perjantai 30. joulukuuta 2011

Tuoreempaa tulevaa vuotta

Titaanien taistelu
Joulu meni ja vuoden viimeinen päivä rymistelee ohi yhtä nopeasti kuin seuraava vuosi on tuloillaan. Monet kaipaavat juhlapyhien notkuvien pöytien jälkeen hieman keveämpää purtavaa, ja ainakin itselleni on maistunut raaemmat murkinat: salaatit, raasteet, hedelmät ja smoothiet. Jaan siis reseptit parille äärimmäisen simppelille, mutta maistuvalle reseptille vaikkapa lounasehdokkaiksi.


Aurinkoinen porkkanakeitto (yhdelle, raaka)

2 porkkanaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl manteleita/casheweita
1 rkl kookosöljyä tai loraus kookosmaitoa
pala tuoretta inkivääriä
suolaa
1 tl currya
1 tl kurkumaa
o,5 tl kuminan siemeniä
vettä

Liota pähkinöitä ja siemeniä yön yli tai vähintään nelisen tuntia ja kaada sitten liotusvesi pois. Kuori ja raasta porkkanat. Laita raaste, siemenet, pähkinät, kookosöljy tai -maito sekä mausteet blenderiin ja soseuta tasaiseksi lisäten vettä niin, että saat sopivan rakenteen. Kaada lautaselle ja ripottele pinnalle siemeniä tai ituja. 



Ruokaisampi juuresraaste (yhdelle)

reilu lohkare lanttua
1 pieni nauris
kourallinen liotettuja kurpitsansiemeniä
kourallinen ituja
kourallinen rusinoita 
muutama raakaoliivi
o,5 tl kuminan siemeniä
ripaus kurkumaa
roheesti mustapippuria rouheena
loraus hyvää oliiviöljyä
noin 1 tl omenaviinietikkaa

Kuori ja raasta juurekset. Lisää kaikki ainekset ja sekoita - valmista!


Mitä parhainta Uutta Vuotta 2012!

torstai 22. joulukuuta 2011

Talvinen kahvijuoma

Rakastan erilaisia kahvijuomia lukuisine variaatioineen ja maitovaahtokuorrutuksineen, tai jos oikein herkuttaa, vaikkapa vaahdotetulla kookoskermalla. Näin talven hiivittyä ja joulun alla sekoitan kahvipuruihin usein hieman kanelia, neilikkaa ja kaardemummaa, sekä ripautan suoraan pannuun hyppysellisen aitovaniljaa. Nautinnon määrä on sanoinkuvaamaton, kunhan muistaa pitää kahvinkulutuksen kohtuudessa. Kahvi ja kofeiini on todellakin niitä asioita, joissa Laatu korvaa määrän ja kun kerran on päässyt hyvän tummapaahtoisen luomukahvin makuun alkaa perusvaaleapaahtoiset maistua vähintäänkin kuralta.
Café Latte (maidoton, yhdelle)

1/3 kp vahvaa, hyvää kahvia (maustettuna kanelilla ym, jos haluaa)
1/3 kp luomusoijajuomaa
1/3 kp soijajuomavaahtoa
ripaus vaniljaa ja palmusokeria/hunajaa/agavea

Keitä kahvi vahvaksi. Laita kattilaan noin kupillinen luomusoijajuomaa, vaniljaa ja ripaus makeutusta ja kuumenna koko ajan vatkaten joko käsivispilällä, maidonvaahdottimella tai vaikkapa sauvasekoittimella (minulla ainakaan yleensä kaikki ei vaahtoudu, joten samasta kattilasta tulee tuo kolmasosa juomaa). Kaada lasiin/mukiin soijajuoma sekä vaahto ja kaada varovasti päälle kahvi lusikan avulla niin, että se valuu lusikalta hiljalleen norona vaahdon alle. Nauti vaikkapa mutakakun kera ;)

Vinkki: Soijamaidoista parhaimman vaahdottumisominaisuuden omaavat ne, joiden proteiinipitoisuus on suurempi, eli toisinsanoen ne, joissa on eniten soijaa (ja vähemmän sokeria ja vettä). Rainbown luomusoijajuoma on siis yksi parhaita tähän tarkoitukseen.


sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Simppeli puolukkasmoothie ja arvonnan voittajat

