sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Kevätsiivous 18.3.2012

Ihanaa huhtikuuta toverit! Vaikka onkin aprillipäivä, tämä ei ole pilaa, vaan totuudenmukaista, muttei totista, raporttia huipusta päivästä maaliskuun puolivälissä. Sunnuntaina 18. maaliskuuta Helsingin siivousryhmä piti Oulussa mainion luennon kehon puhdistuksesta kevätkuntoon. Kurssin kantava pointti oli, ettei kehon puhdistaminen ole ankeaa nälkäpeliä tai vaikeaa salatiedettä, vaan loppujen lopuksi kyse on kahdesta aika simppelistä asiasta: kehonkuuntelusta sekä tietysti ruuasta, sen laadusta ja puhtaudesta. Päivän aikana opimme, mitä tämä laatu ja puhtaus tarkoittavat, millaista ruokaa suosia ja pääsimme jyvälle aivan konkreettisin esimerkein, sillä Jutta ja Katja loihtivat mitä herkullisemmat eväät, jotta oppiminen olisi mahdollisimman tehokasta. ;) Tässä postauksessa kerron päivän mittaan opitusta niin muistiinpanojen kuin luentomateriaalinkin pohjalta.

Kofeiinikomppania täyttyi jokaista paikkaa myöten

Me olemme itse parhaita asiantuntijoita oman kehomme suhteen - viralliset ravitsemussuositukset, teollisuus tai ruokavaliotrendit eivät kerro yksilöllisistä tarpeistamme, ruoka-aineiden sopivuudesta juuri minulle tai mieliteoistani. Ihmiskehon luontainen selviytymisvaisto reagoi ravinnon mukana tuleviin luonnottomiin kemikaaleihin hylkimisreaktiolla, johon erityisesti maksa elimistömme kuonavastaavana antaa panoksensa. Kuitenkin kehon mahdollisuudet ovat rajalliset, joten jos kuonaa kertyy nopeammin kuin elimistö pystyy hävittämään, sen on pakko kehittää väliaikaisia sijoituspaikkoja, jotka ovat - mitäpä muutakaan - uusia rasvasoluja. Tähän liittyen luennolla paneuduttiin kehon happo-emäs -tasapainoon, sillä mitä happamampi elimistö, sitä enemmän rasvaa, tukoksia ja selluliittia löytyy, kun taas emäksisempi keho pysyy tasapainossa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Tästä se alkoi: sitrus-savi-drinkki ja ihana sellerismoothie
Mitä sitten syödä, että keho pysyisi tasapainoisena? Laatu on puhtautta, joka on tunnetusti puoli ruokaa. Luomutuotettu, lähtökohtaisesti ei-hapan ruoka on vapaata torjunta- ja lisäaineista. Puhdas ravinto esintyy mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan: mitä jalostamattomampana, prosessoimattomampana ja puhtaampana ruoka-aineen saamme, sitä vähemmän se kuormittaa kehoamme. Usein tämä tarkoittaa myös kuumentamattomuutta, sillä monet lämpöherkät vitamiinit ja antioksidantit katoavat kypsennyksessä sen sileän tien. Lisäksi raa'assa ruuassa on paljon entsyymeitä, jotka ovat erittäin tärkeitä elimistöllemme. Entsyymit ovat korvaamattomia ruuansulatukselle, ja kuten todettua ja kuten vielä edelläkin tulen toteamaan, kauneus lähtee suolistosta, sillä useimmiten keho voi hyvin, jos suolisto voi hyvin, sillä ravinteiden imeytyminen on terveydelle ensiarvoisen tärkeää. Siivouseksperttimme tiivistikin hyvin, ettet ole ainoastaan mitä syöt, vaan myös - ja erityisesti - mitä imeytät.

