torstai 17. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi: tofu-parsapiirakka

Mitä syntyy, kun sylillinen päteviä ruokablogaajia laittaa viisaat päänsä vierekkäin ideoimaan seuraavia siirtoja? No aivan perhanan hyvä haaste, josta riittää ammennettavaa ja pohdittavaa itse kullekin. Nykyisenlainen  ruoan haaskaus ja roskiin heittäminen on asioita, joihin jokainen voi tavoillaan vaikuttaa. Hävikin määrä on aivan uskomattoman hirveä, joten jotain on tehtävä. Hävikistä herkuksi -haasteen pointti on varioida omia heikkoja kohtia hävikin osalta, siis jatkojalostaa jämistä jymyä.

Suhtautumiseni ruoan poisheittämiseen on aika natsikriittinen. Haaskaaminen noin yleensäkin laittaa sapen kuumenemaan, ja jos kyse on ruoasta ollaan jo vulkaanisella alueella. Pitkälti jo kotikotoa olen oppinut arvostamaan ruokaa ja sitä, että sitä on saatavilla. Kotona jämät useimmiten jatkojalostettiin ja hävikkiä minimoitiin. Samat opit ovat säilyneet kotoa muuttaessanikin, ja henkseleitä paukuttaen voisin sanoa, että ruokaa menee roskiin aivan äärimmäisen vähän. Toisaalta kun ruokaa tekee vain itselleen, koiralle ja silloin tällöin siipalle on myös melko helppo ennakoida tarvittavat määrät siten, että sitä joko syödään seuraavanakin päivänä tai kaikki käytetään joko heti tai uusiomuodossa. Myös pakastin on kovassa käytössä.

Italialaisethan kehittivät pitsan jämäruokia varten, vähän kuin Suomessa on tuttavallisemmin tehty pyttipannua. Erilaiset suolaiset piiraat ovat loistava jämien sijoituskohde. Pohjataikinaan voi upottaa perunamuusin tai kaurapuuron jäänteet, siinä missä täytteeseen voi käyttää melkeinpä mitä vain: ne nuutuneet kasvikset jääkaapin perältä, päiväysvanhat tofut, jugurtit ja ruokakermat, mitä nyt sattuu olemaan. 

Tofu-parsapiiras

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl (spelt)jauhoja
2 dl löysähköä perunamuusia (lisää vettä, jos tarvii)
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl (rypsi)öljyä

Täyte:
noin 250 g parsaa (minulla 7 vartta)
1/2 pkt marinoitua tofua
2/3 pkt Tofutti-soijatuorejuustoa (valkosipuli & yrtit, muutkin käy)
noin dl vettä + 1 rkl soijajauhoa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
mustapippuria
(suolaa)

Pese parsat ja leikkaa niistä puumainen tyvi pois. Leikkaa parsat muutaman sentin pituisiksi, laita ne kattilaan muutamaan desiin vettä ja keitä muutama minuutti. Valuta sitten vesi pois. Laita uuni lämpeämään 200-asteeseen.
Tee pohja nyppimällä kaikki ainekset tasaisesti sekaisin, lisää tarvittaessa vettä. Öljyä piirasvuoka (käytin 26-senttistä irtopohjavuokaa) ja painele taikina pohjalle ja reunoille.
Kuori sipulit. Murskaa valkosipulit parsojen joukkoon ja viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi, sekoita parsojen joukkoon. Murenna tofu käsin tai haarukalla pieneksi muruksi ja sekoita parsa-sipuli -seokseen. Laita Tofutti kulhoon ja notkista se vedellä, lisää sekaan soijajauhot ja ravintohiiva, sekoita tasaiseksi. Levitä tofu-parsa -seos piiraspohjalle, rouhi päälle reilusti mustapippuria. Kaada Tofuttiseos päälle tasaisesti. Paista uunin keskitasolla noin 30 min.


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen piirakka! Haaste on mahtava ja kiva kun sinäkin olet siinä mukana:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sanos muuta, tuo haaste on kyllä mitä mainioin ja ajankohtaisin! Se on ottanut hyvin tuulta siipiensä alle :)

      Poista