Toimivia smoothiereseptejähän ei voi olla koskaan liikaa, eihän? Siinä vaiheessa kun huomaa toistavansa samoja kaavoja blenderin sisältöä ladattaessa on korkea aika havahtua ja tehdä radikaali päätös muutoksesta. No, todellisuudessa päätös ei ehkä ole radikaali tai edes suuri, mutta se saattaa herättää makunystyröitä aivan uudella tavalla eloon. Jäisen kohmea, puolukkainen smoothie ei ehkä aluksi houkuttele näin talvisin, mutta itse ainakin kaipaan jotain viilentävää esimerkiksi urheilun jälkeen. Tämä smoothie on yksinkertainen, mutta maultaan valtavan moniulotteinen: hapanta puolukkaa, lempeää kookosta, kirpeää viinimarjaa, jäinen banaani yhdistettynä lämmittäviin mausteisiin.


 Viilentävä puolukka
noin 1,5 dl puolukkaa
kourallinen punaherukkaa
1 pakastettu banaani
noin 1 dl kookosmaitoa tai -kermaa
ripaus kanelia ja vaniljaa
(sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä, jos haluaa)
pikkuripaus suolaa
kourallinen mieleistä vihreää (käytin romainea ja sellerinvarren)
(hifiversioon kourallinen gojimarjoja, riisiprodea, tocoa ja lesitiiniä)

Blendaa samettiseksi, lisää vettä tarpeen mukaan. Nauti!

Sitten varsinaiseen asiaan, eli arvonnan voittajiin! Neljäntoista osallistujan joukosta lakista nousi Jenna-Johannan ja annikan arpaliput virallisen valvojan tarkkaavaisen katseen seuratessa. Onnea voittajille (laitoin teille sähköpostia!) ja mahtavaa joulun odotusta kaikille osallistujille ja osallistumattomille!

Virallinen valvoja

lauantai 17. joulukuuta 2011

Suklaa-aika

Vielä alkusyksystä suklaan tekeminen oli tässä taloudessa siippani heiniä. Sitten koitti kauhukseni se päivä, kun suklaamestari heitti hanskat tiskiin todeten, että voisin opetella itse sen homman, sillä rasvan sulattamiset, kaakaomassan raastamiset, ainesten sekoittaminen harmonisesti yhteen kaikkine muine työvaiheineen alkoi toista tympiä. Eihän siinä auttanut kuin pelonsekaisin tuntein ottaa välineet eteen ja katsoa mitä tulee. No pelkkää hyvää tuli, ja siitä lähtien olen alkanut vallata paikkaa tämän talouden suklaaduunarina, onneksi kuitenkin vanhan mestarin avustuksella. 

Kun tekemisen makuun pääsee, raakasuklaa hoituu lopulta hyvinkin helposti. Lukemattomat makukirjot kyselee vain luovuuden ja mielikuvituksen perään, ja mitä erilaisimmilla aineksilla voi loihtia maut aivan uudenlaisiin sfääreihin. Näin joulun alla suklaataikinaan livahtaa piparkakuista tuttuja mausteita, kesäisin usein viilentävää minttua, nuutuneimpina hetkinä jopa laadukasta pikakahvijauhetta - aina siis mielialan ja tarpeen mukaan! Viikonloppuista joulusuklaata innoitti Katjan kuivahedelmillä tuunattu joulusuklaa, joka saattoi olla niin hyvää, ettei edes sanotuksi saa.
Viikuna-stuff-herkkusuklaa (noin 30 palaa)
1 dl hienoksi raastettua kaakaovoita
0,75 dl kookosöljyä
1 dl kaakaomassaa (ei pakollinen, mutta jos et käytä lisää kaakaovoin ja -jauheen määrää)
1 tl soijalesitiiniä (ei pakollinen)
0,5 dl agavea tai juoksevaa luomuhunajaa
noin 1/3 tl steviaa
ripaus suolaa
2 rkl lucumajauhetta
2 tl macaa
0,5 tl luonnonvaniljajauhetta
0,5 dl carobjauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
1 tl kanelia, jauhettua inkivääriä, neilikkaa ja kaardemummaa
noin 1 dl gojimarjoja

