lauantai 28. huhtikuuta 2012

Yksi vuosi ja sanahirviökakku

Tänään, 28. huhtikuuta blogini täytti yhden vuoden. Tästä se kaikki alkoi - suuntaviivoja hahmottelevasta postauksesta keväisenä keskiyönä, jolloin ajatus blogista tuntui jännittävältä, typerältä, hyvältä, huonolta, mutta joka tapauksessa toteuttamisen arvoiselta. Vaikka lähtökohtaisesti tarkoitukseni oli kirjoitella enemmän pohtivaa ja asiasisällöltään informatiivisempaa settiä, taitaa ruoka ja reseptit kuitenkin kohota etusijalle. Saa nähdä, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan - ehkä kantaaottavaa tekstiä alkaakin syntyä reseptejä tiuhempaan, ehkä puolitiehen jäänyt ulkoasu uusiutuu, ehkä sama linja pysyy. Kiitos teille kertyneille lukijoille, en ikinä ajatellut rikkovani kymmenen lukijan rajaa, saatikka sitten viisinkertaistaneeni sitä!

Tottahan blogisynttäreiden kunniaksi oli tehtävä jotain herkkuakin. Reseptit ei tunnetustikaan kokeilemalla lopu, ja sekös uteliasta keittiöhäärääjää kiinnostaa. Yksivuotissynttäreillä tarjottiin hieman normistosta poikkeavaa kakkua, jonka pääraaka-aine on - uskokaa tai älkää - kikherne. Tuo usein hummukseen liitetty palkokasvi käy oivasti makeisiinkin leivoksiin tuoden niihin tuhtia prodelisää, mutta myös kiinteää rakennetta, joka sopii erityisesti tällaisiin brownie-tyyppisiin herkkuihin. Kakku on lisäksi gluteeniton, kunhan käyttää puhdasta kauraa. Mikään terveyskakku tämä ei kuitenkaan ole, mutta perushöttöä parempaa joka tapauksessa. Ainestensa seurauksena ristin sen mokkakikkakuksi. Ei, ei siis mokka-kikka-kuksi, vaan mokka-kik-kakuksi, tai siis perusmuodossa mokka-kik-kakku. Seurakseen se sai Soyatoo!:n soijavaahtoa (vegaanimainonnan uhrina ostin sitä alennuksesta), mutta kannattaa kokeilla myös vanilja(kaura)jäätelönkin kanssa!


Mokka-kik-kakku (maidoton, gluteeniton)
5 dl kypsiä kikherneitä
2 dl kaurahiutaleita jauhettuna
2 dl (kookospalmu)sokeria
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljaa
ripaus suolaa
0,75 dl kookosöljyä
1 reilu dl vahvaa kahvia (kuumaa)

Pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä reunat. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen.
Laita kookosöljy sulamaan kahvin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään leivontakulhossa Soseuta kikherneet monitoimikoneella/blenderillä/varmaan sauvasekoitinkin käy ja lisää sitten öljykahvi koneen käydessä. Siirrä seos leivontakulhoon ja sekoita kuivien aineiden kanssa huolellisesti. Käytä tarvittaessa sauvasekoitinta, taikina on aika paksua. Levitä taikina vuoan pohjalle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen vuoasta siirtämistä.

Kuorrute:
1 pkt (300g) pehmeää tofua
0,75 dl (kookospalmu)sokeria
1 tl omenaviinietikkaa
½ dl vahvaa kahvia
½ dl kookosöljyä (sulana)
½ tl vaniljaa
½ tl kanelia
(1 tp manteliöljyä)

Sulata kookosöljy kahvin sekaan. Blendaa kaikki ainekset sauvasekoittimella tai blenderillä sekaisin. Levitä kuorrute jäähtyneen (mielellään yön yli tai pari tuntia jääkaapissa olleen) kakun päälle ja vie kakku vielä hetkeksi jääkaappiin. Nosta huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

P.S. Saas nyt nähdä pitääkö tässä alkaa uuden blogin vääntämiseen, sillä sain sukset ristiin Googlen ja sähköpostini kanssa, joka ei kuulu Googlelle. @#&%! Asiasta lisää tulevana kuukautena, mikäli tarve vaatii.

14 kommenttia:

  1. Oh, ihanannäköinen kakku :) Ja onnea yksivuotiaalle!

    VastaaPoista
  2. Onnea yksivuotiaalle blogille! Mahtavan hyvännäkösen kakun oot yet again saanut aikaan. Taiteilija! <3

    VastaaPoista
  3. Onnea yksivuotiaalle! Vesi herahti kielelle tuota kakkua katsellessa :D!

    VastaaPoista
  4. Houkuttelevan näköinen ja jännittävän kuuloinen kakku! Onnittelut vuoden ikäiselle mainiolle blogillesi! :)

    VastaaPoista
  5. Onneksi olkoon! --<-<-@
    Antti

    VastaaPoista
  6. Onnea yksivuotiaalle !En ole kauan täällä seurannut,mutta nyt olen vakituinen lukija:) Herkullisen näköinen kakku:olen itse käyttänyt papuja vegaanikakuissa,ja kuivista kikherneistä jauhamastani jauhosta,mutta kypsät kikherneet kuulostavat mielenkiintoiselta.Tuntuiko tuossa yhtään "hummusmainen" maku?

    VastaaPoista
  7. Olenkin huomannut,että Google aiheuttaa hieman ongelmia niille,joilla ei ole selaimena Chromea tai sitten on muu sähköposti.toivottavasti selviää.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kiitos kiitos paljon kaikille, ihanat! <3

    Yaelian: Kypsien kikherneiden maku ei puskenut lainkaan läpi, kaakao ja kahvi ovat hyviä peittämään juuri sen hummusmaisen maun :) Maistui nirsolle siipallekin hyvin, joten ehkä se kertoo siitä, että kakku oli ihan onnistunut ;)
    Toivon itsekin, että tämä ongelma selviäisi jotenkin muuten kuin uuden blogin tekemisellä. Tällä hetkellä tuntuu vain toivottomalta, kun hommat ei toimi sieltä Googlen puolelta, vaikka itse tekisikin ohjeiden mukaan.

    VastaaPoista
  9. Onnittelut täältäkin!
    Proteiinikakkua hauskalla nimi kik-kailulla :)

    VastaaPoista
  10. Moi, mulla olisi blogillesi tarkoitettu tunnustus täällä: http://terveemmin.blogspot.com/2012/05/mustikkatytolta-macamaasta-sain-ihanan.html :)

    VastaaPoista
  11. Olen aivan sekaisin! Iski hirveä tarve leipoa ja selasin kirjaimmellisesti kaikki reseptisi läpi jotka sisälsivtä vähääkään sokeria! Nyt tämä kummittelee päässä pahasti. Näyttää niin sairaan hyvälle enkä ole ikinä päässyt käyttämään kikherneitä leivonnassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kuulostaa akuutilta herkkupuutostaudilta! Onneksi apu siihen on melko helposti saatavilla, vimmatusti vain taikinan tekoon. Toivottavasti tämä reseptilääke auttaa! ;)

      Poista