perjantai 9. joulukuuta 2011

Pakuriglögiä ja piparkakkuja


Tämä päivä on pitkälti hääräilty keittiössä, sillä huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun karvainen ystäväni asuttautui Oulun korkeudelle ja samalla vietämme tämän kaksivuotispäiväänsä, vaikka oikea syntymäpäivämäärä onkin hämärän peitossa. Olen loihtinut kolme peltiä pipareita ja kakun, josta postaan myöhemmin, sekä nautiskellut joulun tuoksusta hieman erilaisen glögin kera. 

Olipa kerran väärän vänkyrä ukko...
Asun tässä kämpässä jo kolmatta vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun leivon piparkakkuja täällä. Ei vain ole tuntunut oikealta, ne on kuulunut tehdä kotikotona, äidin luona. Onko tämä jokin merkki itsenäistymisestä, aikuistumisesta? Hell no, ei ikinä. Valjastin ensi kertaa käyttööni viitisen vuotta sitten ystäväni isältä joululahjaksi saadut muotit, täällä syödään nyt siis ukkoja, akkoja, possuja ja autoja. Kuten monet muutkin leivokset, piparkakut onnistuvat munatta vaivatta: vegaanipiparit eivät eroa lainkaan eläimellisistä. Soveltelin muutenkin aineksia itselleni sopivammaksi ja sanoisin, että jos uunitetut piparit voivat olla edes vähän terveellisempiä, nämä ovat. 
Piparkakut noin 50 kpl (maidoton, munaton)
1 dl luomusoijajuomaa/vettä
1 dl (rusina- tai taateli)siirappia/agavea
1,25 dl (palmu- tai intiaani)sokeria
0,75 dl kookosöljyä
2 tl soodaa
1½ tl kanelia
1 reilu tl inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssin kuorta
1/4 tl mustapippuria rouheena
ripaus suolaa
noin 6 dl luomujauhoja (käytin spelttiä, ruista ja grahamia)

Kuumenna kattilassa soijajuoma/vesi, siirappi ja sokeri. Nosta kattila liedeltä ja lisää kookosöljy , sooda ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä hieman. Sekoita jauhot seokseen. Taikina saa jäädä pehmeähköksi, koska se kovettuu kylmässä. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikinasta kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ohuehko levy ja painele muoteilla piparkakkuja. Nosta leivinpaperoidulle uunipelille ja paista 6–10 minuuttia.


Pakuriglogi kahdelle
  
1 kp pakuriteetä 
1 kp mustaherukkamehua (sokeroimatonta)
1 kanelitanko
1 neilikan kukka tai 1 tl jauhettua
1 tl kardemummaa jauhettuna
1 tl inkivääriä jauhettuna tai tuoretta raasteena
1 rkl sitruunamehua
teelusikan kärjellinen steviajauhetta tai 1 rkl palmusokeria (sen verran kuin haluat)

 Keittele kattilassa kaikkia, paitsi steviaa (sokeria voi keittää), minimissään 5 minuuttia. Mitä pidempään keität, sen vahvempaa juomaa saat. Nosta kattila pois levyltä ja lisää stevia, kaada kuppeihin ja nauti.

Kunnes Ukkokin löysi akan ja he elivät elämänsä loppuun saakka,
onnellisen tietämättömänä lähestyvistä keksimyllyhampaista.

6 kommenttia:

  1. Kivan näköiset piparit ja pakuriglögi oli varmaan hyvää. Pakurista tehtyjä juomia en ole vielä päässyt maistamaan,mutta sitten joskus.Ja onnea karvaiselle ystävälle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Yaelian! Yllättävän autenttista glögiä pakurista sai aikaan, varmasti keittelen jatkossakin :)

    VastaaPoista
  3. Pakuriglögi kuulostaa kyllä aivan ihanalle! Kiitos ohjeesta :))

    VastaaPoista
  4. Googlasin vegaanipipareiden ohjetta ja satuin löytämään sivustosi. Pakuriglögi kuullostaa mielenkiintoiselta, onneksi kaapissa on monta pakkausta pakuriteetä. Lähdenkin tästä laatimaan piparitaikinaa ohjeesi mukaan.

    Marita

    VastaaPoista
  5. Mukavaa, kun löysit tänne! Pakurista on moneksi, siitä saa kehiteltyä kaikenlaisia juomia. Toivottavasti piparkakut onnistuvat, raportoihan tänne sitten miten ohje toimi ;)

    VastaaPoista