Sattumiksi: manteleita, kaakaonibsejä ja kuivattuja (pehmeitä) luomuviikunoita

Raasta kaakaovoi hienoksi. Jauha gojit blenderissä muruksi (ei pakollista, jos haluat jättää kokonaisiksi). Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa täysin nestemäiseksi. Lisää soijalesitiini ja sekoita huolellisesti. Lisää sen jälkeen ripaus suolaa sekä makeutus ja sekoita huolellisesti. Lisäile tämän jälkeen kuivat ainekset luetellussa järjestyksessä, mutta sekoita kaikkien välissä huolellisti ja katso ettei seokseen jää kokkareita. Tarkista makua välillä ja lisäile aineksia oman makusi mukaan. Lisää gojimurut. 
Silppua mantelit, pilko viikunat haluamasi kokoisiksi. Kaada juoksevaa suklaamassaa muotteihin ja tiputtele päälle sattumia (nämä voi laittaa myös muottien pohjille ja kaataa päälle suklaamassan, makukysymyksiä :), painele sattumapaloja vähän, jotta ne uppoaisivat hieman massaan. Jäähdytä pakastimessa.

perjantai 16. joulukuuta 2011

Goji-puolukkaglögi ja raw-piparit


 Tämä postaus on vähän kuin tribuutti aikaisemmalle, sillä äärijouluisella ja hyväksi havaitulla glögi-piparkakku -linjalla jatketaan. Mitenhän onkin, että vasta tänä vuonna innostuin tekemään itse omat glögini, vaikka aina olen siitä pitänyt, mutta kuitenkin vältellyt noita kauppojen sokerikyllästettyjä mehuja? Ja miten onkin makuaisti muuttunut vuodessa, kun perinteinen piparkakkutaikinakaan ei aiheuttanut samanlaista nautintoa kuin aiemmin, toisin kuin tämä raakalaismainen versionsa? Yhtä kaikki, nyt on jälleen helppoja herkkuohjeita luvassa, piparitkin onnistuu kuivuritta!


Goji-puolukkaglögi kahdelle

noin 6 dl vettä
noin 1 dl gojimarjoja
kourallinen puolukoita
kanelitanko
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl neilikkaa jauheena (tai kokonaista, jos saatavilla)
1 tl jauhettua kardemummaa tai kokonaisia siemeniä
0,5 tl vaniljaa
steviaa tai hunajaa/agavea/palmusokeria maun mukaan

Keitä kaikkia aineksia kattilassa (paitsi steviaa) minimissään 15 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Siivilöi (ja lisää stevia) ja kaada kuppeihin, painele lusikalla siivilään jäänyttä sakkaa niin, että saat viimeisetkin pisarat talteen (sakan voi käyttää vaikka leivonnaisten mausteena).


Raakapiparkakut (noin 15-20 kpl)

2 dl manteleita
1 dl idätetyistä tattareista jauhettua jauhoa
  1 dl saksanpähkinöitä
1 rkl kookosöljyä + 1 rkl kaakaovoita (tai 2 rkl jompaa kumpaa)
pari tuoretta taatelia tai kuivattuja liotettuna
2 tl hunajaa/agavea
3 tl kanelia
1,5 tl neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa
0,5 tl vaniljaa
ripaus suolaa

Sulata rasvat. Jauha pähkinät, taatelit ja hunaja/agave blenderissä niin hienoksi kuin mahdollista, lisää mausteet ja blendaa huolellisesti sekaisin. Lisää sulatetut rasvat ja sekoita varovaisesti blendaten tai mielummin käsin taikinaan, etteivät rasvat pääsisi erottumaan. Painele taikina tiiviiksi palloksi ja laita hetkeksi pakastimeen, jotta se jähmettyy leivottavammaksi.
Kumoa taikina leivinpaperille pöydälle ja kauli tai painele käsin levyksi (levy saa jäädä puolenkin sentin paksuiseksi). Itse laitoin päälle halkaistun pakastepussin/kelmun ja painelin levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Piparkakkutaikinan rakenne vaatii ehkä vielä hieman tuotekehittelyä, sillä taikinasta tuli melko murenevaa. Hyvin siitä pipareita sai, kunhan tajusi homman jujun, mutta olisikohan pieni määrä esimerkiksi jauhettua psylliumia tuonut hieman sitkoa? Todella maukkaita keksejä joka tapauksessa ja paksummasta taikinalevystä tulee kasassapysyvämpiä. Taikinaa kannattaa myös painaa käsin tiiviimmäksi.


