tiistai 12. kesäkuuta 2012

Tyttöjen juttuja (e-pillereiden lopettamisesta, osa II)

Viime kesänä kirjoitin hieman e-pilleritaustastani. Sain kevään aikana lukijalta kysymyksen liittyen aiheeseen, joten ajattelin laittaa hieman tilannekatsausta. Kuluneen vuoden aikana samaa asiaa, pillereiden käytön lopettamista, on sivuttu huomionarvoisesti ainakin täällä ja täällä. Emmalta löytyy erittäin hyvin tiivistettynä, mitä e-pillerit tekevät elimistössä:
E-pillerit vähentävät aivolisäkkeen FSH- ja LH-hormonien tuotantoa, mistä seuraa kehon oman hormonitoiminnan pysähtyminen. Käytännössä siis yhteys sukupuolielimien, rintojen ja aivojen välillä katkeaa. Luonnollinen estrogeeni ja keltarauhashormoni (tai vain keltarauhashormoni minipillereissä) korvautuvat synteettisellä etinyyliestradiolilla ja keltarauhashormonia jäljittelevällä progestiinilla. Nämä synteettiset hormonit ovat tehokkaampia - vahvempia - kuin luonnolliset hormonit. Ne viestittävät aivoihin sukuhormonitason olevan riittävä, jolloin munasolua ei irtoa, mitään ei tapahdu - et voi tulla raskaaksi. Minipillereissä ovulaatio tapahtuu, mutta munasolu ei pysty kiinnittymään kohdunseinämään.
Kuva: studio55.fi
Kuten jo vuoden takaisessa postauksessani totesin, e-pillerit ja kehomme ulkopuoliset hormonit sekoittavat elimistön omaa hormonitoimintaa, ja onhan se nyt selvää, mikäli pienen pienellä tabletilla voidaan pysäyttää oman kehon hormonitoiminta kokonaan. Lukija vinkkasi minulle artikkelista, joka on tuote-esittely Vogelin Menstruasan-uutteesta. Uute on tehty siveydenpuun marjasta, eli juuri samasta kasvista, josta itsekin postasin. Valitettavasti kyseistä uutetta ei Suomen markkinoilla (enää?) ole lainkaan, mutta iHerbistä löytyy vakuuttavan oloisia tinktuuroita kahtakin sorttia. Alkoholihan on hyvä kuljettaja erilaisille ravinteille. Artikkelissa kerrotaan siveydenpuusta seuraavaa:
Kasvi stimuloi aivolisäkkeen etulohkon tuottamaan luteinisoivaa ja follikkelia stimuloivaa hormonia. Nämä hormonit tehostavat progesteronin eli keltarauhashormonin muodostumista munasarjoissa.
Aivolisäkkeessä muodostuu myös prolaktiinia, jonka ylituotanto voi johtaa rintojen turvotukseen ja jopa maidon tuotantoon silloin kun ei pitäisi. Prolaktiini vaikuttaa myös kuukautiskierron pituuteen ja jopa kuukautisten poisjäämiseen. Agnus castus rajoittaa prolaktiinin tuotantoa.
 Mitä omalle kierrolleni sitten kuuluu? No ei hirveästi mitään. Amenorrea kävi katkolla joulun aikoihin ja menkat tulivat kahtena peräkkäisenä kuukautena, mutta sen jälkeen hiljaiselo on jatkunut. Pieni merkki sekin sentään oli, munasarjat sentään ovat tallella vielä! Myönnän, etten asialle ole aktiivisesti edes yrittänyt tehdä mitään. Viimekesäisessä kirjoitin hankkineeni noita siveydenpuun marjoja, mutta ensimmäisen kuukauden jälkeen ne taisivat unohtua, enkä ole muistanut edes uuttaa niitä tinktuuraksi, kuten suunnittelin. Marjoina ne osoittautuivat lopulta liian stydeiksi.

