tiistai 26. kesäkuuta 2012

Nokkospesto


Pesto on niitä asioita maailmassa, joihin en taida koskaan kyllästyä. Se sopii loistavasti maustamaan salaatin, levitteeksi leivän päälle, pitsan lisukkeeksi, ruoan sekaan, ja niin edelleen. Sen tekeminen itse on helppoa, eikä aktiivista valmistusaikaa kulu viittä minuuttia pidempään. Villiyrteistä erityisesti nokkonen on hyvä kaveri basilikalle peston sekaan, mutta varmasti monet monet muutkin villivihreät käyvät. Lisäksi sovelsin hieman siementen kanssa, kun pinjansiemeniä olikin vain pussin jämät. Yhtä lailla pestoon sopii auringonkukan- kuin hampunsiemenetkin.

Nokkospesto
½-1 ruukkua basilikaa
reilu kourallinen nokkosta
½ dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
½ dl hampunsiemeniä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl ravintohiivahiutaleita
2 rkl sitruunamehua
1/3 tl suolaa
1 dl hyvää oliiviöljyä

Huuhtele basilika ja nokkonen. Kuori valkosipulit. Laita kaikki paitsi hampunsiemenet ja oliiviöljy kippoon. Surauttele muutaman kerran sauvasekoittimella ja lisää 1/2 dl oliiviöljyä. Surauta tasaiseksi, lisää sitten hampunsiemenet ja loput öljyt, sekoita lusikalla tasaiseksi. Säilytä tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa, käytä 2-3 päivän kuluessa.

4 kommenttia:

 1. Minä olen hulluna pestoon! Talvella,kun täällä oli nokkosten aika,lisäsin sitä myös pestooni ja oli ihan kiva lisä siinä.PItkä aika vielä minulla seuraavaan villikasvikauteen...

  VastaaPoista
 2. Ajattelinkin, että sitruuna voisi sopia pestoon. Viimeksi, kun tein villiyrttipestoa minulla ei sitruuna ollut, joten jäi testaamatta. Tämä kuulostaa oikein hyvältä peston variaatiolta :)

  VastaaPoista
 3. Pestot eri muodoissaan ovat melkein elämän perusedellytys. Äsken surautin juuri korianteripeston. Nokkospesto on myös suosikkejani, varsinkin alkukesän miedoista nokkosista.

  VastaaPoista
 4. Yaelian, pesto on ihanaa! Nokkonen on kyllä miellyttävä lisä sekaan, mutta onneksi sen tilalta voi käyttää melkein mitä tahansa yrttiä, niin villikasvien odotuskin käy nopeampaa :)

  Paula, kiitos kommentistasi! Sitruuna toi mielestäni pestoon juuri sen puuttuvan lisän ja se hidastaa myöskin kastikkeen hapettumista.

  Outi, olet aivan oikeassa! Oih, korianteripesto kuulostaa hyvältä, täytyykin alkaa kokeilemaan erilaisia variaatioita enemmänkin!

  VastaaPoista