Psst! Vielä ehdit osallistua arvontaan!

maanantai 12. joulukuuta 2011

Syötävää joulua

Kuten jo uhosin, ajattelin tarjota joitain joululahjaideoita perinteisen materiaalitulvan sijasta. Itse tehdyt lahjat ovat lähes poikkeuksetta aina kauniimpia ja tunteikkaampia, joten yritän usein lähteä siltä alustalta liikkeelle ja toteuttaa sitä, mitä parhaiten osaan. Askarrellen voi saada aikaan hellyyttäviä luomuksia, mutta syötävät lahjat takaavat usein sen, ettei mitään jää tyhjänpäiväisenä kaapin perälle lojumaan. Vaikkapa Paulan idea lahjoittaa herkullisten muffineiden valmiiksimitatut kuiva-aineet lisää-vain-neste -periaatteella on varsin ihana! 

Erään paketin sisältö
Pyrin panostamaan lahjoissa laatuun ja käytännöllisyyteen, joten eräästäkin paketista löytyy kylmäpuristettua luomukookosöljyä ja puhdistamatonta, hyvää merisuolaa (kun näitä asioita ei vielä kyseisestä taloudesta löydy joutuu välillä pakkotoimiin, lahja on vain peitenimi...) sekä näitä mahtavia raakaoliiveja. Toisesta paketista löytyy itse koottu teelajitelma, muun muassa mahtavia YogiTea-pusseja ja rooibosta. Pikkusiskolle neuloin ketun (kuva alempana). Seuraava resepti on myös varsin toimiva joululahja, ainakin siis heille, jotka pitävät valkosipulista. Koska sipulit keitetään ja marinoidaan ne eivät ole lainkaan niin väkeviä kuin tuoreeltaan, joten sopivat kyllä miedommastakin pitävälle. 

Marinoidut valkosipulit
 50 valkosipulinkynttä
vettä

Marinadi:
1 dl vettä (käytin punajuuren keitinlientä, antaa punertavan väri)
3/4 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl etikkaa
2 rkl palmusokeria tai vaikkapa agavea
1 dl hyvää öljyä
1 tl suolaa
2 rkl tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa tai oreganoa 
Keitä valkosipulinkynsiä kuorineen vedessä kaksi minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhtele valkosipulinkynnet kylmässä vedessä. Kuori kynnet ja pane ne puhtaisiin, mielellään keitettyihin lasipurkkeihin. Jaa yrtit tölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuuma liemi valkosipulinkynsien päälle. Pidä vuorokausi valolta suojattuna huoneen lämmössä, ravistele välillä, siirrä sitten jääkaappiin. Säilytä kylmässä.

Siskokset kuin kettuset

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Raakariisiä soosseineen

Kun kelit kylmenee, ruualta vaaditaan lämmittävyyttä. Chili ja kurkuma ovat erinomaisia talvimausteita lämmittävien ominaisuuksiensa vuoksi ja mihinpä ne uppoaisivatkaan paremmin kuin tomaattipohjaiseen ruokaan. Tomaatit eivät näillä leveyksillä ole enää ekologisinta ruokaa, joten en niitä moneen kuukauteen ole kaupasta ostanut, mutta se mikä kaupoilta jää yli saattaa löytää tiensä tähän keittiöön. Tämä simppeli pöperö on hyvin täyttävää ja lämmittävää sekä ehdottomasti ravitsevampaa kuin kypsennetty versionsa.


Raw Chili sin Carne kahdelle
1 punainen paprika
2 tomaattia
3 aurinkokuivattua tomaattia
1 taateli
0,5 dl auringonkukansiemeniä liotettuna
kourallinen saksanpähkinöitä liotettuna ja kuivattuna
0,25 dl kaakaonibsejä
1 valkosipulin kynsi
noin 1 cm:n pituinen pätkä tuoretta chiliä (tai maun mukaan)
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl tuoretta inkivääriä
1 tl juustokuminaa
hyvää suolaa, mustapippuria (maun mukaan)

Puolita paprika ja poista siemenet. Poista chilistä siemenet. Soseuta/blendaa puolikas paprika, tuoreet tomaatit, 2 aurinkokuivattua tomaattia, auringonkukansiemenet, taateli, nibsit ja mausteet. Pilko paprikan toinen puolikas kuutioiksi, silppua aurinkotomaatti ja rouhi saksanpähkinät karkeaksi. Lisää soossin sekaan ja sekoita käsin. Tarjoa kukkakaaliriisin kanssa.