Naisen hormonitoimintaanhan on tuhat ja yksi vaikuttavaa tekijää, joista e-pillereiden lisäksi yleisimpiä taitaa olla stressi, alipaino ja alhainen rasvaprosentti (sekä yhä enenevissä määrin ympäristöstä saatavat hormonit). Jokainen keho reagoi tietysti yksilöllisesti ulkopuolisiin häiriötekijöihin ja voi vain arvailla, mistä oma hormonihiljaisuuteni johtuu. Olin kyllä sekä pillereiden aikana että niiden jälkeenkin alipainoinen, mutta nyttemmin olen jo pidempään ollut normaalipainoinen ja -rasvainen, enkä edes missään luokitusten alarajoilla. Stressiäkin on ollut vähän väliä, vaikka sitäkin olen oppinut viime aikoina hallitsemaan paremmin. 

Valitettava tosiasia on sekin, että vaikka miten elimistö pyrkiikin homeostaasiin, tasapainoon, sen keinot ovat hitaat. Se korjaa itseään koko ajan, mutta se tarvitsee aikaa. Esimerkiksi syömishäiriö (jonka myötä hyvin monilla hormonitoimintakin häiriintyy) on aivan äärimmäisen kova koettelemus elimistölle, joten siitä toipuminen vie todellakin aikansa, sillä pelissä on fyysisen puolen lisäksi psyykkinenkin puoli, joista molemmat vaikuttavat toisiinsa. Ihmiskeho on niin laaja kokonaisuus, että häiriö yhdellä alueella saattaa sekoittaa koko systeemin. Kun yksi hammasratas ottaa takapakkia, joutuu koko muu koneisto peruuttamaan. Ja onhan se loogista, jos kerta kehon oma hormonitoiminta on pysäytetty synteettisillä, vahvoilla hormoneilla, ei elimistö välttämättä sitä hetkessä pysty palauttamaan. Se on shokki koko ruholle, ja jos resurssit ovat vähäiset täytyy perusta muurata taas uusiksi.

Jotakuta nyt tietysti mietityttää, miksi en ole lähtenyt lääkäriin tai hakeutunut tutkimuksiin. Olen sitä miettinyt itsekin, mutta loppujen lopuksi en usko, että niillä on paljoakaan annettavaa. Jos syy selviäisikin, saisin vain uudet synteettiset hormonit käteen. Ehkä olen hieman kierrellytkin asiaa, sulkien silmät siltä. Edelleen kuitenkin uskon, että jos lääkkeillä tätä voi hoitaa se lääke löytyy luonnosta. Kokeilut jatkuu ja katsotaan mihin päin tässä mennään.

Eniten tässä kuitenkin mietityttää, miksi ihmeessä e-pillereitä oikein tyrkytetään nuorille tytöille, joiden elimistö vasta totuttelee naiseuteen kaiken puberteettimyllerryksen keskellä? Miksi terveydenhoitajat jakavat niitä ilmaiseksi? Miksei sivuvaikutuksista koskaan puhuta?

22 kommenttia:

 1. Tulipas ajankohtainen aihe itseänikin ajatellen. Onko sullakin siis amenorrea?
  Mistä se sulla alkoi, ja etkö ole siitä siis käynyt lääkärissä?

  Mulla on ollut amenorrea joku 6 vuotta ja siitä on seurannut osteopenia, ja nyt kun kävin gynellä (toista kertaa), niin löytyi munasarjoista joku PCO. (Joo, en tajua tuota käsitettä edes googlettamalla...) Ehkä oon viisaampi seuraavan gynekerran jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, amenorrea löytyy. Se alkoi ihan vain e-pillereiden lopettamisesta. Pillereiden käytön ajan menkat tulivat aina ajallaan ongelmitta, vaikka jossain välissä fysiikka noin muuten oli sitä luokkaa, ettei sen olisi pitänyt olla mahdollistakaan. Heti kun pillerit loppui, loppui myös menkat.
   En ole käynyt lääkärissä amenorrean vuoksi, mutta reilu vuosi sitten muilla asioilla siitä tuli puhetta. Mitään jatkotutkimuksia ei kuitenkaan tehty, joskin viime aikoina olen pohtinut, että ehkäpä tuota tulisi käydä tarkastuttamassa tilanne.

   6 vuotta kuulostaa jo paljolta. Toivottavasti saat selville tuon tilanteesi ja kehosi vielä tasapainoon!

