torstai 5. tammikuuta 2012

Vegaanivohvelit

Ennen joulua olin Prisman joulukalenteriarvonnan aktiiviosallistuja ja täytin lähes joka päivä lipukkeet niin omalla kuin siipan ja äidinkin nimellä. Yksi lipuke sattui olemaan taianomainen ja toi äidilleni vohveliraudan - jes, voitto se on sekin! Uusi rauta pääsi heti käyttöön, eikä pöly ole vieläkään päässyt sen pinnalle laskeutumaan. 

Munaton lettu- tai vohvelitaikina kuulostaa monille mahdottomalta yhtälöltä, mutta jälleen ennakkoluulot voidaan kumota täysin väärinä. Kunhan vähän osaa soveltaa taikinan kanssa saa siitäkin aikaiseksi aivan rehelliset letut tai vohvelit. Jos taikina tarttuu pannuun tai paisto ei vain onnistu voi kokeilla seuraavia korjausmahdollisuuksia: a) lisää jauhoja, jos taikina on kovin löysää, b) lisää taikinaan öljyä, jos sitä ei ole tai on vain vähän/ lisää öljyä pannulle tai vohveliraudalle ja c) kokeile paistaa matalammalla lämmöllä. Myös Kamomilla konditoriassaan on tehnyt kattavan listauksen kananmunattomasta leivonnasta, johon kannattaa tutustua.


Seuraavat vohvelit eivät ole kyllästettyjä sokerilla, joten ne käyvät niin suolaisena kuin makeana suupalana, kun varioi täytteitä. Suolaiseen versioon laitoin pähkinämozzarellatahnaa, johon raastoin sekaan porkkanaa ja silputtua paprikaa sekä lisäksi oliiveja. Makeaan versioon käy perinteinen hillo-kermavaahtotäyte, mutta myös marjat ja hedelmät. Minä laitoin tuoreita viikunoita, ruusunmarjasosetta, banaania ja kookoskermasta vaahdotettua vaahtoa.

Vohvelit (noin 8-10 kpl)
maidoton, munaton

5-7 dl jauhoja (speltin puutteessa käytin graham- ja hiivaleipä)
1 rkl intiaanisokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
5 dl vissyä/soijajuomaa
2 rkl öljyä
(tarvittaessa öljyä paistamiseen)

Sekoita keskenään kuivat aineet (laita aluksi vain 5 dl jauhoja, lisää tarvittaessa). Sekoita toisessa astiassa nesteet. Yhdistä nesteet muutamassa erässä jauhoihin koko ajan sekoittaen ja jätä taikina turpoamaan noin puoleksi tunniksi. Sekoita kertaalleen (lisää jauhoja jos taikina on kovin löysää), levitä taikinaa vohveliraudalle, levitä reunoille ja paista. Täytä valmiit vohvelit mieleisillä täytteillä.

2 kommenttia:

  1. Noin ahkeralla osallistumisella sietääkin jotain voittaa, onnittelut! Kookoskermavaahtoa en ole tullut vielä kokeilleeksikaan.
    Vohvelirautaa ei minulla ole, mutta lättytaikinaan laitan vähäsen perunajauhoja mukaan. Lätyt pysyvät hyvin koossa, tosin liiallisella perunajauholla niistä tulee aika kumisia.

    VastaaPoista
  2. Kookoskermavaahto on hyvin täyteläistä ja aika paljon oikean kermavaahdon kaltaista. Se vatkataan siis mahdollisimman rasvaisesta, jääkaappikylmästä kermasta, minä olen käyttänyt aina Kara-merkin kermaa ja usein pitänyt välineitäkin hetken aikaa jääkaapissa tai pakastimessa, sillä viileys on ensiehto vaahtoutumiselle. Sitä saa vatkata ehkä pidempään kuin tavallista kermaa, sitten kun on saanut siitä paksumpaa olen aina laittanut sen vielä jääkaappiin kovettumaan ja kohta vatkannut kertaalleen, jolloin vaahdosta tulee kovempi.

    Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla laittaa perunajauhoja seuraavalla kerralla sekaan!

    VastaaPoista