Kukkakaaliriisi kahdelle
noin 2 dl kukkakaalia pilkottuna
1 dl cashewpähkinöitä liotettuna (ja kuivattuna)

Blendaa kaali ja pähkinät rouheeksi, varo blendaamasta liikaa, ettei tule muussia riisin sijaan (toki muussikin sopisi lisukkeeksi).

lauantai 10. joulukuuta 2011

Koirakemut

 On kissan ristiäisiä ja koiran synttäreitä. Rakas rescuehurttani vietti tänään kaksivuotispäiväänsä ja samalla kodinsaamisen vuosipäiväänsä. Vuosi on lyhyt aika, mutta tuntuu kuin Aik olisi ollut täällä aina. Poika on oppinut hurjasti, eikä karusta lapsuudesta ole jäljellä enää merkkiäkään (paitsi pieni halkeama oikeassa korvalehdessä). Paras lahja, mitä lemmikille voi antaa on liikunta, ulkoilu ja hyvä ruoka. Aktiviteetteja tälle päivää on kertynyt ja Aikista taisi olla huikeinta, kun isoveli toi kissansa kylään. Kissaparka, eihän se sängyn alta uskaltanut pois. 

Karvaista perheenjäsentä juhlitaan tietysti niin kuin ketä tahansa perheessä, joten kutsuin laumani kahvipöydän ääreen. Pääsin hyvällä syyllä testaamaan tätä Outin äärimmäisen mielenkiintoista mysteerikakkua, ja raadille maistui hyvin - vain alle varttikakku jäi jäljelle. Lisäksi tarjosin vihannestikkuja ja hummus-/paputahnaa. Alla ohjeet tarjoiluihin, kakkuun siten, miten itse sen tein (saattaa vaikuttaa työläältä, muttei todellakaan ole!).

Mysteerikakku  
(20cm:n irtopohjavuokaan)
pohja: 
2 dl manteleita
1 dl cashewpähkinöitä (pähkinät liotettuna)
½ dl rusinoita (liota 2 h)
1/8 tl suolaa
1 rkl carob-jauhetta (kaakaokin käy)

täyte: 
450 g luomulanttua höyrytettynä
0,75 dl kookosöljyä + 0,25 dl kaakaovoita (tai vain 1 dl jompaa kumpaa)
5 tuoretta taatelia (tai kuivattuja liotettuna)
½ rkl psylliumia jauheena
1½ tl kanelia
1 tl inkivääriä jauheena, aitovaniljaa ja neilikkaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
2 rkl palmusokeria
(1 rkl lesitiiniä)

Jauha liotetut pähkinät, blendaa sekaan rusinat sekä loput ainekset. Painele irtopohjavuoan pohjalle, jolle leivinpaperi on pingotettu. 
Höyrytä lanttu kypsäksi. Lisää sekaan öljyt, jolloin ne sulavat sinne kätevästi. Muussaa hieman, lisää mausteet ja soseuta tasaiseksi. Kaada pohjan päälle ja siirrä muutamaksi tunniksi pakastimeen (tai ulos parvekkeelle), sitten jääkaappiin mielellään yön yli. 

viimeistely:
½ dl manteleita
4 taatelia

Silppua ja painele kakun pinnalle

cashew-kerma:
1 dl cashew-pähkinöitä  (liota useampi tunti)
½ dl vettä
1/8 tl suolaa
½ tl vaniljaa

Surauta samettiseksi sauvasekoittimella ja pursota kakulle. Tarjoa ylimääräinen kerma kakkuviipaleen päälle lusikoituna. 

Paputahna (iso annos!)
noin 5 dl keitettyjä kidneypapuja ja kikherneitä
3 valkosipulin kynttä
2 reilua rkl luomutahinia
noin ½ - 1 dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1½ cm:n pätkä tuoretta chiliä (mietoa/keskivahvaa)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
roheesti musta- ja valkopippuria
luomusoijakastiketta
ripaus kurkumaa
suolaa
(tarjoiluun hyvää oliiviöljyä)

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi. Lado tarjoiluastiaan, rouhi pinnalle vielä vähän mustapippuria ja lorauta päälle reilusti oliiviöljyä.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Pakuriglögiä ja piparkakkuja


Tämä päivä on pitkälti hääräilty keittiössä, sillä huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun karvainen ystäväni asuttautui Oulun korkeudelle ja samalla vietämme tämän kaksivuotispäiväänsä, vaikka oikea syntymäpäivämäärä onkin hämärän peitossa. Olen loihtinut kolme peltiä pipareita ja kakun, josta postaan myöhemmin, sekä nautiskellut joulun tuoksusta hieman erilaisen glögin kera. 