   Poista
 2. Hyvää tekstiä taas kerran. Muistan kun kerran puhuttiin näistä asioista täällä ja silloin omat menkkani olivat katkolla. Nykytilanne kuitenkin näyttää varsin valoisalta: alkuvuodesta söin kaksi 10pv kuuria keltarauhashormonia ja niiden avulla menkat tulivat kyllä, mutta jäivät sen jälkeen ehkä kuukaudeksi pois - vain palatakseen takaisin, tällä kertaa täysin ilmoittamatta ja yllättäen. Arvaa vaan, olinko iloinen! :)

  Mikään ei kuitenkaan mielestäni ole muuttunut tässä elon tiellä niin radikaalisti, että syy menkkojen palaamiselle löytyisi tuosta noin vain. Normaalipainossa olen ollut jo hyvän aikaa, rasvaprosentti on myöskin ok ja ulkoiset asiat kondiksessa niin hyvin kuin nykymaailmassa voi olla. En keksi parempaa syytä kuin sen, että olen ehkä henkisesti pystynyt ottamaan rennommin. Viime vuoden alkupuolihan oli täysi kaaos Turussa asuessani ja koska hormonitoiminta palautuu hitaasti, uskon tuon ajan vaikuttaneen vielä 2011 talvellakin. Menkkojen alkamista ei voi kokonaan keltarauhashormonikuurien nimiin pistää, sillä kuurien jälkeen oli tosiaan pieni menkaton aikaväli ja vasta nyt toukokuussa-kesäkuussa olen saanut kahdet luomumenkat.

  Toivottavasti kesä tuo stressittömyyden ja jonkinlaisen "homeostaasin" sunkin hormoneille <3 Musta on mukavaa, että pystyt jakamaan tällaisia asioita täällä. Tämä kun koskettaa nykyään yllättävänkin monia nuoria naisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla Annie!
   Kuten sanoitkin, tuo viime vuoden alku on voinut ihan hyvin vaikuttaa kehosi toimintaan. Onneksi tilanne näyttää nyt kuitenkin ratkenneen ja menkat ovat tulleet ihan luomunakin! Tuo henkinen rentoilu on varmasti yksi avaintekijä.

   Kiitos, toivon samaa! Ainakin iiiiso iso taakka putosi harteilta tuossa kesäkuun alussa ja nyt pystyn viimein oikeasti lomailemaan, jospa kehonikin huomaisi saman. Olet oikeassa, aihe on aika polttava monen kohdalla! Siksi en halua ajatellakaan tätä jonain salailtavana mörkönä. Toivon, että joku voisi hyötyäkin näistä horinoistani.

   Poista
 3. Itse käytin vuoden ehkäisyrengasta, ja lopettamisesta on nyt aikaa n. 2,5 vuotta. Vieläkään ei tule menkat säännöllisenä. Kävin homman takia gynellä, ja hän kirjoitti pillerireseptin. Ei paljoa kuunnellut syytä siitä, miksi lopetin hormoonit alunperin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, toivottavasti kiertosi normalisoituisi mahdollisimman pian ja luonnollisin keinoin! Tuota kyllä itsekin epäilen ja pelkään, että gyne vain tuputtaisi uusia hormoneita. Onhan se mieletön bisnes, ihmekö tuo sitten..

   Poista
 4. En tiedä oletko kokeillut tai tullut ajatelleeksi homeopatiaa hormonitasapainon hoitamiseen? Mulla oli aikoinaan tosi pitkään kuukautiset pois, hyvin vähäiset ja harvat jos oli ja epäsäännölliset. Keltarauhashormonit ei ole ikinä auttaneet eikä gynekologit löydä mitään. Teininä olin pitkään alipainoinen, liikkunut paljon ja elänyt epäsäännöllistä elämää,ja sehän heittää tämmöset kehotyypit pois tasapainosta :_) Mut sitten myöhemmin, kun on saanut elämää tasapainoon, kävin homeopaatilla ja sain sieltä valmisteita, jotka auttoi kyllä oikeasti heti. Sama valmiste (pulsatilla, muistaakseni kärsimyksenkukka) on ystävällä käytössä nyt samasta syystä ja hyvältä vaikuttaisi. Sitä käytetään juuri mm. tällaisiin naistenvaivoihin. Jos pääset käymään homeopaatilla, suosittelen! Eikä noiden homeopaattisten valmisteiden syömisestä mitään vaaraa voi koitua, jos haluat kokeilla ilmankin. Toki homeopaatti kartoittaa sun kokonaisvaltaisen olotilan ja katsoo sen mukaan, mitä ehkä tarvitset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kun muistutit! Tekstistä unohtui mainita, että olisin kyllä kiinnostunut ja valmis kokeilemaan homeopaatiaakin. Osaatko sanoa, onko täällä Oulussa ketään, kenen puoleen voisi kääntyä? Johan Sara-koirammekin sai apua homeopatiasta, nyt voisi olla minun vuoroni.

