lauantai 17. joulukuuta 2011

Suklaa-aika

Vielä alkusyksystä suklaan tekeminen oli tässä taloudessa siippani heiniä. Sitten koitti kauhukseni se päivä, kun suklaamestari heitti hanskat tiskiin todeten, että voisin opetella itse sen homman, sillä rasvan sulattamiset, kaakaomassan raastamiset, ainesten sekoittaminen harmonisesti yhteen kaikkine muine työvaiheineen alkoi toista tympiä. Eihän siinä auttanut kuin pelonsekaisin tuntein ottaa välineet eteen ja katsoa mitä tulee. No pelkkää hyvää tuli, ja siitä lähtien olen alkanut vallata paikkaa tämän talouden suklaaduunarina, onneksi kuitenkin vanhan mestarin avustuksella. 

Kun tekemisen makuun pääsee, raakasuklaa hoituu lopulta hyvinkin helposti. Lukemattomat makukirjot kyselee vain luovuuden ja mielikuvituksen perään, ja mitä erilaisimmilla aineksilla voi loihtia maut aivan uudenlaisiin sfääreihin. Näin joulun alla suklaataikinaan livahtaa piparkakuista tuttuja mausteita, kesäisin usein viilentävää minttua, nuutuneimpina hetkinä jopa laadukasta pikakahvijauhetta - aina siis mielialan ja tarpeen mukaan! Viikonloppuista joulusuklaata innoitti Katjan kuivahedelmillä tuunattu joulusuklaa, joka saattoi olla niin hyvää, ettei edes sanotuksi saa.
Viikuna-stuff-herkkusuklaa (noin 30 palaa)
1 dl hienoksi raastettua kaakaovoita
0,75 dl kookosöljyä
1 dl kaakaomassaa (ei pakollinen, mutta jos et käytä lisää kaakaovoin ja -jauheen määrää)
1 tl soijalesitiiniä (ei pakollinen)
0,5 dl agavea tai juoksevaa luomuhunajaa
noin 1/3 tl steviaa
ripaus suolaa
2 rkl lucumajauhetta
2 tl macaa
0,5 tl luonnonvaniljajauhetta
0,5 dl carobjauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
1 tl kanelia, jauhettua inkivääriä, neilikkaa ja kaardemummaa
noin 1 dl gojimarjoja

Sattumiksi: manteleita, kaakaonibsejä ja kuivattuja (pehmeitä) luomuviikunoita

Raasta kaakaovoi hienoksi. Jauha gojit blenderissä muruksi (ei pakollista, jos haluat jättää kokonaisiksi). Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa täysin nestemäiseksi. Lisää soijalesitiini ja sekoita huolellisesti. Lisää sen jälkeen ripaus suolaa sekä makeutus ja sekoita huolellisesti. Lisäile tämän jälkeen kuivat ainekset luetellussa järjestyksessä, mutta sekoita kaikkien välissä huolellisti ja katso ettei seokseen jää kokkareita. Tarkista makua välillä ja lisäile aineksia oman makusi mukaan. Lisää gojimurut. 
Silppua mantelit, pilko viikunat haluamasi kokoisiksi. Kaada juoksevaa suklaamassaa muotteihin ja tiputtele päälle sattumia (nämä voi laittaa myös muottien pohjille ja kaataa päälle suklaamassan, makukysymyksiä :), painele sattumapaloja vähän, jotta ne uppoaisivat hieman massaan. Jäähdytä pakastimessa.

2 kommenttia:

  1. Laiskana tyyppinä en koskaan viitsi raastaa kaakaovoita. Se sulaa ihan hyvin ilman raastamistakin, kun vain on aikaa odotella. Laitan levyn ykköselle ja suklaa-ainekset vesihauteeseen sulamaan, sitten menen muihin puuhiin ja sillä aikaa rasvat sulavat ihan kuin itsekseen.
    Raakasuklaa runsailla kuivahedelmäsattumilla on parasta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Tosin en koe raastamistakaan mitenkään vaivalloiseksi, mutta käyhän se sulattaminen tosiaan noinkin, jos täytyy vaikkapa hoitaa alta jotain muita asioita siinä suklaanteon ohella.
    Hedelmäsattumat ovat kyllä ihania! :)

    VastaaPoista