Olipa kerran väärän vänkyrä ukko...
Asun tässä kämpässä jo kolmatta vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun leivon piparkakkuja täällä. Ei vain ole tuntunut oikealta, ne on kuulunut tehdä kotikotona, äidin luona. Onko tämä jokin merkki itsenäistymisestä, aikuistumisesta? Hell no, ei ikinä. Valjastin ensi kertaa käyttööni viitisen vuotta sitten ystäväni isältä joululahjaksi saadut muotit, täällä syödään nyt siis ukkoja, akkoja, possuja ja autoja. Kuten monet muutkin leivokset, piparkakut onnistuvat munatta vaivatta: vegaanipiparit eivät eroa lainkaan eläimellisistä. Soveltelin muutenkin aineksia itselleni sopivammaksi ja sanoisin, että jos uunitetut piparit voivat olla edes vähän terveellisempiä, nämä ovat. 
Piparkakut noin 50 kpl (maidoton, munaton)
1 dl luomusoijajuomaa/vettä
1 dl (rusina- tai taateli)siirappia/agavea
1,25 dl (palmu- tai intiaani)sokeria
0,75 dl kookosöljyä
2 tl soodaa
1½ tl kanelia
1 reilu tl inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssin kuorta
1/4 tl mustapippuria rouheena
ripaus suolaa
noin 6 dl luomujauhoja (käytin spelttiä, ruista ja grahamia)

Kuumenna kattilassa soijajuoma/vesi, siirappi ja sokeri. Nosta kattila liedeltä ja lisää kookosöljy , sooda ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä hieman. Sekoita jauhot seokseen. Taikina saa jäädä pehmeähköksi, koska se kovettuu kylmässä. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikinasta kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ohuehko levy ja painele muoteilla piparkakkuja. Nosta leivinpaperoidulle uunipelille ja paista 6–10 minuuttia.


Pakuriglogi kahdelle
  
1 kp pakuriteetä 
1 kp mustaherukkamehua (sokeroimatonta)
1 kanelitanko
1 neilikan kukka tai 1 tl jauhettua
1 tl kardemummaa jauhettuna
1 tl inkivääriä jauhettuna tai tuoretta raasteena
1 rkl sitruunamehua
teelusikan kärjellinen steviajauhetta tai 1 rkl palmusokeria (sen verran kuin haluat)

 Keittele kattilassa kaikkia, paitsi steviaa (sokeria voi keittää), minimissään 5 minuuttia. Mitä pidempään keität, sen vahvempaa juomaa saat. Nosta kattila pois levyltä ja lisää stevia, kaada kuppeihin ja nauti.

Kunnes Ukkokin löysi akan ja he elivät elämänsä loppuun saakka,
onnellisen tietämättömänä lähestyvistä keksimyllyhampaista.

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Jouluarvonta!

Nyt on kuulkaas sellainen juttu, että tarjolla olisi pientä lahjusta. Tämän blogin maailmankaikkeuden ensimmäinen arvonta siis luvassa, joka ei toivottavasti jää viimeiseksi! 

Tarjolla olisi kahdelle onnekkaalle pussukat siveydenpuun marjaa, jolla on tunnetusti käyttöhistoriaa hormonitoiminnan häiriöiden hoidossa. Kyseessä on hyvin omalaatuisen maun omaava, pippurimainen marja, jota voi käyttää tinktuuroina, teenä, mausteena, shotteina - mielikuvitus asettakoon rajat. Itse olen hauduttanut esimerkiksi pakuriteen, jopa kahvin, seassa, mutta vahvassa alkoholissa liotettu tinktuura voisi olla seuraava käyttökohde.

