt, jolloin ne sulavat sinne kätevästi. Muussaa hieman, lisää mausteet ja soseuta tasaiseksi. Kaada pohjan päälle ja siirrä muutamaksi tunniksi pakastimeen (tai ulos parvekkeelle), sitten jääkaappiin mielellään yön yli. 

viimeistely:
½ dl manteleita
4 taatelia

Silppua ja painele kakun pinnalle

cashew-kerma:
1 dl cashew-pähkinöitä  (liota useampi tunti)
½ dl vettä
1/8 tl suolaa
½ tl vaniljaa

Surauta samettiseksi sauvasekoittimella ja pursota kakulle. Tarjoa ylimääräinen kerma kakkuviipaleen päälle lusikoituna. 

Paputahna (iso annos!)
noin 5 dl keitettyjä kidneypapuja ja kikherneitä
3 valkosipulin kynttä
2 reilua rkl luomutahinia
noin ½ - 1 dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1½ cm:n pätkä tuoretta chiliä (mietoa/keskivahvaa)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
roheesti musta- ja valkopippuria
luomusoijakastiketta
ripaus kurkumaa
suolaa
(tarjoiluun hyvää oliiviöljyä)

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi. Lado tarjoiluastiaan, rouhi pinnalle vielä vähän mustapippuria ja lorauta päälle reilusti oliiviöljyä.

2 kommenttia: