sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Modernisoitu aamupuuro

Hyvin sulavat, ravitsevat vihersmoothiet kuuluvat lähes poikkeuksetta päivittäiseen ruokavaliooni. Viimeisten kuukausien aikana smoothiet ovat kyllä olleet enemmänkin puuroja, sillä paksummat, täyttävämmät versiot ovat maistuneet paremmin. Ruokaisuuttahan niihin saa esimerkiksi chian ja pellavansiemenillä, tattarilla tai vaikkapa hamppuproteiinilla. Silloin tällöin mieli tekee kuitenkin perinteisempää kaurapuuroa, joka on raakaversiona ehkä helpoin kuviteltavissa oleva aamiainen. Illalla vain hiutaleet likoamaan, aamulla viimesilaus ja sitten vain syömään. Toki kaurapuuro on hyvää kypsennettynäkin, mutta lukioaikana suunnilleen eläessäni sillä, taisin saada kiintiön täyteen toviksi.

Tuorepuuroja voi varioida aivan loputtomiin, ja varmasti jokaiselle löytyisi omaan makumaailmaan soveltuva versio. Minä lisään sekaan yleensä ainakin pellavansiemeniä, banaania, rusinoita ja kaakaonibsejä. Hyvää saa myös käyttämällä marjoja ja halutessaan soseuttamalla puuron sileäksi (ja usein kauniin väriseksikin).

Kaurapuuro

Peruspohja:
1 dl höyryttämättömiä luomukaurahiutaleita
1-2 rkl pellavansiemeniä
1 rkl vehnäleseitä (luomu, voi jättää poiskin)
1 rkl lucumaa
ripaus kanelia
ihan pikkiriikkinen ripaus suolaa
1,2 dl vettä tai vaikkapa mantelimaitoa
rusinoita
banaani
kaakaonibsejä

Lisäksi:
siemeniä, siitepölyrakeita, marjoja/hedelmiä, pähkinöitä, whatsoever

Sekoita illalla kulhoon kaikki peruspohja-ainekset veteen saakka ja laita jääkaappiin. Laita aamulla sekaan rusinat, banaani (yleensä itse muussaan puolet sekaan, toisen puolen viipaloin pinnalle) ja kaakaorouhe. Lisää sekaan mieleisesi extrat ja syö :)

Aivan ilman lehtivihreää ei aamu kuitenkaan käynnistynyt, vaan seuralaiseksi tein Annen blogista nappaamaa aamujitoa omin muunnelmin. Raikas ja nesteyttävä juoma! Minttu tukee ruuansulatusta ja viilentää kehoa.

parin sentin viipale (luomu!)sitruunaa kuorineen
 ½-1 ruukku vahvaa minttua
1 tl-rkl viherjauhetta, chlorellaa tai spirulinaa
1 tl Opti-MSM
½ tl jauhettua psylliumia
ripaus hyvää suolaa
n. 4-5 dl jääkaapissa viilennettyä piparminttuteetä (tai vihreää teetää) tai vettä
makeutukseen pikkuisen steviaa

Pese sitruuna ja huuhtele minttu. Laita ainekset blenderiin ja surauta juomaksi. Mitä sileämpi lopputulos, sitä mukavampi juoda, ja ainakin omalla blenderilläni paras koostumus tulee, kun nestettä lisää vähitellen.

7 kommenttia:

  1. Oo, kuinka ihastuttavan kuuloinen minttujuoma! Nyt täytyy alkaa kannustamaan omia mintuntaimia kasvuun. Kovin ovat vielä pikkuisia.
    Puurokin kuulostaa oikein maistuvalta. Eipä tule raakapuuroilun aloitettua juuritehtyä keitettyjä puuroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttujuoma oli aika stydiä tavaraa! Mutta sitäkin herättävämpi ja raikkaampi :) Sopisi varmasti helteellä viilentäjäksi, kun laittaisi vielä jääpaloja sekaan. Oi, tsemppiä mintuillesi! Minulla kasvaa ikkunalaudalla basilikaa, se on kasvanut yllättävän hyvin.

      Sama homma täällä, siinä missä raakapuuroja tekee viikottain, tulee keitettyjä puuroja tehtyä ehkä muutaman kerran vuodessa.

      Poista
  2. Saako höyryttämttömiä hiutaleita mistään marketeista, tiedätkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en kyllä osaa aivan varmasti sanoa! Ainakin joistain Oulun Prismoista niitä löytää sellaiselta lähiruokaa-hyllyltä, mutta en tiedä mikä tilanne on muualla.

      Poista
    2. Ok, kiitti :) Mutta varmaan netistä sitten saa.. Pitääkin tutkia asiaa.

      Poista
  3. Aevan loistavan oloinen puuro, ymmärtääkseni oon jopa ostanu nuita höyryttämättömiä hiutaleita Löytölinnusta. Aamupalaksi heti huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, tää on helppo ja hyvä peruspuuro :) Oli ihanaa kun hoksasit mut Kofeiinikomppaniassa ja tulit jutteleen, ollaanpa yhteyksissä kahvitteluaikeista!

      Poista