sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Laskiaisen raa'at pullat

En todellakaan ole mikään Leipuri Hiiva. Joitain vuosia sitten kokeilin useaankin otteeseen tehdä sämpylöitä itse, mutta sain aikaiseksi aina vain kohoamattoman, kohtalaisen kovan taikinamöntin, josta tuli kyllä ihan syötäviä, mutta tiiviitä leipiä. Sen myötä olen päätellyt olevani epäyhteensopiva tuon hyötymikrobikuution kanssa ja oppinut jättämään hiivataikinat äidin käsiin, hän kun saa siitä aikaan jotain oikeasti hyvää. Jos jollakulla on pullataikinan kanssa yhtä peukalo keskellä kämmentä kuin minulla, niin onneksi raakapullat helpottavat tätäkin ongelmaa - puhumattakaan siitä, etteivät nämä pullat kivistä tai turvota vatsaa tai vaadi edes armotonta vaivausta ja pitkää kohotusaikaa. 

Mitä laskiaispullien väliin laittaisi on jälleen niitä ikuisuuskysymyksiä, joihin ei ole oikeaa vastausta. Kotona meillä on aina taidettu syödä vadelmahillotäytteisiä pullia, joskaan mantelipullatkaan eivät missään nimessä huonoja ole. Kermavaahtoon äiti tapasi aina soseuttaa banaanin, joka tuo kivaa makeutta - suosittelen kokeilemaan! Perinnettä jatkaen makeutin itsekin cashew-kerman banaanilla. Käytin myös Irish mossia kuohkeuttamaan kermaa, mutta neitsytkokeilu ei vielä aivan ylittänyt julkaisukynnystä, joten irlanninlevästä lisää sitten myöhemmin.

Laskiaispullat gone raw
(noin kolme pullaa)

Taikina:
1 dl mantelijauhoja
0,75 dl kookoshiutaleita (käytin puolet -jauhoja)
1 dl rusinoita
1 rkl mesquitea
1 rkl jauhettua psylliumia
1 rkl agavea
1 tl kanelia ja kardemummaa
ripaus suolaa
1 rkl chia-siemeniä + 0,25 dl vettä yön yli liotettuna
(koristeluun kookoshiutaleita)

Blendaa kaikki ainekset keskenään, mausta ja makeuta. Pyöritä pulliksi (käytä tarvittaessa apuna mantelijauhoa) ja leikkaa kahtia, koverra sisusta niin, että saat sisään pienen kolon (käytä sisusmassa mantelimassaksi). Pyöräytä hattua kookoshiutaleissa, mikäli haluat. Tässä vaiheessa pullia voi myös hieman kuivattaa 50-asteisessa uunissa uuniluukku raollaan hattu ja kanta erillään, itse en kuivattanut.

Cashew-kerma:
1,25 dl cashew-pähkinöitä
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl vaniljaa
ripaus suolaa
agavea tai 0,5-1 banaani
0,5-1,5 dl vettä

Liota cashew-pähkinöitä vähintään neljä tuntia. Valuta ja huuhtele. Blendaa kaikki ainekset (banaania lukuunottamatta, jos sitä käyttää) keskenään, lisää vettä niin, että saat hyvän koostumuksen. Makeuta ja mausta haluamallasi tavalla (survo banaani haarukalla ja kääntele sekaan).

Mantelimassa:
pullataikinaa (koverrettua sisusta)
2 tp karvasmanteliöljyä tai 1 aprikoosinsiemen jauhettuna

Tai hilloa samalla ohjeella kuin näissä.

8 kommenttia:

  1. Kylläpä raaka pulla kuulostaa "herkulliselta" ;)

    VastaaPoista
  2. Oi! Munkin piti kehitellä jotain pullantapaista, mutta havahduin taas vähän liian myöhään siihen, että se sesonki onkin jo nyt. :D Taas kyllä pisteet sulle, näyttävät hyviltä ja varsin uskottavilta!

    VastaaPoista
  3. Paula: jep, raa'at pullat kuulostaa suussasulavalta - NOT! "Raaka" on itselle jo niin vakiintunut termi raw foodista, että ei ehkä ihan jokaiselle aukeakaan ensimmäisellä vilkaisulla :D

    Eámanë Ringëril: Huippua kuulla, että maistui!

    Tiia: Kiitos! Minä olen kyllä tehostautunut näiden sesonkien kanssa, ehkä just blogin vuoksi. Muussa tapauksessa söisin laskiaispullia juhannuksena, vappumunkkeja jouluna ja mämmiä laskiaisena.. :D Niitä perinneruokia kun haluaa aina tehdä, mutta ajankohta voi olla joku ihan toinen kuin se perinteisin!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, näitä huomenna :) Ajattelin jo skipata koko laskiaisen, mutta nyt täytyy testata herkkureseptiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu :) Laskiaispullat ovat kyllä sen verran hyviä niin raakana kuin uunitettunakin, ettei skippaaminen ainakaan minun kohdallani tulisi kuuloonkaan :D

      Poista
  5. Kivalta näyttää tääkin resepti! Pitääpä kokeilla!

    VastaaPoista
  6. On kyllä tosi ällöttävää nähdä tuollaisia tarroja. Jos olisin oikein ahkera, etsisin kaikki ja repisin pois.

    Ja tahdon kyllä kokeilla noita pullia!

    VastaaPoista