perjantai 10. helmikuuta 2012

Talvinen appelsiinipuuro

Pakkasia on pidellyt, mutta kaikessa kylmyydessäänkin aurinko on päässyt luomaan kauneimmat valonsäteensä hyytävän kirkkaalta taivaalta. Minulle se tarkoittaa lähestyvän kevään merkkejä, sanokaa mitä sanotte. Vielä hetken ajan pakkasherra kuitenkin puhkuu kylmää, joten sananen vielä sille. Talvi on lämmittävien mausteiden, rakentavien ainesten ja sitrusten aikaa. Idut ovat ympäri vuoden taloudellista sekä ravitsevaa syötävää ja salaattien ohella kuuluvat usein myös tuorepuurojeni pääosaan. Seuraavalla puurolla päivä lähtee varmasti käyntiin, sillä sen lempeä mausteisuus, appelsiinin kirpeys ja aurinkoinen väri tuovat kevään lähemmäksi, ainakin mielikuvatasolla. :)

Mausteinen guinoa-appelsiinipuuro (yhdelle)

1 dl idätettyä quinoaa
1 luomuappelsiini ja 1 rkl sen raastettua kuorta
2-4 tuoretta taatelia (kuivatut liotettuna)
2 rkl pellavansiemenlimaa
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
ripaus aitovaniljaa, kanelia ja kardemummaa
ripaus suolaa
(tarpeen mukaan hamppu- tai riisiprodea, makeutusta, macaa, tocoa)
mantelimaitoa, pakuriteetä tai vettä

Pese appelsiini huolellisesti ja raasta hieman sen kuorta puuroa varten.  Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi ja nauti höyryävän teekupillisen kera.

8 kommenttia:

  1. Hei,
    olen aloitteleva idättäjä ja haluaisinkin kysyä miten idätät quinoaa?
    Olen idättänyt tattaria Jutta Ruonansuun ohjeistuksella: huuhtelu-> 10 min liotus-> vrk pimeässä välillä sekoitellen. Onnistuuko quinoan idätys samalla "reseptillä"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Quinoan idätys on hyvin samantapaista kuin tattarinkin, vain liotusaika on pidempi ja siinä missä tattaria voi idättää ihan lävikössä, koen quinoan kohdalla purkin paremmaksi. Eli ensiksi quinoa huuhdellaan huolellisesti => liotus noin yön yli => jälleen huuhtelu => lasipurkkiin, sen suuaukkoon esim harsokangas tai jonkinlainen ritilä josta ilma pääsee kuitenkin läpi => purkki esim. tiskikaappiin pimeään alaviistoon. Idätyksen aikana quinoaa kannattaa huuhdella 3-4 kertaa päivässä, sillä se voi alkaa hapantua aika herkästi.

      Toivottavasti tästä oli apua! Missään nimessä vaikeaa quinoan idätys ei ole, mielestäni helpoimpia idätettäviä.
      Onnea idätyskokeiluihin! :)

      Poista
  2. Aiai, mikä väri! Ja astiavalintakin on täydellinen! :) Tähän sopii varmasti myös ideätetty tattari. Kävin muuten vielä perjantainakin maistelemassa kakkujasi. Tosi hyvää oli, olen ihan fiiliksissä että ajatus toteutui käytännössä noin nopeasti. En voi melkein uskoa, että Oulussa ollaan noin edelläkävijöitä, että kaupungista oikeasti saa luomukahvin ja raakaa herkkukakkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, muumiastiat ovat ihania ja pikkumyy taitaa olla yksi lempihahmoistakin! :) Nuo kulhot etenkin on muotoilultaan ja kooltaan omaan käyttööni täydellisiä. Aivan varmasti tattari kävisi tuohon puuroon. Mahtavaa kuulla, että kakut maistuvat niin ensikertalaiselle kuin raakakonkarillekin! Kehuja on kyllä tullut monelta suunnalta, se ilahduttaa aina. Pakko myöntää, että vähän jännitin mitä sinunlaisesi master raw-chef niistä pitää :D Ehkäpä raakaherkkuja alkaa pian näkyä enemmänkin, toivottavasti ainakin!

      Poista
  3. I feel you, se on parasta kokkauksessa, kun pääsee maistattamaan uusia juttuja yleisölleen ja saa välitöntä palautetta! Turhaa jännitit, mutta tiedän tuon tunteen. :) Voi, tulet niin intoutumaan kun saat irish mossia käsiisi jossain vaiheessa... Se vie kakut ihan uusille leveleille, vaikka toki litteillä ja söpöillä piirakoillakin säilyy aina oma paikkansa ja aikansa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, sain nimittäin irish mossia käsiini ihan joitain päiviä sitten. Ensikokeilu ei ollut ihan onnistunein, mutta jo heti seuraava taisi nostattaa luottamuksen sitä kohtaan katon rajaan, enkä malttaisi nyt viivytellä kakkukokeilujen kanssa!

      Poista
  4. Ihana ihana puuro! Olen suuri appelsiinifani, tätä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinifani ilmoittautuu täälläkin! :) Kokeile ihmeessä, itse olen ainakin aivan koukuttunut appelsiinisiin puuroihin ja smoothieihin.

      Poista