Mango-papaija -carpaccio yrttisellä kastikkeella
Keho laskee kaloreiden sijaan pääasiassa ravinteita. Kalorit kertovat määrästä, ravinteet laadusta. Me emme voi huijata kehoamme ja ruokkia sitä ravintoköyhällä rehulla ilman, että se muistuttaisi meitä takaisin huonosta ylläpidosta. Keho tietää, annammeko sille riittävästi ravinteita ja varmasti ilmoittaa, jos laiminlyömme sen tarpeita. Siksi sen kanssa on tehtävä yhteistyötä, ja kehoa on kuunneltava. Karkeasti yleistäen kaikki vihreät lehdet, kasvikset ja hedelmät (ilmeisesti sokeripitoisten hedelmien emäksisyydestä on hieman ristiriitaa..) ovat emäksisiä raaka-aineita, kun taas happamia ovat idättämättömät viljat, valkoinen sokeri, kovetetut kasvirasvat, maitotuotteet ja liha, mutta myös kahvi ja alkoholi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikesta happamasta olisi luovuttava, sillä tavoitteena on kuitenkin tasapaino ja hyvä olo, ei niinkään fanaattinen natsilinja, joka saa vain pinnan kireälle. Jos rakastat kahvia, juo se laadukkaana, tummapaahtoisena luomukahvina ja oikeasti nauti siitä kahvitteluhetkestä - fiilistele sen ihanaa tuoksua, keskity niihin tuntemuksiin, mitä se kehossa aiheuttaa. Tasapaino on kaiken A ja O.

Retiisi-parsakaali-vihersalaatti ja ihana appelsiini-mantelikastike

Ruuansulatus nappaa päivittäisestä energiankulutuksestamme vähintään puolet, joka on huomattavan suuri määrä. Hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen suositeltavaa panostaa hyvään ruuansulatukseen. Kun kehoa happamoittaneesta ruokavaliosta aletaan siirtyä raaempaan, emäksiseen suuntaan, ovat maitohappobakteerit hyvä tuki. Suolisto voi reagoida yllättävään raa'an ruuan lisäämiseen aluksi hieman takkuillen, jolloin siirtymä kannattaakin aloittaa varoen ja probiooteilla helpottaen. Erityishuomio: mahanväänteet raaempaan ruokaan siirryttäessä ei välttämättä, jopa todennäköisestikään, tarkoita, ettei raakaruoka sopisi keholle, vaan muutos on voinut tulla liian yllättäen - anna siis keholle sopivasti siirtymäaikaa tottua muutokseen, pikkuhiljaa hyvä tulee :) Maitohappobakteereja voi syödä laadukkaina valmisteina, mutta esimerkiksi hapankaali on varteenotettava vaihtoehto, tai ainakin lisä. Ruuansulatuksen tärkeimpiä apureita ovat kuitenkin vatsahapot, joita kehossamme onkin jokaiseen tilanteeseen: niin happamia kuin alkaalisia. Tämän vuoksi ruoka-aineiden oikeanlainen yhdistely on tärkeää, sillä ei liiaksi pitäisi sekoittaa happamia ja alkalisoivia vatsahappoja vaativia ruokia yhdelle aterialle, koska yhtäaikaa myllertäessään ne neutralisoivat toisensa, jolloin elimistö joutuu tehostamaan sulatusuuniaan aikamoisiin volyymeihin.

Herrrrkullinen avokado-minttusuklaamousse <3
Tällaista asiaa pääpiirteissään luennolla käsiteltiin, ja vaikka alkuun asia voikin tuntua monimutkaiselta ei se sitä loppupeleissä kuitenkaan ole. Ensimmäinen askel on lisätä luomun, puhtaan raa'an ruuan osuutta lautasella, niitä vihreitä lehtiä ja kasviksia, joka on helppo, mutta varmasti hyvää tekevä muutos. Oli ihan huikean mielenkiintoinen päivä, kiitos siitä ihanalle siivousryhmälle! :)

11 kommenttia:

 1. Ihana kevätpuhdistuskurssi teillä olikin ja mainiot kurssin vetäjät:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Päivä meni todella nopeasti ihanassa porukassa ja kurssin vetäjät olivat inspiroivaa sekä ihastuttavaa seurattavaa :)

   Poista
 2. Hihii, ihana postaus! Hienoja kuviakin oot räpsiny. :)

  Maistelin muuten Kofeiinikomppaniassa raakakakkua, hyvää oli! Mitä kaikkea siinä olikaan? Cashewpähkinää ainakin olin maistavinani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :)

