lauantai 3. maaliskuuta 2012

Juuresmania

Viime päivinä punajuuri on ollut kovasti in, pop, hip ja hop, jos lautaselleni katsoo. Himo tuohon kauniin purppuraiseen juurekseen hiipii säännöllisin väliajoin kovakouraisen vaativana, ja silloin keholle on annettava mitä se vaatii. Tai ehkä se vaatimus tulee enemmänkin mielestä kuin kehosta, sillä voimakkaat värit etenkin ruoassa toimivat liipasimen tavoin vireystilan ja mielialan kohottajana. Sen pidemmittä puheitta astelkoon lautaselle porkkanapasta, jonka kruunaa auringonkukansiemen-punajuurikastike, huom: juureksissa kannattaa ehdottomasti suosia luomulaatua, sillä esimerkiksi punajuuri kerää maaperästä raskasmetalleja sienen lailla.

Porkkanapasta (yhdelle)
1 massiivinen porkkana tai kaksi pienempää
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl omenaviinietikkaa
rouhittua mustapippuria

Punajuurikastike
1 punajuuri
reilu ½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sitruunamehua
jauhettua valkopippuria ja mustapippuria
ripaus jauhettua korianteria
hyvää suolaa
(vettä tai pähkinämaitoa jos tarvii)
Lisäksi: aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja, oliiveja, kiinankaalta ym.

Valmista pasta vetäen kuorimaveitsellä tai juustohöylällä kuoritusta porkkanasta ohuita siivuja. Puristele porkkanasiivuja enemmän tai vähemmän, jolloin ne hieman pehmenevät (minä unohdin!). Kaada päälle öljy, sitruuna ja etikka, rouhi päälle mustapippuria. Sekoita niin, että ainekset ovat tasaisesti porkkanoissa ja jätä marinoitumaan kastikkeen teon ajaksi.

Kuori ja raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi ja heitä blenderiin (onnistuu myös sauvasekoittimella). Lisää loput ainekset ja blendaa tasaiseksi tai halutessasi jätä rouheutta. Voit myös lisätä siemenet vasta muiden ainesten blendaamisen jälkeen, jolloin ne jäävät antamaan mukavaa suutuntumaa. Lisää nestettä niin, että saat haluamasi paksuisen kastikkeen. Kaada porkkanoiden päälle, lisää lopuksi haluamasi lisukkeet ja nauti väreistä.

5 kommenttia:

  1. I h a n a t värit! Juurkin olen höyläämässä porkkanapastaa. Juuresmaniaa täälläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Värikkäät ruoat ovat aivan parhautta, mieletöntä miten kauniita sävyjä luonnon antimista löytyy :)

      Poista
  2. Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
  3. Jesh, mietinkin juuri voiko porkkanastakin tehdä pastaa, nyt on sitten pieni satsi pastaa odottamassa syöjiä. Vähän sovelsin ohjetta, käytin seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa, saa nähdä mitä tulee. :3

    VastaaPoista