   Poista
  2. Jee! Hienoa :) Tällainen ainakin on Oulussa :
   http://www.lh-keskus.net/index.html
   Netistä saattaa tietenkin löytyä jotain muitakin, mutta tuo vaikuttaa ihan hyvältä. Varmasti homeopaatilla käynti olisi muutenkin mielenkiintoista ja hyödyllistä :p

   Poista
  3. Kiitos linkistä, tutustunpa siihen tarkemmin!

   Poista
 5. Minä koitin lopettaa pillerit, mutta menkkoja ei sitten kuulunut yli vuoteen. Kävin asiasta lääkärillä ja sain Terolut-nimistä progesteronia. Se ei kuitenkaan auttanut ja lääkäri totesi että johtuu luultavasti runsaasta urheilusta ja kehotti aloittamaan pillerit uudestaan. Nyt siis uudestaan pillereillä, mutta vähän mietityttää että mitä tapahtuu jos joskus haluan raskaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urheilijoilla ja aktiiviliikkujilla amenorrea tuntuukin olevan yleinen vaiva, enkä sinänsä ihmettelisi jos omallakin kohdalla olisi kyse siitä. En kuitenkaan pidä vaihtoehtona pillereiden uudelleen aloittamista tässä minun tapauksessani. Kun kerran hormonaalisesta ehkäisystä on eroon päässyt, en niitä uudestaan enää halua. Jos tämän hetkinen tilanteesi on sinulle ok, hyvä niin. Jos raskaus tulee ajankohtaiseksi kysymykseksi, se täytyy silloin miettiä uudestaan. Kyllä ne keinot löytyvät.

   Poista
 6. Lääkärit ja terkkarithan hokee pillereiden terveyttä edistäviä vaikutuksia. Toisaalta esim. kuparikierukan eettisestä näkökulmasta ei tiedoteta hirveästi.

  Jos ei hormonaalista ehkäisyä tai sitä kuparikierukkaa halua, kondomi taitaa Suomessa olla ainoita vaihtoehtoja (tai ehkäisypuikko, mutta sitä "suositellaan käytettäväksi vain yhdessä kondomin kanssa"). Ja sterilisaatio tietty :D

  Mutta mitenkähän on noitten normikondomien (mitkä ei oo luomuja) kemikaalien tms. laita? Varmaan kuitenkin vähin paha tässä ehkäisykeinojen villiviidakossa.

  Miten nykypäivänä voikin olla niin vaikeeta saada luonnollista ehkäisyä, jos jo entisaikoina osattiin joitakin marjoja tai yrttejä käyttää ehkäisytarkoituksessa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, sitähän ne just tekee!

   Hyvää pohdintaa, en ole kyllä perehtynyt kondomien kemikaaleihin tai muihin haittoihin! Siinäpä olisi työnsarkaa. Näin olen käsittänyt minäkin, että vähiten paha vaihtoehto se olisi.

   Luonnolliseen ehkäisyyn liittyen ns. "varmat päivät -menetelmä" olisi kiinnostava tutustuttava. Lukemani mukaan se todellakin voi olla toimiva, mutta se vaatii sitten aivan säännöllisen kierron ja mielettömän hyvän yhteyden omaan kehoon.

   Totta, nykypäivänä tästäkin on saatu kyllä vaikea aihe. Raha pyörii niin paljon ehkäisymarkkinoidenkin ympärillä, että hormoneja vain nassuun kaikille, eikä saisi kitistä. Hmph.