   Tein alkuviikosta kahdenlaista kakkua, appelsiini-mokkaa ja mansikka-gojia, kumpaahan maistelit? Oikeassa olet, cashewta niissä on ja molemmissa lisäksi ainakin agavea, irish mossia ja vaniljaa, sitten riippuen kakusta sitä jotain makua, eli toisessa appelsiinia, kahvia, kaakaota ja carobia + joitain extroja, ja toisessa ainakin mansikkaa, gojia, sitruunaa, taateleita jaja olisiko ollut lucumaa. Kiva, että maistui! :)

   Poista
 3. Mmmm, taisi olla se appelsiini-mokka! Hitsi, irish moss on ollu tosi pitkään mulla harkinnassa tilata, se tulee kyllä olemaan seuraava aluevaltaus... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, irish moss on aivan mieletön aines! Aion kirjoitella siitä tulevaisuudessa hieman enemmänkin, jahka vain ehdin. Suosittelen lämpimästi tilaamaan sitä, sillä se muuttaa raakaleipurin maailmaa melkoisesti :)

   Poista
 4. Ootkos mistä tilannu? Avasin jonku Jaakko Halmetojan sivuston linkin ulkomaiseen nettikauppaan. Muistan kuulleeni, että Suomesta saatava sammal oli jotenkin huonolaatuista yleenä?

  VastaaPoista
 5. Anni, suurkiitos reportaasista! <3 Kivaa kun olit messissä ja ihana kuulla, että koit päivän antoisaksi! Johanna, muistat kuulleesi tuon väitteen minulta - ja olen tosiaan sitä mieltä että Suomesta ei saa kelvollista sammalta, testattu on. Maistuu akvaariolle ja rakenteesta ei saa sileää vaikka pyörittäisi puoli tuntia Vitamixissä. Täältä tilaan omani, ja on toistaiseksi ainoa levä jonka kelpuutan keittiööni. http://rawfoodsuperfood.com/catalogsearch/result/?q=irish+moss Hyvä nettikauppa, luotettava ja inhimillinen mesta, jossa ihmiset vastaavat aina viesteihin ja kysymyksiin. Olen tilannut täältä paljon, muun muassa Vitamixini ja Excaliburini, koska luotan kyseisen paikan laatuun ja toimintaan. Katja on käynyt omistajia jututtamassa paikan päällä ja ovat kuulemma ihan yhtä symppiksiä livenä kuin sähköposteissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jutta, kun vastasit Johannan kysymykseen! Laatuerot vaikuttavat olevan huimia noiden levien välillä, joten tilaan pikimmiten itsekin tuolta.

   Poista
 6. Okei! Haha kiitos Jutta. :D Ihana ku jaksat vastailla tällasen pöllön kysymyksiin :) Tästä lähtee raakaleipurin ura kyllä nousukiitoon...

  VastaaPoista
 7. Hihii, (ja pöh, ei mitään pöllöjä kysymyksiä olekaan) tuolla hyvällä mossilla kyllä lähtee kakkuleipureiden urat nousukiitoon, sen voi luvata! :) Itse sain aikoinaan ensimmäisen kosketuksen mossiin tuon mastercaren levän kanssa ja kokeilin noita kotimaan markkinoilla olevia leviä itse asiassa vasta viime talvena. Ne eivät kyllä vastanneet odotuksiani sitten tippaakaan, olin ihan tyrmistynyt. Tarkoitus oli silloin valmistaa erääseen tapahtumaan sadan hengen satsi suklaakakkua, mutta en uskaltanut moista lillinkiä niihin kakkuihin edes käyttää. Ja tosiaan se unohtui vielä sanoa, että näissä huonoissa levissä on niin tumma väri, että niillä ei voisi kuvitellakaan saavansa aikaan sellaista vaaleaa, raikasta täytettä. Ainoa missä teoriassa voisivat toimia, ovat tummat suklaakakut, mutta niihinkään ei tietenkään maun puolesta mielellään sekoittaisi akvaarionyansseja. :) Tiedän monta, jotka ovat jättäneet moss-kokkailut yhteen kertaan kun ovat tilanneet noita kotimaassa myytäviä versioita ja traumatisoituneet. Siksi jaksan puhua joka foorumilla tästä aiheesta kun toivon että mahdollisimman moni saa hyvät kokemukset heti alusta lähtien. :)

  VastaaPoista