sunnuntai 5. helmikuuta 2012

F. Runebergin raa'at tortut

 Jutta kommentoi aiempaan torttupostaukseen osuvasti nimittävänsä noita Runebergin päivänä syötäviä tötteröitä mielummin Fredrika-leivoksiksi, sillä jokaisen menestyneen ja herkkusuun kirjailijamiehen takana on aina kekseliäs ja keittiötaitoinen vaimo. Allekirjoitan Jutan sanomisen täysin. 

Tarinan mukaan Johan Ludvig Runeberg söi haltioituneena Fredrikan leivoksia joka aamu kera punssin. Ei mikään kehoystävällisin aamiainen, joten uskonkin, että mikäli Fredrikalla olisi ollut käytössään mantelien lisäksi kuivahedelmiä ja tehosekoitin tai monitoimikone, olisi hän mielummin tarjonnut herkulliset tortut mahdollisimman terveellisenä, kuumentamattomana ilman valkoisia jauhoja ja sokeria (jotka tietty siihen aikaan olivat ylellisyystuotteita). Nämä tortut pitävät sisällään ison satsin pähkinöitä, joten joka-aamuinen herkuttelu ei ehkä sovi kuvaan, mutta näin kovilla helmikuun pakkasilla tuhti leivos on täydellinen seuralainen tee- tai kahvikupposen rinnalla. Tein satsista kuusi pientä torttua ja taikinastani tuli aika kosteaa, joten en erikseen kostuttanut niitä. Nämä olivat kyllä huikean hyviä!
Fredrikan raw-tortut
 
1 dl yön yli liotettuja manteleita kuorittuna
+ 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl idätettyä, jauhettua tattaria (tai cashewia)
0,5 dl cashewpähkinöitä jauhettuna
4 mehevää taatelia
1 dl rusinoita (luomu!)
1 rkl agavea
1 rkl carob-jauhetta
1tl kanelia
0,5 tl kaardemummaa ja neilikkaa
1tl lucumaa
reilu 0,5 dl chia-hyytelöä (2 rkl chiaa + 0,5 dl pakuriteetä tai vettä)
ripaus suolaa
2 tippaa karvasmanteliöljyä tai 2 aprikoosinsiementä jauhettuna
tarvittaessa kostutukseen esim. pakuriteetä (karvasmanteliöljyllä maustettuna) 

Rouhi blenderillä mantelit karkeaksi rouheeksi ja kaada rouhe kippoon. Blendaa sitten desi mantelijauhoja, tattarit, cashew't, rusinat sekä taatelit. Lisää chia-hyytelö, agave ja karvasmanteliöljy. Kaada taikina kippoon mantelirouheen sekaan ja lisää loput ainekset. Mikäli taikina on liian kosteaa, lisää mantelijauhoja. Leivo taikinasta tanko ja leikkaa se kuuteen osaan, muotoile taikinapaloista sitten kartioita ja paina keskelle kolo hilloa varten.

cashew-kreemi:
1 dl cashew-pähkinöitä  (liota useampi tunti)
½ dl vettä
1/8 tl suolaa
½ tl vaniljaa
hieman steviaa

Kaada pähkinöiden liotusvesi pois ja soseuta kaikki ainekset tasaiseksi. Laita kreemi esim. minigrip-pussiin, leikkaa kulma auki ja pursota torttujen reunoille.

hillo:
vadelmia tai mieleisiä marjoja
noin 2 rkl chia-siemeniä
(agavea)

Soseuta marjat, lisää sitten chia-siemenet ja hyydytä useampi tunti. Lisää maun mukaan makeutusta ja lusikoi torttujen keskelle.


Psst! Vegaaninen ohjeeni taisi napata reseptikilpailun ykköspalkinnon :) 

13 kommenttia:

  1. Hieno homma, onnittelut! Ja kiitos ohjeesta. Pääsin lauantaina maistamaan Mea Salon raakoja runebergintorttuja ja kehitin niihin pienen addiktion, piti ostaa pari myös kotiinviemisiksi :D Ehkä täytyy siis tehtailla moisia itsekin... Nämä sun on kyllä tosi autenttisen näköisiä!

    Oonkin miettinyt, kävisikö chia kenties noiden pähkinäisten raakajälkkärien keventäjäksi (sen Irish mossin tapaan). Ilmeisesti, ja näköjään myös eräänlaiseksi liivatteeksi :)

    VastaaPoista
  2. Näyttävät herkulliselta! Tänä vuonna en olekaan tehnyt raakoja Runebergintorttuja, mutta viime vuonna tein ja olivat kyllä mielettömän hyviä:)

    VastaaPoista
  3. Tiia, kiitos onnitteluista! Oih, olet päässyt herkuttelemaan ravintolapäivän antimista, kuolasinkin Mean blogista niitä kuvia kun näyttivät niin herkullisilta! :D Nämä oli ainakin ihan helppotekoisia ja jos siipalta kysyttäisiin, niin saisin varmaan Fredrikan tavoin kantaa joka aamu pöytään raakalaistorttuja.

    Olen myös miettinyt chian käyttöä keventäjänä Irish mossin puutteessa, mutta toistaiseksi en tiedä ajaako siemenet aivan samaa asiaa. Kyllä niillä (ja etenkin sillä paksulla hyytelöllä) saa ihan hyvänlaisen rakenteen, ainakin toimi tässä torttutaikinassa. Ja liivatteen korvikkeena toimii todella hyvin.

    Kaisu, kiitos kommentistasi :) Nämä olivat kyllä oikein meheviä ja herkullisia!

    VastaaPoista
  4. Vähän hienoa, että vegaaninen resepti voitti tuollaisen kilpailun, onnittelut! :)

    VastaaPoista
  5. Hyvältä näyttää nimikkotortut, pitänee itekin testata joku kerta. Ei sillä niin väliä, vaikka Runebergin päivä onkin jo ohi :D ja noita voittaja-muffareita oonkin jo aiemmin tehnyt, kiitos reseptistä siis ja onnea voitosta :)

    VastaaPoista
  6. annika, niinpä, mulle oli voitossa omaa statusta tärkeämpää just se, että vegejutut pääsi sille kuuluvaan arvoonsa :)

    Reetta, kiitos! Eihän sillä todellakaan ole väliä milloin niitä syö, minäkin taidan syödä mämmiä juhannuksena ja laskiaispullia joskus syksyn hämärtyessä - ei se oo niin tarkkaa! :D

    VastaaPoista
  7. Onnitella yritin minäkin jo ihan etujoukoissa, mutta ei näköjään onnistunut. Siispä uusi yritys: Onnea voitosta, tosi hieno homma!

    VastaaPoista
  8. Onnittelut voittoreseptistä! Itse käytän tosi paljon chiaa hyydyttämiseen, mutta etupäässä jauhettuna. Ajaa aika hyvin irish mossin asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä kuulla, chiasta on kyllä vaikka mihin :)

      Poista
  9. Onneksi olkoon!
    Tämä menee vähän ohi vegejuttujen kai, mutta jos kilpaileminen kiinnostaa niin tässä ois uutta haastetta:
    http://www.karppinenleipa.fi/index.php?p=Saannot

    =) Antti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Antti!
      Nuo karppiset eivät kyllä kuulu vegeruokavalioon, mutta kiitos vinkistä, täytyypä kuitenkin tarkastaa linkkisi, eihän sitä tiedä vaikka innostuisikin osallistumaan :)

      Poista
  10. Tässä toinenkin reseptikilpailu:
    http://vegfest.net/fi/herkullista/bilemassykilpailu

    Antti

    VastaaPoista