   Poista
 7. Hei tosi kinnostava blogi ja hyvää keskustelua! Tämä hormoniasia askarruttaa kyllä minuakin. En ole koskaan käyttänyt mitään hormonaalista ehkäisyä ja luulen etten tule käyttämäänkään. Näin 2 lasta pyöräytettyäni lääkärit ovat todella innokkaasti tuuttaamassa kierukkaa mutta en oikein diggaa ajatusta. Sitäpaitsi kumma kyllä rintasyöpä on ihan hirveän yleinen mun äidin sukupolvessa, ja ne on just niitä naisia jotka on olleet koko ikänsä nappailleet jotakin hormoneja: ensin e-pillereitä, sitten myöhemmin hormonikorvaushoitoa vaihdevuosiongelmiin. Itse asiassa mun skotlantilaiselle anopille sanottiin ihan suoraan, että hänellä todettu rintasyöpä johtui just hormonikorvaushoidosta. Suomessa lääkärit ei vissiinkään suoraan sanoisi moista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Totta, hormonaalisen ehkäisyn haittapuolet on paljon vaietumpi asia kuin vaikkapa helppous ja ns. hyödyt. Tiedän tapauksia, joissa kierukka on ollut syynä kasvaimiin ja rakkuloihin munasarjoissa, joten aivan pienistä haitoista ei ole kyse.

   Poista
 8. 1½ vuotta sitten lopetin ehkäisyrenkaan käytön lähes neljän vuoden käytön jälkeen. edelleenkään ei omasta hormonitoiminnasta ole mitään tietoa. lääkärit ovat ohittaneet aiheen toteamalla, että olen kovin laiha mutta muutosta ei ole tapahtunut vaikka lihoin talvella lähes kymmenen kiloa. alkaa pikku hiljaan vähän pelottamaan, jos sitä ei enään koskaan palaudu normaaliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maija! Hoikkuus/laihuus on varmasti ensimmäinen piirre, johon on helppo kiinnittää huomiota, mutta sen varjolla ei mielestäni saisi kuitenkaan ohittaa hormonitoimintaan liittyviä häiriöitä. Toivottavasti saat tilanteesi kuntoon! Vaikka talvella olet saanutkin kiloja lisää, voi kestää vielä pitkään, ennen kuin elimistö sitä hoksaa. Tsemppiä sinulle!

   Poista
 9. Tervehdys!

  Päädyin blogiisi sattumalta, googlatessani juuri tätä amenorrhea-asiaa. Kommenteista päätellen on ihan käsittämtätönä, kuinka yleinen ongelma on kyseessä!

  Kiitos avoimuudestasi, täytyy tutustua blogiisi lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi!

   Totta, ja kommenttiosioon on kuitenkin päätynyt vain murto-osa jäävuoren huipusta - voi vain arvailla, miten moni asiaa hautoo itsekseen.

   Toivottavasti löydät blogista muutakin kiinnostavaa :)

   Poista
 10. Hei Anni! Itsellänikin kuukautiset kadoksissa jo muutaman vuoden pillereiden jälkeen ja lääkäriltä sain vain uudet pillerit kouraan, koska estrogeenin vähyys on ehtinyt vaikuttaa luustoon. Taustalla on myös syömishäiriötä ja kovaa stressiä. Minua kiinnostaisi tietää millainen tilanteesi näin muutaman vuoden jälkeen? Toivottavasti oma hormonitoimintasi on palautunut. Kiitos, kun jaat näin henkilökohtaista tietoa.

  Terveisin,
  Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni, kiitos kommentistasi!
   Todella ikävä kuulla tilanteestasi. Syömishäiriötausta ja stressi ovat varmasti nyt keskeisenä tekijänä siihen, etteivät kuukautisesti ole alkaneet. Omalla kohdallani asiat ovat viimeinkin menneet eteenpäin ja kuukautiskiertoni on palautunut suurinpiirtein normaaliksi. Oletan, että yhtenä avaintekijänä oli pitkäaikaisen stressin lievittyminen, mutta myös ennen kaikkea riittävän syömisen opettelu.

   En tiedä, miten paljon tulen blogissani aihetta enää puimaan, mutta vastaan sinulle vielä henkilökohtaisesti. :) Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinulle, toivottavasti saat kiertosi pian takaisin!

   Poista