sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Pähkinäjuustoa ja viikunaa

Pähkinäjuuston tekeminen on ollut mielessäni jo jonkin aikaa, mutta tarvittavat pähkinät viipyivät postissa odottamattoman pitkän tovin. Kun ne vihdoin sitten saapuivat oli ensimmäinen käyttökohde enemmän kuin selvä ja simppeli ohjekin jo aikaa sitten bongattu Onneksi-Tiialta. Salaattipetinä toimii aika perus viherpohja tuunattuna hampunsiementofulla, mutta hienoisen jujun siihen tuo tuore viikuna, joka on löytänyt paikkansa salaateistani aiemminkin. Muutama rouhaisu mustapippuria ja kunnon loraus hyvää öljyä viimeistelee täyttävän rehulautasen.

Pähkinämozzarella

2 dl cashew- tai macadamiapähkinöitä
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
4 rkl ravintohiivahiutaleita

Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään nelisen tuntia. Soseuta kaikki ainekset tehokkaalla sauvasekoittimella tai blenderillä - massan ei tarvitse olla aivan tasaista. Vältä kuitenkin lisäämästä vettä, jotta massa pysyy muotoiltavana (mutta hätätapauksessa voi tilkan lisätä, jos pähkinät eivät vaikuta muussaantuvan). Pyörittele pähkinämassa palleroiksi tai käytä vaikkapa levitteenä.

Pidemmän kaavan mukaan tehtynä voi massan hapattaa sekoittamalla siihen maitohappobakteerikapselin sisällön ja jättää sen kannelisessa astiassa vuorokaudeksi huoneenlämpöön ja vasta sitten pyöritellä palleroiksi. Tällöin mozzarellasta tulee juustomaisempaa.

3 kommenttia:

 1. Kiitos, se on paljon sanottu, mutta luulen sen olevan totta. Toivon.
  Uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Ojoj, nyt tuli itsellekin taas mieliteko :) Nuo viikunat sopiikin varmaan paremmin kuin hyvin kaveriksi, täytyypä testata.

  VastaaPoista
 3. Milka, kiitos uuden vuoden toivotuksista!

  Tiia, viikunat olivat mielestäni erittäin toimiva kaveri pähkinämozzarellalle, kannattaa kokeilla! Nuo pallerot ovat niin helppoa valmistettavaa, että niitä voi tehdä lähes välittömästi kun mieliteko iskee, vain liotus ottaa oman aikansa :)

  VastaaPoista