perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pääsiäisherkkuja

Olin nippa nappa myöhästyä pääsiäisreseptien postauksesta, sillä en todellakaan ollut valmistautunut pyhäviikonloppuun, vaikka toki tiesin sen olevan. Tällä kertaa huutelen vain makeiden reseptien osalta, johan viime kerrasta onkin aikaa. Mämmi tunnetusti jakaa mielipiteitä joko niihin, jotka inhoavat tuota ruskeaa tahmaa sydämensä kyllyydestä ja niihin, jotka himoavat sitä jo kauan ennen kuin ensimmäiset laatikot saapuvat kaupan kylmähyllyyn. Minä kuulun jälkimmäiseen. Kymppi-Mämmin imellyttämällä makeutettu luomumämmi on niin hyvää, etten alunperin ajatellut yrittäväni raakalaisversiota, mutta miten kävikään. No hyvin kävi! Ohje on mukaeltu Outin versiosta, ja jos ruis on liian stydiä kamaa ruuansulatukselle voi mämmin hyvin tehdä ihan pelkästään tattariin.

Raw mämmi

reilu 1 dl kuivia rukiin jyviä*
1 dl tattaria kuivana*
150-200g kuivattuja luumuja (liota, jos oikein kuivia)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl carob- tai raakakaakaojauhetta
1 tl pomeranssin kuorta
ripaus suolaa ja kanelia
(luomuapplesiinin kuorta)

Liota luumuja yön yli, jos ne ovat kovin kuivia. Huuhtele idätetyt viljat. Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tahnaksi, lisää luumujen liotusvettä vähitellen niin, että saat mieluisen koostumuksen. Joudut ehkä blendaamaan pitkään ja hartaasti, jotta jyvien rakenne rikkoutuisi kunnolla. 

Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai jos jouduit lisäämään vettä paljon blenderin pyörityksessä, voit myös kuivattaa mämmiä 40-asteisessa uunissa luukku raollaan pari tuntia. Tarjoa esimerkiksi pähkinä- tai kookoskerman kanssa.

*Siementen idätys:
Idätä ruis liottamalla sitä ensin vuorokauden puhtaassa kannellisessa lasiastiassa. Kaada liotusveden pois, huuhtele jyvät ja anna itää lävikössä kannella peitettynä samoin 1 vrk. Liota tattaria noin 10 min., jonka jälkeen laita itämään laakeassa kulhoon noin vuorokaudeksi. Sekoittele välillä.


Kakkujen väkertäminen kotikäyttöön on ollut katkolla kun viikottain tulee niitä tehtyä Kofeiinikomppaniaan. Pääsiäiseksi oli kuitenkin saatava keväinen kakku pöytään, mutta en halunnut käyttää hirveää määrää pähkinöitä, joten täytteeseen pääsi irish mossia, josta löytyy hyvä infopostaus esimerkiksi täältä. Kakusta tuli ihanan kuohkea ja raikas!

Pääsiäisen mangokakku

Pohja:
3 dl mantelijauhoja
1 dl rusinoita
3 taatelia
ripaus kanelia ja suolaa

Blendaa kaikki keskenään ja taputtele 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
3 dl irish moss -geeliä*
2 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään neljä tuntia)
2 dl kuivattua mangoa (liota muutama tunti, säästä vesi)
1 mango
1 sitruunan mehu
0,5-1 dl luomuhunajaa tai agavea
0,5 dl kookosöljyä
2 tl vaniljaa
2 rkl tocotrienolsia
luomuappelsiinin kuori
muutama tippa appelsiiniöljyä

Huuhtele liotetut cashewt. Kuori mango, sulata kookosöljy. Blendaa ensiksi pähkinät mangojen liotusveden ja sitruunamehun kanssa soseeksi, lisää sitten kaikki loput ainekset ja blendaa sekaisin. Kaada pohjan päälle ja vie pakastimeen jähmettymään.

Kuorrute:
1 mango
2 rkl kookosöljyä

Soseuta, ota kakku pakkasesta ja kaada täytteen päälle. Vie takaisin pakkaseen ja anna kakun olla siellä kaiken kaikkeaan muutama tunti.


*Valmista geeli huuhtelemalla noin kourallinen levää lävikössä huolellisesti. Liota yön yli jääkaapissa isossa kulhossa. Huuhtele jälleen huolellisesti ja blendaa reilun veden kera kovaa ja kauan niin, että siitä alkaa muodostua geeliä. Säilytä jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Mä luulin eilen, etten tykkää mämmistä mutta näköjään tykkäänkin, kun se olikin yllättävän hyvää :D Ihania herkkuja oot taas tehnyt! Mulla jää tämä kommentointi aina hävyttömän vähälle, käyn kyllä ihailemassa ja lukemassa säännöllisesti sunkin edesottamuksia mutkumutku (aseta tähän tekosyy x, y tai t)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kans ollut sellainen elämänpituinen viha-rakkaussuhde mämmiin: ihan lapsena tykkäsin, sitten inhosin, kunnes taas hurahdin :D
      Eikä mitään paineita kaima kaunoinen! Kommentoinnit tulee jos on tullakseen, ei niitä kannata pakottaa. Itekin voisin terästäytyä siinä hommassa, mutku. Mutku.

      Poista
  2. Tuo 10luomumämmi on minustakin hyvä. Herkullisen näköisiä myös nämä sinun pääsiäisluomuksesi. Pitäisi varmaan antaa mangolle uusi mahdollisuus. Siihen en ole koskaan päässyt tykästymään, tosin maistamiskerratkin ovat jääneet vähäisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Minä taas olen aivan hullaantunut mangon raikkaaseen makeuteen, mutta makumieltymykset ovat niin vaihtelevia, ettei kaikki pidä.

      Poista
  3. Mämmistä en ole koskaan tykännyt,mutta tuo kuulostaa paremmmalta kuin ns.normaali mämmi:D Nätti kakku;ja Irish Mossilla todellakin saa ihanan koostumuksen raw-kakkuihin:) Hyvää pääsiäistä Anni Minerva! Meillä on täällä mangojen aika vasta muutaman kuukauden kuluttua,joten tuollaista en voi vielä kokeilla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian ja hyvää pääsiäistä sinullekin! :) Irish moss on kyllä huikeaa tavaraa. Voi hitsi, te taidatte saada aivan tuoreita mangoja sieltä, ne ovat varmasti niin paljon maukkaampia kuin kaukaa roudatut mangot, joita täältä löytyy vuoden ympäri.

      Poista