torstai 31. toukokuuta 2012

Mantelijämät käyttöön

Olen aiemminkin postannut pähkinämaitoja seuraavasta kuituylijäämästä, joka sopiikin kuukauden Hävikistä herkuksi -teemaan. Tällä kertaa käytin mantelikuidun makeisiin kekseihin, joista tuli oikein hyviä arkiherkkuja! Näihin sai uppoamaan myös ylikypsät banaanit, joiden ansiosta kekseistä tuli meheviä, sisältä pehmeitä, mutta täydellisesti kasassa pysyviä. Koska taikina vaikutti aluksi aika löysältä lisäsin siihen kookosjauhoa, joka sitoo nestettä erittäin tehokkaasti. Löysemmästäkin taikinasta keksit kyllä onnistuvat, mutta silloin kuivatusaika mahtaa venähtää pidemmäksi.

Banaanikeksit (noin 18 kpl)

noin 3 dl mantelimaidon tekemisestä jäänyttä massaa
2 kypsää (pienehköä) banaania
1 dl rusinoita
1 rkl pellavansiemeniä
1 tl vaniljaa ja kanelia
½ tl kardemummaa ja pomeranssinkuorta
1 tl psylliumia
pikkuripaus suolaa
(½ dl lucumaa, 1 reilu rkl kookosjauhoa)

Sekoita kaikki ainekset kippoon ja surauttele sauvasekoittimella niin, että banaanit muussaantuvat. Taikinaan saa jäädä sattumia. Laita taikinaa pellille leivinpaperin päälle lusikalla keoiksi ja painele noin sentin paksuisiksi tai voit myös käyttää apuna piparimuottia painaen sitä alustaa vasten ja täyttäen muotin taikinalla nostaen muotin sitten varovasti pois. Kuivattele 40-asteisessa uunissa luukku raollaan tai kuivurissa noin 12 tuntia, käännä keksit puolivälissä.

9 kommenttia:

  1. Heips! Löysinpäs sattumalta sunkiin blogiisi :)
    Tosi mielenkiintoisia ja hyvänkuuloisia reseptejä.

    Oisko sulla muuten vinkkejä/tietoa miten saisi tehtyä (hyvää) soijajogurttia?
    Tuppaa jäämään vähän litkuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei WM, kiva kun löysit ja kiitos kommentistasi :)

      En ole ikinä tehnytkään soijajugurttia! Kiinnostaisi kuulla, miten sinä sen teet? Voisikohan esimerkiksi kookosjauho toimia ikään kuin suurusteena siinä, ainakin se sitoo nestettä hyvin tehokkaasti.

      Poista
  2. Kivaa, kun onnistuit näissä makeissa kekseissä. Omat kokeiluni menivät aika pieleen ja siitä lannistuneena olenkin vain terveellisempiä paistettuja versioita tehnyt.
    Oho WM! Minä en ole ajatellutkaan, että soijajugurttia voisi itse tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pidä lannistua, vaikka toki paistetutkin keksit ovat hyviä. Uutta kokeilua vain perään :)

      Poista
  3. Söpöt keksit! Minulla jää aina mantelimaidon teosta sitä mantelimassaa,jota laitan pakkaseen pussiin,ja kun sitä on iso määrä,teen sitten vähän isomman satsin pikkuleipiä siitä,ja vähän tuon tapaisista olen kai joskus postannutkin.Ja tosi helposti voi kokeilla kaikenlaisia kivoja vaihtoehtoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin laitan ne pussitettuna pakkaseen ja käytän sitten, kun massaa on kertynyt isompi satsi. Niinpä, siitä massasta saa kyllä kokeiltua vaikka mitä :)

      Poista
  4. hei Anni Minerva! Laitoin ne sinulta saamani 11 kysymystä kakkosblogiini
    http://appelsiinipuunalla.blogspot.co.il/2012/06/haasteita-ja-kysymyksia.html

    VastaaPoista
  5. Mulla on välillä se jugurtti onnistunut ihan sillä että olen laittanut kaupan valmista jugurttia "siemeneksi" ja kaatanut päälle soijamaitoa (2dl maitoa 1 rkl jugurttia) ja antanut olla kulhossa liinan alla ainakin 2 päivää. Ekalla kerralla tuli hyvää jugurttia, mutta muilla kerroilla melko vetistä :/

    Riippuu vissiin aika paljon lämpötilasta, ja varmaan pitäisi tosiaan jotain hapatettakin olla mukana. Mutta, tässä koitan uudestaan kun oon saanut tehtyä uuden satsin soijamaitoa :) Ja se on tosiaan hyväksi koettu laittaa joukkoon myös soijajauhoa tai soijaproteiinia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai se onnistuu siis ihan kuin maitojugurttienkin tekeminen siemenestä! Voisipa kokeilla joku kerta.

      Kokeilemallahan sitä oppii ja lopputulokseen varmaan vaikuttaa monikin asia. Kiitos vinkistä!

      Poista