torstai 12. huhtikuuta 2012

Almond surplus

Jokainen, joka tekee säännöllisesti manteli- tai siemenmaitoja tietää, että ylijäämäkuitua kertyy aika dramaattisia määriä. Kuulun siihen koulukuntaan, joka jatkojalostaa kaiken syömäkelpoisen, sillä en vain raaski heittää mitään roskiin. Kasvimaitojen tekemisestä jäädyn massan voi säilöä kuivattamalla tai pakastamalla ja käyttää sitten vaikkapa raakakakkujen pohjiksi, kekseiksi tai kräkkereiksi. Vastikään Tiia ja Paula postasivat blogeissaan oivat kräkkeriohjeet, joiden inspiroimana oli aivan vastustamaton tarve lopultakin kokeilla itsekin - olivathan ne pyörineet mielessä jo vähintään vuodenvaihteesta. Ja kannatti kokeilla. Tämä satsi oli erittäin onnistunut, hyvänmakuinen ja äärimmäisen helppo. 


Neitsytkräkkerit 
(noin 7 kämmenen kokoista keksiä)

2-3 dl mantelimaidon valmistuksesta jäänyttä massaa (kohtalaisen kuivaa sellaista)
½ dl auringonkukansiemeniä (liotettuna ja kuivattuna)
1/4 dl chia-siemeniä ja 1/4 dl pellavansiemeniä TAI ½ dl jompaa kumpaa
1 tl agavea tai hunajaa
½–1 tl laatusuolaa
oreganoa, basilikaa
paprikajauhetta
mustapippuria

Mikäli et halua rouheutta, jauha siemenet, minä en sitä tehnyt kun halusin ne nimenomaan kokonaisena sekaan. Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään. Ota lusikalla reiluja köntsiä käteen ja taputtele uunipellille leivinpaperin päälle pyöreiksi, noin sentin paksuisiksi kekseiksi. Kuivata 40-asteisessa uunissa luukku raollaan tai kuivurissa kunnes saat mieleisen koostumuksen, minä kuivattelin uunissa noin kahdeksan tuntia, puolivälissä käänsin ympäri. 

 

Tarjoa mieluisten lisukkeiden kanssa, minulla oli simppelisti suolalla ja pippurilla maustettua, soseutettua avokadoa, nam.

10 kommenttia:

 1. Jee, kiitos vinkistä, tuo pakastaminen ei oo käynyt mielessäkään! Levitekin näyttää herkulta, avokado on niiin hyvää suolan ja pippurin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakastaminen tuntuu minulle helpoimmalta ja luontevimmalta säilytystavalta, joten mantelimassanyssäköitä kertyykin sitten pakastimen hyllyille tuon tuosta. Niinpä, avokadosta saa todella helpon ja hyvän levitteen! Yksinkertaisuus kunniaan :)

   Poista
 2. Minä aina pakastan mantelimaidon ylijäämät,kunnes on koossa sopiva määrä,ja sitten laitan siitä raw-pikkuleipiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, tosin käyttökohteet aina vaihtelevat :) Seuraavaksi voisikin vääntää jotain makeita pikkuleipiä.

   Poista
 3. Jes, sinäkin onnistuit! Aletaanpa tosiaan nyt, kun on vauhtiin päästy, suunnittelemaan niitä makeita. än yy tee nyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaste vastaanotettu! :) Tosin nyt onkin historiallinen tilanne, että tuota mantelimössöä ei enää pakasteessa olekaan! Pitänee siis odotella hieman, että varastot jälleen kasautuvat.

   Poista
 4. Itsekin pakastan mantelimössöt aika usein, mutta vielä useammin kuivattelen jauhoksi, joka säilyy kannellisessa purkissa vaikka kuinka pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kuivattelua pitäisi kyllä kokeilla itsekin, kun säilyvyys taitaa olla paljon parempaa luokkaa kuin pakastetulla. Jotenkin olen mieltänyt kuivattamisen vain työmäärältään vaativammaksi, joten nopeasti pakasteeseen heijaaminen on houkuttanut enemmän.

   Poista
 5. No niin, nyt olisi taas minullakin mantelimössöä. Laitoin pakastimeen varmuuden vuoksi odottelemaan. Toivottavasti jo pian saan makeita keksiäisiä siitä jalostettua. Palataan siis asiaan :)

  VastaaPoista