Homma toimii seuraavasti: jätä tämän postauksen kommenttiosioon sananen tai pari, että olet mukana arvonnassa, mieluusti myös sähköpostiosoitteesi, johon voin ottaa yhteyttä mikäli onnetar niin suo. Vastausaikaa on hieman alle kaksi viikkoa, eli boksi menee kiinni lauantaina 17. joulukuuta, klo 23:59. Arvonta suoritetaan seuraavana päivänä, siis sunnuntaina 18. päivä, jotta paketit ehtisivät postiin heti maanantaina - siis jouluksi uuteen kotiin. Nyt siis hormonitasapainolle potkua luonnollisin keinoin, arvonta alkaa ÄN-YY-TEE..........NYT!

perjantai 2. joulukuuta 2011

Kauan eläköön kulutusjuhla

Juhlapyhiin kuuluvaa rauhoittumista ja leppoisaa yhdessäoloa varjostaa nykyisin kiire, suorittaminen ja kilpailu siitä, kuka osaa tai kenellä on varaa ostaa parhaimmat lahjat. Joka ikisessä kaupassa soi lähinnä levottomat uusintaversioiden uusintaversiot vanhoista joululauluista, lapset kinuavat, vanhemmat tiuskivat, jonkun ostoskärrytkin tökkii voimalla selkään kassajonossa. Ilmassa velloo paine, epämukavuus ja stressi, kun kukin rynnii kulmat kurtussa ostoslistansa kartoittamassa kauppakeskuslabyrintissa. 

Kuva täältä
Entä jos pyrittäisiinkin aivan toisenlaiseen lähestymistapaan - ei otettaisikaan hirveää taakkaa olalle siivouksesta, ruuista tai lahjoista, vaan annettaisiin niiden hoitua itsestään? Miksi pitäisi puunata ja työstää yksin veren maku suussa, kun kaiken voi tehdä porukalla, perheen kesken, samalla viettäen yhteistä aikaa? Miksi pitäisi keksimällä keksiä tekotarpeellisia lahjoja? Eikö kuitenkin olisi tärkeämpää vain olla läsnä - hommata (tai tehdä itse!) niitä lahjoja vasta jos jokin on oikeasti tarpeellinen tai tuntuu juuri sopivalta? Jouluruoatkin hoituu yhdessä tehden, eikö usein lapsetkin pidä piparkakkujen painelusta (ja taikinan syömisestä), taikinakulhon hämmentelystä, jauhojen lisäämisestä?


Anna lahjaksi aikaa, jotain itsetehtyä (tästä myöhemmin lisää), jotain mieltä lämmittävää, jotain tarpeellista, jotain eettistä tai vaikka materiatonta. Älä osta pakosta, älä suorita. Tehdään juhlapyhistä rauhallisia, mukavia, kiireettömiä ja kanelintuoksuisia. Eikä unohdeta niitäkään, jotka eivät välttämättä itse elämästään päätä. Peace.

torstai 1. joulukuuta 2011

Salaatin voimalla pakkasia kohti

Voi itku tätä kuvien laatua!
Joulukuu, tervetuloa!

Pakkasten tultua useilla on hankaluuksia pitäytyä edes puoliksi raakaravinnossa, kun eihän nyt salaatti lämmitä tai pidä nälkää. Tämän, tahallaan kärkevän, väitteen totuusarvo on helposti kumottavissa, sillä se edellyttää vain, että taitaa pienen sievän kikan: mausteet. Vilukissan on syytä päivittää maustehyllynsä talven lähestyessä, sillä oikeilla aineksilla viimastakin selviää - kurkuma, pippurit, chili, inkivääri ja valkosipuli lämmittää sisältä varmasti kenet tahansa. Raakaruokakaan ei enää jätä ketään kylmäksi! Sen todistaa allaoleva salaatti.

Viikunasalaatti helpolla kastikkeella (yhdelle)
nippu mieleistä salaattia
2-3 tuoretta viikunaa
1 avokado
pätkä kurkkua
tuoretta persiljaa
1 dl raakaoliiveja
pieni pätkä raastettua inkivääriä (sietokyvyn mukaan)
kourallinen ituja (tähän hätään käytin keitettyjä papuja)
kourallinen liotettuja saksanpähkinöitä
hapankaalta ja valkosipulia (jos tykkää)
rouhittua mustapippuria

Pese viikunat, huuhtele salaatit. Revi salaatti ja persilja käsin (veitsellä leikkaaminen kitkeröittää!) lautaselle, viipaloi viikunat ja lado loputkin ainekset sekaan. Rouhi päälle mustapippuria, raasta lopuksi sietokyvyn mukaan inkivääriä päälle. Tarjoa kastikkeen kera:

½ dl lempiöljyä
ripaus hyvää suolaa
½ limen mehu
2 tl luomubalsamiviinietikkaa
1 tl juoksevaa luomuhunajaa/agavea

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada salaattikeon päälle.


Kylmän torjunnassa kannattaa muistaa myös yrttiteet, villasukat ja liikunta! :)