sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Parsaa ja raw-bearnaisea

Varoitus, saattaa sisältää pyhäinhäväistyksiä.
Huhtikuun lopusta alkaen on monissa ruokablogeissa ilakoitu eurooppalaisten parsanippujen saapumisesta kauppoihin. En ollut ennen tätä kevättä koskaan syönyt parsaa, joten mielenkiinto heräsi, kun sitä niin riemulla kaikkalla hehkutetaan, ja löysin itseni sitten kaupan kassalta kauniisti kääritty nippu korissani. Ensimmäisen kokeilun jälkeen (olen varoittanut!) en aivan vakuuttunut parsan ylevästä mahtavuudesta. Ehkä syy on kuitenkin aina kokissa - en halua kyseenalaistaa lukuisten parsa-addiktien syvää himoa tuota pitkulaista kepakkoa kohtaan. Asiaa ei myöskään helpottanut se, ettei taloudessa ollut edes tarpeeksi suuria lautasia (ne on oikeasti aika pieniä), vaan muutama sentti molemmin puolin jäi tyhjän päälle notkumaan siitäkin huolimatta, että varsia leikattiin.

Kun puhe on parsasta, käydään aina keskustelua myös sen seuralaisista. Sotaa käydään aika usein hollandaisen ja bearnaisen välillä, eikä kumpikaan taida olla sen väärempi ratkaisu. En eläissäni ole syönyt kumpaakaan kastiketta oikeaoppisesti tehtynä, joten tein jonkinlaisen raa'an sovelluksen bertsasta, joka varmaan kastikeasiantuntijoille vaikuttaa kauhealta pyhäinhäväistykseltä. Kyllä, varoitin tästäkin. Koska makumuistissani ei ole vertailukohdetta, en voi sanoa maistuuko kastike siltä alkuperäiseltä, mutta hyvää se ainakin oli. Ja sopi myös parsan kaveriksi.

Parsan keittäminen:
nippu parsaa
1-2 l vettä
suolaa

Pese parsat ja leikkaa puumainen tyviosa pois. (Toiset ohjeet käski kuorimaan parsan, minä en sitä tehnyt.) Keitä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti, mutta varo ylikeittämästä! Nosta sitten pyyhkeen tai talouspaperin päälle ihan pieneksi hetkeksi valumaan, mutta tarjoa mahdollisimman pian lämpimänä.


Raw-bearnaise:
1 dl kuorittuja manteleita (liota runsaassa vedessä vähintään 4 tuntia)
1,2 dl vettä
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1/2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
musta- ja valkopippuria

Kaada liotusvesi pois ja huuhtele mantelit. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kippoon ja soseuta sileäksi. Tarjoa heti ja säilytä ylijäämä tiivissä lasipurkissa jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Kiva parsakastike! Minä en ole tainnut koskaan syödä parsaa sillä oikealla Bearnaise-kastikkeella,mutta tällä voisin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastike oli minusta oikein hyvää. En kyllä tiedä maistuuko se tippaakaan oikealta bearnaiselta, kun en itsekään sitä ole syönyt, mutta ainakin maustamiseen otin mallia oikean kastikkeen resepteistä :)

      Poista